معرفی چهره های فرهنگی
درباره عباس حری
عباس حری یکی از استادان برجستهای بود که در پیشبرد آموزش و پژوهش در رشته کتابداری و اطلاعرسانی خدمات بیبدیلی ارایه کرد، او با قاطعیت و عزمی راسخ در اعتلای فرهنگ ملی کوشید و با تألیف و تدوین آثاری گرانبها و خدماتی ارزنده نام خود را جاویدان ساخت.
عباس حری یکی از استادان برجستهای بود که در پیشبرد آموزش و پژوهش در رشته کتابداری و اطلاعرسانی خدمات بیبدیلی ارایه کرد، او با قاطعیت و عزمی راسخ در اعتلای فرهنگ ملی کوشید و با تألیف و تدوین آثاری گرانبها و خدماتی ارزنده نام خود را جاویدان ساخت.
باید نسل جوان را از طریق برنامهریزیهای منسجم در امر ترویج علم، به تولیدکنندگان آینده علم تبدیل کرد چراکه رابطه ترویج علم و تولید علم، خطی نیست، بلکه یک چرخه را طی میکند. اهمیت دیگر ترویج علم، ایجاد وحدت میان علوم مختلف است.این بخشی از سخنان عباس حری دانشمند علوم کتابداری و اطلاعرسانی در خصوص اهمیت ترویج علم است.
زندگینامه و تحصیلات
عباس حری در ۱۵ اسفند ۱۳۱۵خورشیدی در مشهد دیده به جهان گشود. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر گذراند و سه سال اول دبیرستان را که تمام کرد، وارد دانشسرای مقدماتی شد تا برای شغل معلمی آماده شود. در دوره تحصیل در دانشسرای مقدماتی بود که نسبت به کار نوشتن همت گماشت. روزنامه دیواری راه اندازی کرد که فاصله انتشار آن هر۲ هفته یک بار بود و کتابچه خاطرات سفر علمی به خطه شمال از نخستینهای این فعالیت وی به شمار میرود در همین دوره بود که به کانون نشر حقایق اسلامی پیوست که اداره آن را محمدتقی شریعتی پدر علی شریعتی بر عهده داشت. پس از پایان دوره دانشسرا به روستایی دور دست اعزام شد تا به حرفه معلمی بپردازد، وی دوره آموزگاری خود را در یکی از روستاهای کاشمر در جنوب خراسان آغاز کرد. پس از ۲ سال آموزگاری در آن روستا به کاشمر منتقل شد و هفت سال نیز در آن جا خدمت کرد. او در آن دوره به فراگیری زبان انگلیسی نیز پرداخت.
حری در ۱۳۴۹خورشیدی از دانشگاه مشهد در مقطع کارشناسی رشتهٔ زبان و ادبیات انگلیسی، در ۱۳۵۲خورشیدی از دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد رشتهٔ کتابداری و در ۱۳۶۰ خورشیدی از دانشگاه کیس وسترن رزرو آمریکا در مقطع دکتری کتابداری فارغالتحصیل شد. رسالهٔ دکتری وی در خصوص مقایسهٔ شباهتهای استنادی و شباهت واژگان نمایه برای ربط دادن مدارک مرتبط از نظر موضوعی بود. وی بعد از اخذ دکتری به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران مشغول تدریس شد. باید خاطر نشان کرد، حُرّی از نخستین دانشآموختگان کتابداری نوین در ایران به شمار میرفت که برای پیشبرد آموزش و پژوهش در این رشته تلاش بسیاری به کار بست.
خدمت به علم کتابداری و بهبود روش تدریس
این نظریه پرداز موفق چند رویکرد را در راستای بهبود روش تدریس کتابداری به کار برد از جمله این رویکردهای بسیار تاثیرگذار می توان به تکیه آموزش کتابداری بر مفهوم خدمت و اهمیت و ضرورت توجه به مراجعان، توجه بیشتر به مبانی نظری رشته کتابداری و اطلاعرسانی، تغییر تدریجی سیر پایاننامهها از لحاظ موضوعی و روش کار از تدوین کتابشناسی به پیمایش وضعیت کتابخانهها و بررسی چگونگی خدمات، گنجاندن دوره کارشناسی کتابداری و اطلاعرسانی در برنامههای آموزشی که تا آن زمان در مقطع کارشناسی ارشد منحصر بود، کمک و همکاری در راهاندازی دوره دکتری کتابداری و اطلاعرسانی در دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد، دانشگاه شیراز و دانشگاههای دیگر اشاره کرد.
از مهم ترین ویژگی های روش تدریس وی این بود که زمانی که می خواست موضوعی را تبیین کند با ایجازی استادانه اصل مطلب را در کمترین زمان روشن می کرد، همچنین از آنجا که شیوه ارزشگذاری دانستههای دانشجویان و نظام ارزشگذاری را برای ارتقای تحصیلی به مقاطع بالاتر، نظامی تقلیدی میدانست نه تحقیقی، همواره بر آن بود تا با فراهم آوردن بستر و فضای مساعد برای اندیشیدن، ذهن جویندگان علم و دانش را از مرحله تفکر ساده و توصیفی به تفکر تحلیلی و انتقادی و سرانجام به مرحله خلاقیت و ابتکار رهنمون سازد. وی با توجه به احاطه بر مسایل علمی، منتقدی توانا و ماهر بود. در گفتار نیز لحنی صریح داشت و هرگز در دفاع از حقایقی که بر او مسلم بود، کوتاهی نمیکرد.
همکاری در طرحهای پژوهشی برجسته کشور
این استاد فرهیخته در کنار فعالیتهای آموزشی و راهنمایی دانشجویان در راهاندازی و پیشرفت چند طرح پژوهشی ملی نیز نقش اصلی را داشت، برای نمونه همکاری در برنامهریزی و طرح علمی دانشنامه جهان اسلام نقش چشمگیری داشت و بیش از ۱۷۰ مقاله نیز برای این دانشنامه ترجمه کرد. همچنین طراحی و اجرای پایگاه مطالعات ایران شناسی؛ این طرح با هدف فراهم آوردن اطلاعات و منابعی که اجرای پژوهشهای علمی در قلمرو ایرانشناسی را آسان میسازد در ۱۳۷۶ خورشیدی در بنیاد ایران شناسی مطرح و تصویب شد. کار گردآوری، سازماندهی و اندوختهسازی رایانهای مواد این پایگاه از خرداد ۱۳۷۷ خورشیدی آغاز شد و اکنون دارای بیش از ۳۵۰ هزار عنوان مدرک همراه با چکیدههای اطلاعاتی و کلید واژههای موضوعی است. اطلاعات این پایگاه شامل نوشتهها، نوارهای صوتی و تصویری، نسخههای خطی و مواد گوناگون دیگری است که به زبانهای فارسی، عربی، آلمانی، انگلیسی، فرانسوی، روسی و زبانهای دیگر آماده شده و در ایران یا کشورهای دیگر قابل دسترسی است.
همکاری در طرح نظام ملی اطلاعرسانی؛ به مجموعهای متمرکز شامل واحد هماهنگکننده و کمیتههای آن و نیز اجزای غیر متمرکز آن، یعنی کتابخانهها و مراکز اسناد و اطلاعات، گفته شده است که میبایست در راه تحقق هدفهای از پیش تعیین شده برای انجام فعالیتهای اطلاعرسانی در مقیاس ملی گام بردارند. ایجاد هماهنگی در آمادهسازی، گردآوری، ذخیرهسازی و بازیابی و گسترش اطلاعات مربوط به منابع، نظارت بر آمادهسازی منابع اطلاعاتی و خدمات اطلاعرسانی و عرضه خدمات مشاورهای و ارجاعی به مراکز آمادهسازی دادهها و اطلاعات، از محورهای اصلی این طرح است. بنیانگذاری شورای عالی اطلاعرسانی نیز از دستاوردهای همین طرح به شمار می رود.
آثار و تالیفات
از مهمترین آثار تالیفی این استاد نامدار باید به شیوه بهرهگیری از کتابخانه، آیینگزارش نویسی، مروری بر اطلاعات و اطلاعرسانی، آیین نگارش علمی، اطلاعرسانی، نظامها و فرآیندها، اطلاعرسانی: نگرشها و پژوهشها، توسعه نظام ملی کتابخانههای عمومی ایران با همکاری جعفر مهرداد، کسانی که جامعه را میسازند و شیوههای استناد در نگارشهای علمی اشاره کرد، همچنین از مهم ترین کارهای ترجمه وی می توان از راهنمای تهیه و گسترش اصطلاحنامه یک زبانه، اصطلاحنامه فرهنگ، ارتباطات و اطلاعات و اصطلاحنامه بین المللی و توسعه فرهنگی یونسکو نام برد.حری علاوه بر کتابها و مقالههای پرشماری که نوشت یا ترجمه کرد در آمادهسازی چند دانشنامه چون فرهنگنامه کودکان و نوجوانان، دایره المعارف کتابداری و اطلاعرسانی و دانشنامه مکگروهیل نقش مهمی داشت.
علاوه بر اینها حری سردبیری بسیاری از مجله ها تخصصی و مرتبط با اطلاعرسانی، کتابداری و کتاب شناسی را برعهده داشته است از جمله این مجلات می توان از سردبیر و عضو هیأت تحریریه مجله روانشناسی و علوم تربیتی، سردبیر و عضو هیأت تحریریه مجله فصلنامه کتاب، مدیر مسوول مجله اطلاع شناسی، عضو هیأت تحریریه نشریه سخن سمت، مدیر مسوول مجله پل فیروزه، دفتر پزوهش های فرهنگی، سردبیر و عضو هیأت تحریریه مجله کتابداری و عضو هیأت تحریریه مجله انگلیسی علم و فنآوری اطلاعات(شیراز) نام برد.
این پژوهشگر نامدار به نظریهپردازی در عرصه اطلاعات و اطلاع شناسی علاقه بسیاری داشت و به همین دلیل از ۱۳۶۰ خورشیدی به بحث درباره نظریههای اطلاعات از جمله ریاضی، معنا شناختی، سیبرنتیکی و نظریه کوانتومی اطلاعات پرداخته و در این زمینه آثاری نیز عرضه کرد. او به رویکردهای دیگری نیز با استفاده از استدلال استعاری، در زمینه اکولوژی اطلاعات، اختلاف پتانسیل اطلاعاتی و نیز روش اطلاع شناختی پرداخته و در نقد عالم سوم پوپر، تحلیل نظر ابن خلدون در باب تألیف و جست و جوی مبانی تحلیل استنادی غرب در علم الحدیث و علوم اسلامی نیز آثاری را به رشته نگارش درآورده است.
افتخارات و جوایز دریافتی
دکتر حری در طول فعالیت علمی جوایز و نشانهای متعددی را نیز دریافت کرده است که از آن جمله میتوان به لوح تقدیر به عنوان استاد پیشکسوت از سوی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران و دانشگاه تهران؛ دریافت لوح تقدیر و جایزه به جهت کتاب «مروری بر اطلاعات و اطلاع رسانی» به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در ۱۳۷۲خورشیدی و دریافت لوح تقدیر به جهت کتاب آیین نگارش علمی که در ۱۳۸۰خورشیدی به عنوان کتاب برگزیده دانشگاهی، اشاره داشت.
علم در اندیشه حری
حری به عنوان رییس انجمن ترویج علم ایران بر این باور بود که به دنبال تولید علم باید ترویج آن را نیز در نظر داشت. به گونهای که علم به زبان ساده و قابل فهم در میان لایههای مختلف جامعه مطرح شود. به نظر وی اگر قرار است در جامعهای همه حوزههای خرد و کلان پیشرفت کند، بیگمان دسترسی همگان به اطلاعات و گسترش علم در میان همه اقشار جامعه، امری ضروری است.
او ترویج علم را بخشی از حقوق اجتماعی مردم میداند و میگوید: زمانی که ما اقدام به ترویج علم کنیم، در عین این که حقوق اجتماعی افراد را به رسمیت شناختهایم، در واقع آینده کشور را برای تصمیمگیری ها و رشد دانش فراهم کردهایم. او با اشاره به این که در کشورهایی که بالاترین تولید علم را دارند، بیشترین کوششها در ترویج علم انجام میشود، بر توجه بیشتر به ترویج علم در ایران تاکید میکند و امید روزی را دارد که بدون اندیشیدن درباره چیزی تصمیمگیری نشود.
خاموشی
این استاد برجسته کتابداری سرانجام در اردیبهشت ۱۳۹۲خورشیدی در ۷۷ سالگی به دلیل ابتلا به بیماری سرطان دیده از جهان فروبست.
مطالب مرتبط
- درباره محسن مهر علیزاده
- درباره علی مرادخانی
- روش تدریس
- دانلود سئوالات و پاسخنامه آزمون کارشناسی ارشد مجموعه زبان انگلیسی سال 97
- پذیرش دانشجو در پردیس بین المللی کیش دانشگاه تهران
- سؤالات دفترچه عمومی گروه آزمايشی زبان کنکور 1400
- سئوالات آزمون عمومی کنکور سراسری سال 99 گروه آزمایشی علوم انسانی
- سؤالات دفترچه اختصاصی گروه آزمايشی زبان کنکور 1400
تگها
- روش تدریس
- زبان انگلیسی
- تفکر انتقادی
- دانشگاه تهران
- بیماری سرطان
- خدمات مشاورهای
- محمدتقی شریعتی
- پدر علی شریعتی
- اطلاعرسانی
- عباس حری
- زندگی عباس حری
- اثار عباس حری
- اقدامات عباس حری
- رشته کتابداری
- اعتلای فرهنگ ملی
- ترویج علم
- تحصیلات عباس حری
- زندگینامه عباس حری
- تحصیلات ابتدایی
- تحصیلات متوسطه
- دانشسرای مقدماتی
- شغل معلمی
- دانشگاه مشهد
- رشتهٔ زبان و ادبیات انگلیسی
- کارشناسی ارشد رشتهٔ کتابداری
- دکتری کتابداری
- علم کتابداری
- تفکر تحلیلی
- طرحهای پژوهشی
- قلمرو ایرانشناسی
- نظام ملی اطلاعرسانی
- شورای عالی اطلاعرسانی
- شیوه بهرهگیری از کتابخانه
- آیینگزارش نویسی
- مروری بر اطلاعات و اطلاعرسانی
- آیین نگارش علمی
- اطلاعرسانی، نظامها و فرآیندها
- نگرشها و پژوهشها
- توسعه نظام ملی کتابخانههای عمومی ایران
- اصطلاحنامه فرهنگ
- اصطلاحنامه بین المللی
- فرهنگنامه کودکان و نوجوانان
- دایره المعارف کتابداری و اطلاعرسانی
- دانشنامه مکگروهیل
- مجله روانشناسی و علوم تربیتی
- فصلنامه کتاب
- مجله پل فیروزه
- دفتر پزوهش های فرهنگی
- مجله کتابداری
- مجله انگلیسی علم و فنآوری اطلاعات
- نظریه کوانتومی اطلاعات
- استدلال استعاری
- اکولوژی اطلاعات
- اختلاف پتانسیل اطلاعاتی
- عالم سوم پوپر
- ابن خلدون
- کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
- کتاب آیین نگارش علمی
- انجمن ترویج علم ایران
- زندگی و آثار عباس حری
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- درباره امیر کبیر
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده