مقالات آسیب های اجتماعی
چرایی افزایش خشونت در جامعه
منظور از نزاع، درگیری یا جدلهایی است که معمولا با انگیزههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی در بین افراد جامعه به صورت فردی و جمعی بهوقوع میپیوندد.
منظور از نزاع، درگیری یا جدلهایی است که معمولا با انگیزههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی در بین افراد جامعه به صورت فردی و جمعی بهوقوع میپیوندد.
در ادامه این یادداشت که در ۲۹ آبان به قلم فهیمه نظری جامعهشناس و پژوهشگر مسایل اجتماعی،منتشر شده است، میخوانیم: در فضای امروز ایران و از میان آسیبها و بحرانهای اجتماعی، نزاع یکی از جدیترین آن محسوب میشود. نزاع را میتوان به عنوان یکی از شاخصهای مهم وجود خشونت در جامعه تلقی کرد که بین افراد و گروهها به وقوع میپیوندد و نظم و امنیت اجتماعی را مورد تهدید قرار میدهد. آمارهای رسمی در ایران حاکی از آن است که نزاع بین افراد نسبت به سالهای گذشته همراه با رشد و افزایش بوده است و مراجعین نزاع از بیشترین موارد ارجاعات به پزشکی قانونی را شامل شده است (حدود ۴۰ درصد کل معاینات شش ماهه نخست ۱۴۰۰).
در این بین، استان تهران با بیش از ۵۱ هزار نزاع رکورددار بیشترین نزاع در سال است. اما این پرسش مطرح میشود که چرا در سالهای اخیر نزاع با افزایش و رشد همراه بوده است؟ سهم عوامل مؤثر اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در نزاع کدام است؟ ضعف و عملکرد کدام نهادها موجب افزایش نزاع و خشونت شده است؟ مهمترین مواردی که موجد نزاع در ایران میتوان بر شمرد عبارتند از: تنوع معیشتی و زیستی، تنوع فرهنگی، شدت و وابستگی ارتباطات عاطفی درون گروهی و کمی ارتباطات برون گروهی، محرومیتهایی چون ناکامی، تعصب، فقر، بیکاری، بیسوادی، احساس اجحاف حق، بیعدالتی و نابرابریها و... همچنین میتوان به مؤلفههای دیگری که بستر مناسب را برای بروز نزاع و درگیری در سطح خرد و کلان مهیا میکند، اشاره داشت از جمله: بحران گفتوگو، ضعف در ارتباطات و تعاملات میان فردی، کاهش اعتماد اجتماعی که خلأ هریک از این مؤلفهها موجب بروز نزاع و درگیری میشود.
در واقع، عدم مهارت در گفتوگو تنها به عرصه سیاست ختم نمیشود، عدم مهارت در گفتوگو را میتوان در دیگر عرصههای اجتماعی به سهولت ملاحظه نمود. در حال حاضر نزاع در اولین نهاد اجتماعی یعنی خانواده بروز کرده است. بروز این بحران در بین اعضای خانواده موجب شده که روزبهروز با افزایش خشونت و نزاع بین اعضای خانواده مواجه باشیم که از بدترین نوع نزاعهاست و زمینه نزاعهای دیگر را در جامعه مهیا میسازد. ضعف و اختلال ارتباطی و گفتوگو، ناکامیهای فردی، خلأ عاطفی، کاهش ارتباط کلامی و غیر کلامی بین اعضای خانواده از مهمترین علل نزاع خانوادگی است. همانطور که در بالا اشاره شد عوامل گوناگونی را میتوان در بروز و شکلگیری نزاع سهیم دانست.
از منظر فرهنگی، کاهش تعاملات و ارتباطات اجتماعی، ضعف در نظارت اجتماعی، ناکارآمدی گروههای مرجع نسبت به گذشته، نبود الگوهای ارزشمند، عدم برنامهریزی جدی و مدون آموزشی بهویژه آموزشهای رسمی از طریق رسانه از جمله مؤلفههایی است که موجب شده تا مردم به لحاظ حقوقی نیز با مشکلات جدی مواجه شوند. آنها احقاق حقوق فردی و جمعی خود را در مسیر قانونی با موانع و چالشهای بسیار زیاد میدانند.
به روز نبودن قانون، درهمآمیختگی حقوق با قوانین رسمی با سنتها و رسومات اجتماعی موجب شده تا مردم احساس اجحاف حق و تعدی به حقوق خود کنند و قانون را پشتیبان و حامی خویش در مواقع ضروری ندانند که در این صورت مهمترین زمینه جهت درگیری و نزاع بهوجود میآید. عوامل اجتماعی نیز در بروز و ظهور نزاع میان افراد جامعه نقش دارد. نابرابری و احساس نابرابری در میان اعضای جامعه موجب بروز نزاع خواهد شد.
منظور از نابرابری اشاره به موقعیتی است که در آن افراد، خانوادهها و اعضای ساختارهای بزرگتر در جامعه مانند محلهها در دسترسی به منابع ارزشمند مانند ثروت، درآمد، تحصیلات، خدمات در مانی – بهداشتی و مشاغل، متفاوت باشند. به عبارت دیگر، نابرابری اجتماعی الگوهای ساختارمند شدهای هستند که در طول زمان و مکان استمرار دارند و در تعامل جاری بین مردم متبلور میشوند. افراد جامعه نیز بر نحوه زندگی و خاصه بر حقوق، فرصتها، پاداشها و امتیازاتی که از آن برخوردارند تأثیر میگذارند و چنین فرایندهایی در باورشان به مثابه عامل تسهیلکننده وقوع پدیده نزاع عمل مینماید. عوامل اقتصادی نیز در سالهای اخیر با شدت بیشتر، سهم مهمی در درگیری و نزاع افراد بهخود اختصاص داده است.
بیکاری، فقر و تورم موجب افزایش ناکامیها و در پی آن خشم و عصبانیت افراد شده است. نافذ نبودن قانون و به روز نبودن آن، تأخیر در اعمال قانون، عدم رسیدگی صحیح به پروندهها، درگیریهای افراد مراجعه کننده با دادگاه و مأموران، طولانی شدن روند دادرسی، همچنین ضعف در عملکرد نهاد رسانه به عنوان متولی دستگاه فرهنگی در ارائه برنامههای آموزشی و آشنایی مردم با حقوق و آیین شهروندی و البته ضعف در عملکرد نهادهای فرهنگی موجب شده تا سطح نهادی نیز خود به مثابه عامل شتابدهندهای در وقوع نزاعها و تداوم آن عمل کند.
مطالب مرتبط
- تماشای فیلم های مستهجن این پیامدهای ناگوار را دارد
- تاثیر اخبار خشونت بار بر کودکان
- مضرات تبلت و گوشی موبایل برای کودکان
- مقاله علمی و پژوهشی آسیب های اجتماعی و فیلمهای سینمایی
- مقاله علمی و پژوهشی بازی های رایانه ای نوجوانان در جمهوری چک و ایران
- قالب پاورپوینت اعتیاد و مواد مخدر
- قالب پاورپوینت خانواده و اعتیاد
- مقاله خشونت نسبت به زنان از منظر تفاسیر قرآنی
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- کتاب آموزش علیه آموزش