مقالات گردشگری
ظرفیت عظیم گردشگری ایران
وقتی از ابتدای دهه ۸۰ برخی روزنامهها و خبرگزاریها اقدام به تاسیس سرویس «میراث فرهنگی» کردند، شاید کمترکسی حدس میزد، کمتر از ۲۰ سال بعد این حوزه مهم و درآمدزا، صاحب یک وزارتخانه مستقل شود.
وقتی از ابتدای دهه ۸۰ برخی روزنامهها و خبرگزاریها اقدام به تاسیس سرویس «میراث فرهنگی» کردند، شاید کمترکسی حدس میزد، کمتر از ۲۰ سال بعد این حوزه مهم و درآمدزا، صاحب یک وزارتخانه مستقل شود.
نهادی که در ابتدای دهه ۷۰ با نام «سازمان ایرانگردی و جهانگردی» فعالیت میکرد، انتهای سال ۱۳۸۲ از ادارهای متروک در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، منفک و با ادغام در سازمان میراث فرهنگی، به سازمان مستقل (در حد معاونت ریاست جمهوری) تبدیل شد و در نهایت، مردادماه ۹۸ وزارتخانهای شکل گرفت با نام «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی».
ظرفیت و اهمیت تولید محتوا برای «گردشگری»
بیان این تاریخچه کوتاه از آن جهت اهمیت داشت که فعالان رسانهای، گردشگری و نیز میراث فرهنگی به خوبی میدانند که اگر سابقه نزدیک به دو دهه تولید محتوا در این حوزه نبود و حتی در دورهای، دو خبرگزاری تخصصی (دولتی و غیردولتی) انحصاری به این بخشها نمیپرداخت و روزنامهنگاران زیادی مدتها مشغول تولید محتوا نبودند، شاید قانعکردن ۲۹۰ نماینده مجلس برای تاسیس وزارت مستقل، به این راحتیها فراهم نمیشد. در واقع اهمیت و کارکرد تولید محتوا و نشر مطالب در یک حوزه تخصصی به یاری گسترش ابزارهای رسانهای بود که ارزش راهبردی حوزههای گردشگری و میراث فرهنگی را برجسته کرد.
به تازگی یکی از فعالان عرصه گردشگری این موضوع را باردیگر و در ارتباط با رویدادهای مسافرتی نوروز ۱۴۰۱ مطرح کرده و به درستی گفته است که نیازمند تولید محتوا در این زمینه و حتی یک شبکه تلویزیونی هستیم. جالب اینکه وزیر گردشگری دولت، سالها سابقه ریاست سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی را در کارنامه دارد.
ظرفیت گردشگری جام جهانی قطر برای ایران
اما در کنار رویدادهای مسافرتی نوروز از جمله موج گردشگری عیدانه که با «افزایش حدود ۶۰ درصدی اقامت مسافران نسبت به سال پیش از کرونا (نوروز ۱۳۹۸) و ثبت آمار بیش از ۵۰ میلیون نفر-اقامت شب و تراکم مسافران در بازه ۱۸ روزه» همراه بوده. سفر «رستم قاسمی» وزیر راه و شهرسازی به جزیره کیش نیز بحثها و موضوعهای مربوط به گردشگری و اهمیت آن را برجسته کرد؛ سفری که به قصد دیدار با وزیر «حملونقل و ارتباطات» قطر (میزبان جام جهانی فوتبال) و بازدید از ظرفیتهای گردشگری این جزیره انجام شد.
البته موضوع استفاده ایران از ظرفیت گردشگری جام جهانی (همچون فرصت اقامتپذیری ایران برای حاضران در این جام و امکان حملونقل هوایی دریایی)، در جریان سفر رئیسجمهوری به قطر مطرح و در شمار توافقهای اولیه آیتالله رئیسی با امیر این کشور بوده است.
ارزشهای اقتصادی و غیراقتصادی گردشگری
در شرایطی که کشور در فشار سنگین تحریمهای تاریخ قرار دارد، استفاده از مزایای ارزی و درآمدی گردشگران جام جهانی، آنهم در در نزدیکی کشورمان ایدهای هوشمندانه بوده است.
واقعیت اینکه همه ما سالهاست از اهمیت و ارزش صنعت گردشگری ایران در حوزههای اقتصادی (توسعهبخشی، درآمدزایی، اشتغالآفرینی) و نیز انتقال و صدور ارزشهای فرهنگی کشور شنیده و مکرر خواندهایم. برخی منابع رقم دریافتهای گردشگری بینالمللی را که از طریق مقصدهای جهانی به دست میآید از ۲ میلیارد دلار در سال ۱۹۵۰ به ۱۰۴ میلیارد دلار در سال ۱۹۸۰و ۴۹۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۰ و ۱۲۲۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ برآورد میکنند؛ همچنین گفته میشود صنعت گردشگری خارجی (جهانگردی) در جهان، پس از مواد شیمیایی و سوخت و بالاتر از محصولات خودرو و مواد غذایی رتبه سوم را دارد.
گفته میشود صنعت گردشگری خارجی (جهانگردی) در جهان، پس از مواد شیمیایی و سوخت و بالاتر از محصولات خودرو و مواد غذایی رتبه سوم را دارد.همچنین میدانیم بسیاری از مزایای جهانگردی، برای ایرانگردی نیز قابل تصور است و با افزایش حجم و گستره سفرها، ضمن اشتغالآفرینی و توزیع منابع ثروت و گردش پول در سطح روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته، چرخهای اقتصاد و تبادلات مفید فرهنگی بیشتر میچردخد؛ حتی بسیاری میدانیم که ارزش فرهنگی، روانشناختی و تحکیم پیوندهای ملی و محلی از دیگر مزایای رونق این صنعت است.
اما پرسش این است که چرا تاکنون کمتر از این ظرفیت خدادادی بهرهبرداری شده است و کشوری با ویژگیهای غنی تاریخی، دارای میراث فرهنگی ملی و جهانی، صنابع دستی، تنوع آبوهوایی، بسترهای جغرافیایی خدادادی (ساحل، دشت، کوه و کویر) و نیز سابقه تمدنی، دینی و فرهنگی، کمترین بهره را از مزایای گردشپذیری برده است؟
بهانههای فرهنگی یا کمکاری؟
نگارنده به عنوان کسی که مدتی به طور مستقیم در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، تولید محتوا کرده و سالها تحولات آن را دنبال میکند، معتقد است اگرچه محدودیتهای فرهنگی_اعتقادی ما، مانع گسترش بیضابطه و خارج از اصول گردشگری بینالمللی است اما بخش عمده موانع و مشکلات موجود، محصول کمکاری و نداشتن زیرساختهای مناسب است؛ زیرساختهایی همچون مراکز اسکان استاندارد، مراکز تفریحی مناسبسازی شده، ضعف صنعت توریسم، معضلات حملونقل، کمبودهای فرهنگی و از همه مهمتر فترت و غفلت مسئولان و متولیان.
بخش عمده موانع و مشکلات موجود، محصول کمکاری و نداشتن زیرساختهای مناسب است؛ زیرساختهایی همچون مراکز اسکان استاندارد، مراکز تفریحی مناسبسازی شده، معضلات حملونقل، کمبودهای فرهنگی و از همه مهمتر فترت و غفلت مسئولان و متولیان.به عنوان مثال امروزه دیگر کسی منکر ارزش و اهمیت اقتصادی_فرهنگی «گردشگری مذهبی»، «گردشگری علمی»، «گردشگری درمانی» و... نیست و برای هیچکدام از این موارد، مانع فرهنگی، اصلیترین مشکل به حساب نمیآید. حتی با وجود سازههای میراثی بهجامانده از قرنها پیش، سواحل بکر، هوای چهارفصل، صنایع دستی رنگارنگ و ... در همین شرایط موجود نیز، ظرفیت توسعه گردشگرپذیری کشور بسیار بالاست و میتواند بدون اغراق سالانه صدها میلیارد دلار ارز وارد چرخه اقتصاد کند.
از اینها گذشته حتی اگر بپذیریم گردشگری خارجی برای کشورمان با محدودیتهای غیرقابل رفع مواجه است (که اینگونه نیست)، گردشگری داخلی ما نیز به دلیل همین فقر در زیرساختها، دچار توسعه نیافتگی طولانی است و جای کار بسیار دارد.
تولید محتوا یا زیرساختها؟
به این ترتیب به نظر میرسد گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی ایران، به طور همزمان، هم نیازمند تولید محتوا و توجه روزافزون رسانهای است و هم توسعه زیرساختها و امکانات اولیه و بدیهی سفری ایمن، لذتبخش، شادیآفرین و اشتغالساز.
با فروکش کردن موجهای سنگین کرونایی و تجربه نوروز ۱۴۰۱، به نظر میرسد باید برای محو کامل آثار مخرب همهگیری کووید-۱۹ و سویههایش آماده شد و ضمن حفظ هشیاری (و رعایت دقیق شیوهنامهها تا زمان لازم)، از اکنون به فکر تدبیر و ترسیم برنامههای تحولی در حوزه گردشگری باشیم.
از شخصیتی چون عزتالله ضرغامی که سابقه فرهنگی بسیاری دارد، انتظار میرود وزراتخانه تازه تاسیس را بهگونهای بسیج و مدیریت کند که تا پایان دولت سیزدهم، شاهد برداشتهشدن گامهای جهشی برای توسعه صنعت گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی باشیم.
مطالب مرتبط
- گذری در بازار تاریخی امین السلطان
- مقاله علمی و پژوهشی مسئولیت اجتماعی و صنعت گردشگری
- مقاله علمی و پژوهشی گردشگری ، شهر مجازی و جاذبه های مادی و معنوی
- مقاله علمی و پژوهشی روزنامه نگاری کنشگر و ارتباطات توسعه
- مقاله علمی و پژوهشی سرمایه اجتماعی ، کیفیت زندگی و گردشگری
- مقاله چارچوبی برای مدیریت استعداد در صنعت گردشگری
- ۱۱۴ ایده کسب و کار زودبازده با سرمایه گذاری کم
- دانلود رایگان سئوالات و کلید آزمون کارشناسی ارشد مجموعه هنرهای پژوهشی و صنایع دستی سال 97
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری