پژوهش های جدید پزشکی

افزایش خطر سکته مغزی نوزادان نارس در دوران پس از بلوغ

افزایش خطر سکته مغزی نوزادان نارس در دوران پس از بلوغ

محققان انجمن قلب آمریکا دریافتند نوزادان نارس در دوران جوانی بیش از سایرین در معرض خطر سکته قلبی قرار دارند و هرچه زودتر متولد شده‌ باشند، خطر ابتلا به این عارضه در آن‌ها بیشتر است.

محققان انجمن قلب آمریکا دریافتند نوزادان نارس در دوران جوانی بیش از سایرین در معرض خطر سکته قلبی قرار دارند و هرچه زودتر متولد شده‌ باشند، خطر ابتلا به این عارضه در آن‌ها بیشتر است.

به گزارش ساینس، در این تحقیقات که بزرگترین مطالعه انجام گرفته در خصوص ارتباط سکته مغزی با تولد پیش‌از موعد است، محققان سوابق بیش از ۲.۱ میلیون نوزاد نارس سوئدی را که بین سال‌های ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۴ میلادی متولد شده و حداقل تا ۱۸ سالگی زندگی کردند، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.

بارداری طبیعی ۴۰ هفته به طول می‌انجامد. در نتیجه این تحقیقات مشخص شد نوزادانی که در هفته‌های ۲۲ تا ۳۳ بارداری متولد شدند، در مقایسه با افرادی که در ۴۰ هفتگی متولد شده‌اند، در دوران بزرگسالی به میزان ۴۲ درصد بیش‌تر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی قرار دارند. همچنین افرادی که در هفته‌های ۳۴ تا ۳۶ بارداری متولد شدند ۲۲ درصد بیش از سایرین در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند. با وجود این، تولد در هفته‌های ۳۷ تا ۳۸ بارداری موجب افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی در بزرگسالی نمی‌شود.

سکته مغزی به دلیل وقفه‌ای کوچک در جریان خون مغز یا انسداد رگ‌ها به وجود می‌آید. در این حالت جریان اکسیژن و مواد غذایی به مغز محدود می‌شود و بخشی از بافت مغز آسیب می‌بیند. فشار خون، استعمال دخانیات، چاقی و عدم فعالیت بدنی از جمله مهمترین دلایل سکته مغزی محسوب می‌شوند.

بر اساس گزارش انجمن سکته آمریکا رعایت و توجه به هشت عامل احتمال بروز سکته مغزی را کاهش می‌دهند. این موارد پرهیز از استعمال دخانیات، اندازه‌گیری مستمر کلسترول خون و جلوگیری از افزایش آن، اجتناب از مصرف الکل، درمان اختلالات گردش خون، اندازه‌گیری مرتب فشار خون و درمان فشار خون بالا، مدیریت وزن و ورزش منظم، کنترل ضربان قلب نامنظم و کنترل قند خون هستند.


جدیدترین یافته‌ها در زمینه سکته مغزی

- محققان دانشگاه فلوریدای جنوبی موفق به طراحی یک کفش درمانی شده‌اند که منجر به بهبود فرآیند راه‌ رفتن در بیمارانی می‌شود که بر اثر سکته مغزی دچار اختلال حرکتی یا فلج جزئی شده‌اند. این کفش با تشدید فرآیند راه‌رفتن بیمار،‌ موجب تقویت پای از کار افتاده می‌شود. این کفش سبک مانند یک دستگاه توان‌بخشی است که بدون نیاز به نیروی محرکه خارجی و با استفاده از پای سالم، پای آسیب‌دیده را تقویت می‌کند.

- مطالعات اخیر محققان دانشگاه کالیفرنیا نشان می‌دهد افراد مبتلا یه ویروس اچ آی وی در معرض آریتمی قلبی قرار دارند که مهمترین عامل بروز سکته مغزی است. آریتمی قلبی به معنای غیرطبیعی بودن ریتم قلب است که می‌تواند خطر بروز سکته مغزی را افزایش دهد.

- مطالعات اخیر محققان دانشگاه هلسینکی در فنلاند نشان می‌دهد ورزش سبک حتی به میزان کم، ‌احتمال بروز سکته مغزی مرگبار را کاهش می‌دهد. در این مطالعه آمده است حتی ۳۰ دقیقه ورزش سبک در هفته احتمال بروز سکته را ۵ درصد کاهش می‌دهد و به همان نسبت هر چقدر میزان ورزش بیشتر باشد،‌ احتمال بروز سکته کاهش بیشتری دارد. این مطالعه نشان می‌دهد ۳۰ دقیقه پیاده روی سبک یا دوچرخه سواری به مدت چهار روز در هفته، احتمال سکته مغزی را ۲۰ درصد کاهش می‌دهد. محققان احتمال می‌دهند ورزش با کاهش التهاب عروق خونی در کاهش سکته مغزی نقش دارد.

- محققان دانشگاه مک گیل در کانادا به رهبری نگار موسوی دریافتند داروی استاتین که متداول‌ترین داروی کاهش‌دهنده کلسترول است و خواص ضدالتهابی دارد، احتمال سکته مغزی در بیماران سرطانی را که پرتودرمانی می‌شوند، به میزان ۳۲ درصد کاهش می‌دهد.

- مطالعات جدید محققان دانشگاه آکسفورد نشان می‌دهد مصرف الکل خطر بروز سکته مغزی را ۳۵ درصد افزایش می‌دهد.

- محققان دانشگاه کالیفرنیا موفق به ساخت یک هیدروژل قابل تزریق شده‌اند که قادر به ترمیم آسیب‌های ناشی از سکته مغزی است.

- محققان محققان دانشگاه هامبورگ با استفاده از یک روش جدید اسکن ام آر آی مغزی قادرند زمان دقیق سکته را مشخص کنند و علاوه بر آن اثربخشی داروهای ضدلخته شدن خون را برای بازیابی حداکثر توان مغز ارزیابی کنند.

- گروهی از محققان ژاپنی در آزمایشات حیوانی روی موش‌ها و میمون‌ها داروی جدیدی به نام edonerpic maleate شناسایی کردند که در کنار فیزیوتراپی موجب بهبود آثار سکته مغزی می‌شود.

- مطالعات جدید محققان بیمارستان Lenox Hill در نیویورک نشان می‌دهد درمان بیماران مبتلا به اختلال ضربان قلب با داروهای رقیق‌کننده خون، از میلیون‌ها سکته مغزی در سال جلوگیری می‌کند.

سکته مغزی چهار علامت کلی دارد که آگاهی از آن باعث می شود بیمار کمتر آسیب ببیند و شانس زنده ماندن افزایش پیدا کند.

این چهار علامت به طور اختصار F.A.S.T نام دارند که برگرفته از نام اول لاتین علایم هستند:

- افتادگی صورت (F = Face Drooping) که باعث می شود یک طرف صورت کج شود و دو طرف قرینه هم نباشند. این حالت باعث می‌شود که خنده بیمار موزون به نظر نیاید.
- ضعف بازو (A = Arm Weakness) در این حالت دست بی حس و شل می‌شود و رو به پایین قرار می‌گیرد.
- اختلال در گفتار  (S = Speech Difficulty) در این حالت بیمار قادر به تکلم نیست یا نمی‌تواند یک جمله ساده را تکرار کند.
- زمان تماس با اورژانس (T = Time to call) اگر در بیماری هریک از سه مورد بالا گزارش شد، وظیفه اطرافیان است که با اورژانس تماس بگیرند.

متخصصان انجمن سکته آمریکا با بیان اینکه موج سکته مغزی به جوانان هم رسیده است، هشدار می‌دهند که افراد به محض مشاهده علائمی مانند بی حسی ناگهانی و احساس ضعف در صورت، دست یا پا (به ویژه در یک طرف بدن)، مشکلات بینایی ناگهانی در یک یا دو چشم، از دست دادن تعادل، مشکل در راه رفتن و سرگیجه، سردرگمی ناگهانی و مشکل در تکلم و درک گفتار و سردرد شدید بدون علت با اورژانس تماس بگیرند.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Stroke  منتشر شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه