مقالات اجتماعی
جیب خالی در برابرآسیبهای اجتماعی!
آنطور که مرکز پژوهشهای مجلس گزارش داده، در لایحه ۱۴۰۱ بخش زیادی از عناوین و ردیفهای اعتبارات مربوط به آسیبهای اجتماعی حذف شده است؛ این رویکرد اگرچه به معنای صفرشدن اعتبارات این حوزه نیست اما واضح و مشخصنبودن آن، نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
آنطور که مرکز پژوهشهای مجلس گزارش داده، در لایحه ۱۴۰۱ بخش زیادی از عناوین و ردیفهای اعتبارات مربوط به آسیبهای اجتماعی حذف شده است؛ این رویکرد اگرچه به معنای صفرشدن اعتبارات این حوزه نیست اما واضح و مشخصنبودن آن، نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
در ادامه گزارش ۱۶ بهمن روزنامه خراسان آمده است: در لایحه بودجه ۱۴۰۱، بسیاری از ردیفهای بودجهای دستگاهها، در برنامهها و مأموریتهای اصلی آنها ادغام شده و به دلیل این تغییر، امکان مقایسه توصیفی و تحلیلی این اعتبارات با سالهای گذشته، وجود ندارد. با این تغییر ساختار، بیان رقم دقیق اعتبارات بخش آسیبهای اجتماعی در لایحه ۱۴۰۱ هم امکانپذیر نیست اما از روی عناوین و جزئیات برنامهها میتوان تحلیل و محاسبهای ارائه کرد.طبق این محاسبات، دولت درمجموع ۴۱۳۶ میلیارد تومان اعتبار برای مقابله با آسیبهای اجتماعی پیشنهاد داده که نسبت به سال گذشته ۱۲.۲ درصد افزایش یافته است. البته در این گزارش تاکید شده که این فقط یک برآورد است و طبق بررسی متوسط رشد منابع عمومی دولت، به نظر میرسد رقم واقعی اعتبارات آسیبهای اجتماعی حدود ۷۴۰۰ میلیارد تومان باشد.
بر اساس محاسبات پژوهشگران، در لایحه ۱۴۰۱ در مجموع برای چهار طرح این حوزه اعتباراتی پیش بینی شده که در بین آنها، اعتبارات برنامه مقابله با موادمخدر و روانگردان و اعتیاد نسبت به سال گذشته ۰.۴ درصد کاهش یافته اما بودجه ساماندهی بافت فرسوده و مناطق حاشیه نشین،۶۰ درصد افزایش یافته است. برنامه «کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی» ۶۱۹.۱ میلیارد تومان، «مقابله با موادمخدر و روانگردان و اعتیاد» ۱۴۹۲.۷ میلیارد تومان، «ساماندهی بافتهای فرسوده» ۷۸۹.۶ میلیارد تومان و «راهبری و توسعه خدمات سلامت و فوریتهای اجتماعی» ۱۲۳۴.۸ میلیارد تومان اعتبار دارند که در مجموع معادل ۴۱۳۶.۲ میلیارد تومان می شود. در گزارش مرکز پژوهش ها به این نکته هم اشاره شده که به غیر از بافت های فرسوده که جزو برنامههای دولت در حوزه مسکن است، سایر برنامههای حوزه آسیبهای اجتماعی رشد اعتباری محسوسی نداشته و از منظر اعتباری مورد توجه جدی دولت قرار نگرفته است.
پس چرا نگرانیم؟
حالا این سوال مطرح میشود که با وجود افزایش مجموع اعتبارات مقابله با آسیبهای اجتماعی، چرا باید از تغییر ساختار ایجادشده در بودجه نگران بود. مرکز پژوهشهای مجلس برای این سوال، پاسخهای قانعکنندهای دارد.
پنهان بودن ۳۲۰۰ میلیارد در لایحه!
هماکنون ۴۵ درصد از اعتبارات آسیبهای اجتماعی، معادل ۳۲۰۰ میلیارد تومان، در لایحه دولت پنهان بوده و فاقد شناسنامه و ردیف مستقل است. بخشی از این اعتبارات مربوط به برنامههایی همچون ساماندهی کودکانکار و خیابان، استحکام خانواده و کاهش طلاق است.
زمینه انحراف و بروز فساد در بودجه
نکته مهم دیگر اینکه، با حذف و ادغام عناوین برنامهها و مختلشدن سازوکارهای نظارتی، به احتمال قوی در سال آینده شاهد تشدید مسئله انحراف در هزینهکرد بودجه آسیبهای اجتماعی توسط دستگاههای ذیربط خواهیم بود. یک تجربه تلخ در این موضوع اینکه، طبق گزارش دیوان محاسبات، میزان تخصیص اعتبارات برنامه کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی توسط سازمان برنامه و بودجه و تخصیص اعتبارات هدفمندی در حوزه آسیبهای اجتماعی در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ صفر درصد بوده است و احتمال تکرار این اتفاق در سال آینده هم وجود دارد که باید مانع از آن شد. همچنین گاهی دستگاههای اجرایی اعتباراتی را که تحت عنوان آسیبهای اجتماعی یا عناوین مشابه دریافت میکنند، در محل دیگر هزینه میکنند که حالا با تغییرات صورتگرفته در عناوین و ردیفهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ مطمئنا، این معضل و چالش ابعاد پیچیدهتری به خود خواهد گرفت.
نگرانی دیگری هم وجود دارد؛ با توجه به اینکه سهم اعتبارات آسیبهای اجتماعی نسبت به بودجه عمومی در طول سالهای اجرای قانون برنامه ششم توسعه هیچگاه از ۵۸/۰ درصد بیشتر نشده، مجلس سال گذشته از محل تبصره ۱۴ قانون بودجه، ۴۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار افزون بر اعتبار پیشنهادی دولت برای این حوزه درنظر گرفته اما حالا در لایحه ۱۴۰۱ خبری از ردیف بودجهای نیست.
غفلتی که شاید ۲۱ ساله شود
همین چند هفته قبل بود که نقل قولی از فرمایشات رهبر معظم انقلاب درباره آسیبهای اجتماعی، تلنگری به نهادهای متولی زد و به یقین رسیدند که «۲۰ سال نسبت به موضوع آسیبهای اجتماعی غفلت و کوتاهی کردهایم»؛ حالا امیدواریم ردیف اعتبارات آسیبهای اجتماعی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ کاملا شفاف شود و اجازه ندهند این غفلت، ۲۱ ساله شود.
آسیبهای اجتماعی با شعار حل نمیشود، برنامه میخواهد
نماینده کمیسیون اجتماعی در کمیسیون تلفیق هم نقدهای مطرحشده را وارد میداند و به خراسان میگوید: آسیبهای اجتماعی با شعار حل نمیشود بلکه، هم اراده میخواهد، هم برنامه، هم کار کارشناسی و هم ردیف بودجه مستقل؛ اما متاسفانه ما این رویکرد را در لایحه بودجه دولت نمیبینیم. «کیومرث سرمدی واله» تصریح میکند: تاکنون در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ از اعتبارات دستگاههای اجرایی در حوزه آسیبهای اجتماعی دفاع کردهایم اما بخش عمده این اعتبارات مربوط به تبصره ۱۴ لایحه بودجه است که هنوز کمیسیون تلفیق به آن ورود نکرده است و حتما در زمان خود، پیشنهادهای کارشناسی مطرحشده برای شفافشدن این اعتبارات را ارائه خواهیم کرد.
مطالب مرتبط
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- مزایای خانواده های پرجمعیت
- همسر معتاد و چگونه زندگی کردن با آنها ا
- تاثیر باورنکردنی اسم افراد بر سرنوشت و وضعیت روحی آنها
- دوست بد شما این نشانه ها را دارد!
- افراد حسود و راه های برخورد با این افراد
- دلایل خیانت زوج های عاشق پیشه به یکدیگر
- اعتیاد به پورنو گرافی و نقش آن در زندگی زناشویی
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری