معرفی پژوهشگر برجسته ایرانی
عبدالهادی حائری، پژوهشگر و صاحب نظر در تاریخ معاصر ایران
عبدالهادی حائری، پژوهشگر و یکی از چهرههای شاخص در این حوزه شناخته میشود که تاثیر بسیاری بر تاریخنگاری معاصر داشت. آموزش رمز و رازهای تاریخ پژوهی او سبب شد تا بسیاری از دانشجویان را در این مسیر سوق دهد که همچون خود وی در وادی تاریخ معاصر ایران گام بردارد.
عبدالهادی حائری، پژوهشگر و یکی از چهرههای شاخص در این حوزه شناخته میشود که تاثیر بسیاری بر تاریخنگاری معاصر داشت. آموزش رمز و رازهای تاریخ پژوهی او سبب شد تا بسیاری از دانشجویان را در این مسیر سوق دهد که همچون خود وی در وادی تاریخ معاصر ایران گام بردارد.
تابستان امسال مصادف با بیست و هشتمین سالگرد درگذشت عبدالهادی حائری مورخ و استاد دانشگاه است. کمتر محقق تاریخ معاصر را می توان سراغ داشت که با تالیفات این استاد آشنا نباشد. به ویژه ۲کتاب وی، «تشیع و مشروطیت در ایران و نخستین رویارویی اندیشه گران ایران با دورویه تمدن بورژوازی غرب» در سال های گذشته مورد توجه محققان و منتقدان داخلی و خارجی قرار گرفت. در دوران بستری در بیمارستان، حائری که علاقه فراوان به تحقیق و نوشتن داشت، شروع به نگاشتن زندگینامه خود کرد که حاصل آن کتاب «آن چه گذشت... نقشی از نیم قرن تکاپو» است. حائری ترجیح داد تا زندگینامه خود را در قالب فردی سوم شخص با نام «امید» در ۱۶ فصل برای خواننده روایت کند. نویسنده در کتاب خود تنها از زندگی خود سخن نمی گوید، بلکه به جنبه های اجتماعی و دینی دوره خود اشاره دارد.
زندگینامه عبدالهادی حائری
عبدالهادی حائری فرزند دوم میرزا احمد حائری از افراد پرهیزکار و زاهد زمان خود و نوه شیخ عبد الکریم حائری یزدی موسس حوزه علمیه قـم در ۱۳۱۴ خورشیدی در قم چشم به جهان گشود. مدتی قبل از این، پس از تصمیم شـیخ عبد الکریم حائری مـبنی بـر اقامت در اراک، مامور انتقال خانواده ایشان از عتبات به اراک و سپس قم شد و این امر سبب اقامت دایم او در ایران و در جوار شیخ عبد الکریم شد.
استاد حائری با تـوجه به شئونات خانوادگی و گرایشات مرسوم زمانه از مراحل اولیه آموزش های خود و مقدمات درس های بعدی تحصیل صرفنظر کرد و به ناگزیر جهت گذران زندگی به کار در حرفههای مختلفی چون تصدی امور خدمات قرائتخانه قم و نیز اشتغال در اداره بهداشت این شهر که توأم با انجام ماموریتهایی جهت واکسن در روستاهای اطراف قم بود، پرداخت.
حائری با وجود تن دادن به مشاغل مختلفی جهت گذران زندگی خود، از فراگیری دانش غافل نماند و با کمک برخی از دوستان و آشنایانش، به ویژه استاد عبد الحسین حائری، پس از تحمل مرارتهای فراوان، از طریق شرکت در آزمونهای متفرقه، موفق به اخذ دیپلم ادبی شد. اما دوران جوانی استاد حائری جدای از اشتغال در حرفههای متفاوت و پیگیری مطالعات و تحصیل نامنظم با تحولات اجتماعی و سیاسی اواخر دهه ۱۳۲۰ خورشیدی که بسیاری از جوانان حساس به امور پیرامون خود را تحت تاثیر قرار میداد، مقارن بـود. از این رو او به صورتی فعال وارد صحنه کـشاکشهای سیاسی که آن روزگار در سطح شهر قم وجود داشت شد و با تالیف و چاپ مقالاتی در موضوعات مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در روزنامههای محلی قم (مـانند روزنـامه اسـتوار،پیکار مردان و...و یا مجلاتی چون مجله مسلمین، نـور دانش، حیات مسلمین و...) به صورت موثر با جریان ها و تحولات آن روزگار همراه شد.(۱)
فعالیت های سیاسی حائری
اوج تکاپوهای سیاسی این دوران و در جریان مربوط بـه انتخابات دوره هفدهم مجلس شورای ملی وقت بود که استاد حائری و برخی از جوانان فعال قم به علت تخلفات انتخاباتی در مجلس شورای ملی وقت دست به تحصنی بیفرجام زدند. تجربه های ناگوار سیاسی و اجتماعی و برخی ناملایمات دیگر زندگی سبب شد، استاد زادگاه را ترک و به تهران برود و وارد خدمت نظام شود. در پی تلاشهای مستمر برای ادامه تحصیل در ۱۳۳۷ خورشیدی وارد دانشکده معقول و منقول یا دانشکده الهیات شد. پس از پایان تحصیل، چند شغل مختلف را در مدت کوتاهی تجربه کرد و عاقبت جـذب اداره بهداشت و جهت ادامه خدمت به خراسان و مشهد اعزام شد. استاد حائری در مدت اقامت خود در مشهد علاوه بر تصدی مشاغل مختلف در اداره کل بهداشت استان، فعالیتهای فرهنگی و علمی خود را نیز پیگرفت، به گونهای که در این مقطع توانست تا کتاب اشک را تالیف و کتاب این مقفع اثر حنا الفاخوری را ترجمه و چاپ کند.
به علاوه، استاد حائری در این دوره زندگی، از معاشرت پربار و به یادماندنی حلقههایی از دوستان فاضل و صمیمی خود در مشهد نیز بهرهمند بود. استاد سید جلال الدیـن آشتیانی یکی از معاشران دائمی استاد حائری بود که سرانجام با تشویقها و تسهیلاتی که وی در راستای ادامه تحصیل استاد حائری فراهم آوردند، سبب شد در ۱۳۴۳ خورشیدی امکان دستیابی او به بورس تحصیلی یکی از دانشگاه های عملی شود.(۲)
استاد حائری پس از عزیمت به کانادا تحصیلات خود را ابتدا در مقطع فوقلیسانس شروع و پس از مدتی از پایاننامه خود با عنوان «نقش خواجه نصیر الدین طوسی در یورش مغولان بـه بـغداد» با امتیاز عالی، دفاع کرد. موفقیت درخشان تحصیلی و پژوهشی او، امکان ورود به دوره دکتری در گرایش اسلامشناسی در همان دانـشگاه را برای او فراهم کرد، استاد حائری اکنون فرصتی مناسب یـافته بود تا یکی از موضوعات مهم فکری خود در خصوص مسایل جامعه جدید ایران، یعنی مـقوله برخورد و چگونگی رویارویی ۲ دنیای شـرق و غرب و خاصه ایـران را مورد پژوهـش قرار دهد. بنابراین موضوع پایاننامه تحصیلی خـود را «تـشیع و مشروطیت در ایران و نقش ایرانیان مقیم عراق» قرار داد و پس از انجام پژوهشی گسترده در این خـصوص، عاقبت در ۱۳۵۲ خورشیدی با موفقیت از آن دفاع کرد.
پایان تحصیلات دانشگاهی استاد حائری، مسأله ماندن در غرب یا بازگشت به ایران را برای وی جدیتر ساخت. سـرانجام اسـتاد تـرجیح داد تا پیشنهادات دانشگاه های کـانادا و بـرکلی در کالیفرنیا را برای تدریس زبان و ادبیات فارسی قبول و ماندگار شود.
استاد حائری همزمان با تحصیل در دوره دکتری، برخی دستاوردها و نـتایج پژوهـشی خود را نیز در مجامع علمی و فرهنگی مـعروف غـرب، مانند سـمینارهای خـاورشناسی در اروپا و آمریکا و نیز مجلات تخصصی و معتبر ارایه کرد. آشنایی و تبادل آراء و نظرات استاد با ایرانشناسان و اسلامشناسان مشهور دنیا تجربیات علمی و فرهنگی بسیاری برای وی به ارمغان آورد.
بازگشت به ایران و مسوولیت های فرهنگی
استاد حائری سرانجام در ۱۳۵۷ خورشیدی به ایران بازگشت و در گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه فردوسی مشهد، سالهای متمادی عهدهدار تدریس درس های مختلفی چون؛ «تاریخ خاورمیانه، تاریخ کشورهای اسلامی در ۲ سـده اخـیر، مـتفکرین عهد قاجار، نهضت مشروطیت، تاریخ احزاب سیاسی ایـران و تاریخ مـعاصر ایـران» بود. در ۱۳۵۸ خورشیدی پایاننامه دکتری خود را به فارسی برگرداند و به چاپ رسانید. آنگاه از فرصت بدست آمده استفاده کرد و طرح گسترده پژوهشی خود را با عنوان: «نخستین رویارویی های اندیشهگران ایران با ۲ رویه تمدن بورژوازی غرب» آغاز کرد و عاقبت جلد نخست آن(بخش مربوط به ایران) را در ۱۳۶۷ خورشیدی انتشار داد. براساس طرحی که در ذهن استاد شکل گرفته بود، مراحل و مجلدات بعدی این تـحقیق مـفصل، این موضوع را درباره سایر کشورهای اسلامی پیگیری میکرد. او در سفرهای علمی و تحقیقاتی داخل و خارج از کشور خود، مطالب لازم جهت به انجام رساندن دیگر قسمتهای این تحقیق را نیز جمعآوری کرده بـود، اما متاسفانه زندگی فرصت را از وی ربود و بسیاری از یادداشتها و مقالات و دستنوشتههای او به دلیل دست به دست شدنها، دچار سرنوشت نامعلومی شد. کتاب نخستین رویارویی های اندیشهگران ایران با ۲ رویه تمدن بورژوازی غرب، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در ۱۳۶۸ خورشیدی را دریافت کرد.(۳)
حائری در مدت اقامت در ایران پژوهشهای دیگری را نیز به ثمر رساند که از آن جمله میتوان به شناسایی و ارایه برخی از مداخل مغفول مانده در دائره المعارف اسلام و نیز همکاری پژوهشی با دائره المعارف ایرانیکا اشاره کرد. تلاشهای علمی و آموزشی حائری سبب شد در سال های ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۱ خورشیدی به عنوان استاد نمونه دانشکده ادبیات و علومانسانی دکتر شریعتی مشهد برگزیده شود و رتبه استادی خود را نیز دریافت دارد.
آن چه گذشت... نقشی از نیم قرن تکاپو
استاد حائری که در دوران بستری در بیمارستان، علاقه فراوان به تحقیق و نوشتن داشت، شروع به نگاشتن زندگینامه خود کرد. در پیشگفتار هدف از نگارش چنین بیان شده است: «این کتاب به جوانانی که می پندارند تا وسایل مادی و اطمینان بخش کار پیشاپیش فراهم نشود، موفقیت به دست نمی آید، آشکارا نشان می دهد که آنان اندیشه درستی ندارند، زیرا تنها ضامن کامیابی انسان ها باور داشتن به درستی راه، تلاش پیگیر در راه دستیابی به هدف، رایزنی با افراد درست اندیش و نیک خواه، بی اعتنایی به سخنان ناامیدکننده افراد بدخواه و ستیز پیگیر اما آرام با موانعی است که در این راه پدید می آید.»
کتاب آن چه گذشت را می توان به ۲ بخش کلی تقسیم کرد: بخش مربوط به زندگی «امید» در ایران و دیگری دوران حضور وی در خارج تا بازگشت به ایران و فعالیت در دانشگاه. در بخش نخست حائری ابتدا به توصیف خانواده و فضای اجتماعی و فرهنگی قم در دوره رضاخان می پردازد. همچنین وی مشاهدات خود را از واقعه کشف حجاب و سخت گیری ماموران حکومت با زنان با حجاب از جمله خواهرش توصیف می کند. حائری به خوبی تاثیر روش سخت گیرانه پدرش را در شکل گیری شخصیت آینده اش تشریح می کند.(۴)
نویسنده در کتاب خود تنها از زندگی خود سخن نمی گوید، بلکه به جنبه های اجتماعی و دینی دوره خود اشاره دارد. نهضت ملی شدن نفت یکی از نقاط مهم در زندگی حائری است.
در آن چه گذشت، خواننده به جز اطلاع از وقایع ایران، هم زمان با حوادث بین المللی در آن زمان آشنا می شود. حائری در بیشتر بخش های کتاب از اشخاص مختلف یا نام نمی برد یا با نام مستعار از آنان یاد می کند. اما در فصل هشتم که به دوران حضور «امید» در دانشکده معقول و منقول پرداخته به طور مستقیم از استادان آن دانشکده نام برده شده و فعالیت آن ها مورد نقد مستقیم قرار گرفته است. او تنها از روش تدریس عبدالحسین زرین کوب و مرتضی مطهری با نیکی یاد می کند و علاقمند شدن خود به رشته تاریخ را نتیجه تکلیف تحقیق زرین کوب می داند.
بخش دوم به خاطرات «امید» به دوران تحصیل در کانادا و عنوان استادی در آمریکا اختصاص دارد. در۲ فصل پایانی کتاب، حائری خاطرات خود را از بازگشت به ایران و فعالیت در دانشگاه فردوسی مشهد بیان می کند. توصیف او از فضای کلاس های دانشگاه و سیاست بازی دانشجویان پس از انقلاب خواندنی است. در ادامه حائری به فعالیت های علمی خود در دهه ۱۳۶۰ و درگیرشدن خود با بیماری دهشتناک سرطان می پردازد. کتاب آن چه گذشت، تنها یک کتاب خاطرات شخصی صرف نیست. حائری با دقت و تبحری خاص زندگی خود را در بستر حوادث سیاسی و اجتماعی ایران معاصر برای خواننده بازگو می کند. عجیب این که برخلاف رسم معمول خاطره نویسی، در قسمت هایی حائری به انتقاد روان شناسانه از عملکرد خود پرداخته است. بنابر نظر یکی از استادان روان شناسی، این صراحت و پرده گشایی «در میان خاطره نویسان و اتوبیوگرافی نویسان کم نظیر و احتمالاً بی نظیر است. کتاب آن چه گذشت در میان کتاب های خودنگاشته از ارزش ویژه ای برای مطالعه برخوردار است.(۵)
سرانجام
سرانجام استاد حائری، پس از تحمل و رویارویی با بیماری سخت و عوارض دشـوار آن، عـاقبت در تیر ۱۳۷۲ خورشیدی جمع همکاران، دوستداران و شاگردان خود را در غم و اندوه فرو برد. ویژگیهای شخصیتی استاد حائری و نیز جنبههای ارزشمند پژوهشی و تحقیقی آثار وی، پیوسته نظر تحسین و توجه جامعه تاریخدان و نـیز کارشناسان سایر رشتههای آشـنا بـه مباحث علم تاریخ و خاصه تاریخ جدید ایران و خاورمیانه را جلب کرده است. به نظر عدهای از اهل نظر، گذشت سالیانی چند از درگذشت او، امکان ارایه یک ارزیابی و نقادی علمی از آثار و نظریات وی را فراهم آورده است.
منابع:
۱- حائری، عبدالهادی، تشیع و مشروطیت در ایران و نقش ایرانیان مقیم عراق، تهران، امیرکبیر،۱۳۶۰
۲- حائری، عبدالهادی، نخستین رویارویی اندیشه گران ایران با دو رویه تمدن بورژوازی غرب، تهران، امیرکبیر،۱۳۶۷
۳- حائری، عبدالهادی، آن چه گذشت... نقشی از نیم قرن تکاپو، تهران، انتشارات معین، ۱۳۷۲
۴- اسپراکمن، پال، «رویارویی یک شهروند معمولی با دو رویه ایران شناسی آمریکا» در مجله ایران شناسی، سال نهم، ش۴، زمستان ۱۳۷۶، ص۷۹۷
۵- جلالی، محمدرضا، «نگاهی روان شناختی به شخصیت، افکار و آثار دکتر عبدالهادی حائری، در خودآگاهی و تاریخ پژوهی؛ صص۲-۱۰۱
مطالب مرتبط
- دانلود سئوالات و پاسخنامه آزمون کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی سال 97
- سئوالات آزمون عمومی کنکور سراسری سال 99 گروه آزمایشی علوم انسانی
- دانشگاهها ۱۰۰ هزار پایاننامه و پروپوزال در ایراندک ثبت کردند
- ۳۵ دانشگاه ایرانی در نظام رتبهبندی جهان اسلام قرار گرفتند
- مقاله بررسی تطبیقی هستیشناسی و توجیه شرور در الهیات فلسفی یهود و اسلام
- سئوالات و پاسخنامه آزمون دکترای سال 99 رشته زبان و ادبیات فارسی
- وصف بانوی «سووشون» از زبانِ دیگران
- اسنادی از اعتلای زنان ایرانی در عصر مشروطه
تگها
- زبان و ادبیات فارسی
- مرتضی مطهری
- دانشگاه فردوسی مشهد
- بورس تحصیلی
- مجلس شورای ملی
- عبدالحسین زرین کوب
- نهضت ملی شدن نفت
- فضای اجتماعی
- عبدالهادی حائری
- زندگی عبدالهادی حائری
- زندگینامه عبدالهادی حائری
- معرفی عبدالهادی حائری
- در باره عبدالهادی حائری
- آثار عبدالهادی حائری
- فعالیت عبدالهادی حائری
- اقدامات عبدالهادی حائری
- سید جلال الدیـن آشتیانی
- استاد حائری
- خواجه نصیر الدین طوسی
- گرایش اسلامشناسی
- تـشیع و مشروطیت در ایران
- خـاورشناسی
- دانشکده ادبیات و علومانسانی
- تاریخ خاورمیانه
- تاریخ کشورهای اسلامی
- مـتفکرین عهد قاجار
- نهضت مشروطیت
- تاریخ احزاب سیاسی ایـران
- تاریخ مـعاصر ایـران
- رویارویی های اندیشهگران ایران
- دوره رضاخان
- واقعه کشف حجاب
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری