پژوهش های پزشکی

گام مهم محققان برای تحقق آرزوی دیرینه توقف پیری و جوان‌سازی سلول‌ها

گام مهم محققان برای تحقق آرزوی دیرینه توقف پیری و جوان‌سازی سلول‌ها

محققان موفق شدند با یک شیوه ژن درمانی سلول های پیر موش‌های سالم را بازیابی کنند تا بر اساس معیارهای سنجش آثار پیری، حیوان جوان‌تر شود. 

محققان موفق شدند با یک شیوه ژن درمانی سلول های پیر موش‌های سالم را بازیابی کنند تا بر اساس معیارهای سنجش آثار پیری، حیوان جوان‌تر شود. 

به گزارش گاردین، رسیدن به یافته‌های مشابه در انسان ها دشوار است و نتیجه آن هنوز کامل معلوم نیست؛ اما یافته‌های دانشمندان باعث شده روش‌های جدیدتر تحقیقاتی با هدف توقف روند پیری یا کندسازی آن با علاقه‌مندی بیشتری پیگیری شود.

هینریش یاسپر استاد و رییس شرکت گنتک آمریکا می‌گوید: در صورت موفقیت این روش می‌توان از ابتلا یا پیشرفت بیماری‌های مرتبط با سن جلوگیری کرد. در صورتی که این روش برای مقابله با برخی بیماری‌های مشخص کارامد باشد، رویکرد درمانی جدیدی را با تاثیر چشمگیر روی برخی نیازهای پزشکی پاسخ داده نشده برای همه دوره‌های سنی به ما ارائه می‌کند.  

بر اساس این گزارش، گروهی از محققان آمریکایی به سرپرستی پروفسور خوان کارلوس ایزپیسوس در موسسه سالک کالیفرنیا پی بردند موش هایی که فاکتورهای یاماناکا (ترکیبی از پروتئین‌هایی که مراحل نسخه برداری از DNA را برای ترجمه به پروتئین های دیگر کنترل می کنند) در چند ماه به آنها تزریق شده است، از جهات بسیاری جوان تر بودند.

پوست و کلیه ها در این موش ها به طور خاص نشانه هایی از جوان سازی را نشان داد. همچنین روند وقتی موفقیت آمیزتر بود که درمان طی مدت طولانی تری در مدت هفت تا ۱۰ ماه انجام و از زمان ۱۲ تا ۱۵ ماهگی موش ها (مطابق سن ۳۵ تا ۵۰ سالگی انسان ها) آغاز شده است. اما وقتی موش های پیرتر (حدود ۸۰ سالگی) به همین شکل درمان شدند تاثیر کمتری روی آنها دیده شد. 

محققان البته در مورد استفاده از فاکتورهای یاماناکا هشدار داده اند؛ زیرا در مطالعات قبلی استفاده از این فاکتورها باعث شد سلول های کامل برنامه ریزی شده به توده‌های سرطانی به نام تومور تبدیل شوند. اما مطالعات جدید نشان می دهد برنامه ریزی نسبی می تواند بافت ها را بدون خطر تبدیل شدن به بافت سرطانی جوان‌سازی کند. 

تار چاندرا استاد زیست شناسی در دانشگاه ادینبرو اسکاتلند در مورد یافته های این مطالعه می گوید: توقف روند پیری از نظر زیست شناسی امکانپذیر است، اما هنوز در اولین گام های است و  دانشمندان باید به اصول علمی آن پی ببرند. 

گروه های تحقیقاتی در حال کار روی زمان بندی، دز و ترکیب فاکتورهای یاماناکا برای کاهش و به حداقل رساندن خطرهای استفاده از آن هستند. 

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه