مقالات انتخابات ریاست جمهوری

رسانه‌هایی که حق جانبداری انتخاباتی ندارند

رسانه‌هایی که حق جانبداری انتخاباتی ندارند

 قاعده این است رسانه‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند در ایام انتخابات بی‌طرف باشند و نباید از بودجه عمومی برای تبلیغات جریان یا نامزد خاصی استفاده کنند چرا که این کار از نظر قانونی ممنوع، از نظر اخلاقی نکوهیده و از لحاظ شرعی حرام است، اما آیا این رسانه‌ها بی‌طرف مانده‌اند؟

 قاعده این است رسانه‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند در ایام انتخابات بی‌طرف باشند و نباید از بودجه عمومی برای تبلیغات جریان یا نامزد خاصی استفاده کنند چرا که این کار از نظر قانونی ممنوع، از نظر اخلاقی نکوهیده و از لحاظ شرعی حرام است، اما آیا این رسانه‌ها بی‌طرف مانده‌اند؟

«علی ربیعی» سخنگوی دولت چند روز پیش اظهار داشت: به همه مراکز روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی بخشنامه کردیم تا از هر گونه فعالیتی که شائبه حمایت و سوگیری انتخاباتی داشته باشد پرهیز کنند. همه ارکان و رسانه‌هایی که مستقیم و غیرمستقیم از پول بیت‌المال استفاده می‌کنند و همچنین سازمان‌ها و تریبون‌های عمومی باید اصل بی‌طرفی را رعایت کنند. متاسفانه سابقه خوبی در این زمینه در ذهن وجود ندارد.

آیا جامعه نسبت به عملکرد رسانه‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند، در ایام انتخابات نظر مساعدی دارد یا شهروندان معتقدند که این رسانه‌ها در شرایط خاص از جریانی خاص حمایت می‌کنند؟ از دید بسیاری باید این موضوع مورد نظرسنجی قرار گیرد تا ابعاد قضیه روشن‌تر شود.

«پروانه مافی» نماینده مجلس دهم در همین ارتباط معتقد است وقتی قرار است انتخاباتی سالم برگزار شود، طبیعتا منابع اعتباری، درآمدها و بودجه ای که صرف می شود و نگاه دستگاه های متولی اطلاع رسانی به نامزدها و جناح های سیاسی، بسیار مهم است.

وی اظهار داشت: اگر رسانه های با بودجه عمومی، بخواهند جناح یا نامزد خاص را مورد توجه قرار دهد، از مصادیق خلاف شرع است.

مافی افزود: اینکه برخی رسانه ها اکنون این نکات را رعایت نمی کنند، متاسفانه مربوط به  بی تقوایی مسوولان آن بخش ها است، نخستین چیزی که می توان در این مورد ذکر کرد این است که تقوای سیاسی، دینی و اجتماعی را مراعات نمی کنند. به همین جهت دستگاه های نظارتی باید بر فعالیت این بخش ها نظارت کنند.

 

وی تاکید کرد: نباید یک دستگاه خاص که جنبه عمومی دارد و منابع اعتباری آن از بیت المال تامین می شود به گونه ای عمل کند که تنها یک نامزد و یا یک گروه خاص را مورد توجه قرار دهد.

مشاور شهردار تهران در امور مجلس ادامه داد: این موارد، مصادیقی است که دستگاه های ناظر بر انتخابات باید این مسایل را رصد کنند و در صورت لزوم تذکر دهند و آنچه که در قانون انتخابات به عنوان مجازات تعیین شده آن را اعمال کنند. در غیر این صورت چنین عملکردی، نه شرعی، نه قانونی، نه اخلاقی و نه عرفی است.   

مافی تصریح کرد: مهمترین آسیب چنین عملکردی در برخی دستگاه ها و بخش هایی که موضوع انتخابات را دنبال می کنند، ایجاد یک جریان تک قطبی در جامعه است و اتفاقا به نظر من اینگونه اقدامات در میان رای دهندگان تاثیر معکوس دارد و برای فرد یا گروهی که آنها به طور مشخص و علنی تبلیغ می شود، رای منفی به دنبال دارد.

به گفته نماینده مجلس دهم، مردم ایران بسیار سیاسی و دقیق هستند و این مسایل را می دانند، به گونه ای که حتی افراد در مشاغل خرد، اطلاعات سیاسی و نقطه نظرات  خوبی دارند و به مسایل مختلف سیاسی کشور آگاه هستند. این موضوع حاکی از آن است که بلوغ جدی سیاسی در مردم ما ایجاد شده و به درستی تشخیص می دهند.

مافی اظهار داشت: برخی رسانه ها اگر موافق گروه یا کاندیدای خاصی نیز باشند نباید دست به اقدامات جانبدارانه بزنند چرا که به زیان آن جناح یا جریان و کاندیدایی است که اینگونه رانتی برخورد و به طور ویژه در این دستگاه ها تبلیغ می شود. این موضوع باعث می شود که مردم به آنها رای ندهند.

به گفته وی، این مسایل در انتخابات گذشته نیز به خوبی تجربه شده است، کسانی که در دستگاه های نظارتی و دستگاه های خاص طرفداری و حمایت علنی یا ضمنی می کنند، مورد اقبال مردم قرار نمی گیرند.

وی افزود: امیداریم در این دوره انتخابات، این تجربه ارزشمندی که در سال های گذشته هم وجود داشت، سرفصل نگاه عادلانه و منطقی این نوع رسانه ها قرار گیرد و از جانبداری که برای خود نامزدها و جریان نامزدها هم می تواند بسیار منفی باشد، پرهیز شود.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه