مقالات سیاسی جهان
چرخش ناگزیر بن سلمان
در سال ۲۰۲۰ زمانی که روشن شد دونالد ترامپ، رییسجمهور پیشین ایالات متحده دیگر در کاخ سفید نخواهد بود، سیاستهای منطقهای عربستان سعودی به آرامی در مسیر تغییر قرار گرفت.
در سال ۲۰۲۰ زمانی که روشن شد دونالد ترامپ، رییسجمهور پیشین ایالات متحده دیگر در کاخ سفید نخواهد بود، سیاستهای منطقهای عربستان سعودی به آرامی در مسیر تغییر قرار گرفت.
روزنامه اعتماد پنجشنبه ۹ اردیبهشت با درج یادداشتی به قلم امیر موسوی، آورده است: کاهش تنشها و بازسازی روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله مواردی بود که عربستان در پی آن برآمد و به عنوان اولین اقدام به عادیسازی روابط با قطر پرداخت. ریاض یک شبه و بدون اینکه به هیچ کدام از اهداف خود دست پیدا کرده باشد، در موضوع قطر از موضع خود کوتاه آمد و با دعوت شیخ تمیم به عربستان نشان دادند که میتوانند بدون پیشزمینه و طی کوتاهترین زمان یکی از بحرانهای منطقهای خود عبور کنند. با روی کار آمدن دولت بایدن شرایط بیش از پیش نیازمند تغییر بود.
دموکراتها که همواره تلاش دارند تا با رعایت برخی ظواهر خود را ملتزم به رعایت حقوق بشر نشان دهند، فشارها علیه ریاض در موضوع یمن را افزایش دادند و همین امر موجب شد، سران عربستان سعودی برای پایان دادن به این مخاصمه ۶ ساله به تکاپو بیفتند. همزمان با این تحولات باید اذعان کرد شرایط منطقه با ۶ سال گذشته بسیار تفاوت پیدا کند. یمنیها بسیار قدرتمند شدهاند و در هفته چندین بار اخباری از ضربات مهلک پهپادی و موشکی یمن به مواضع عربستان سعودی به گوش میرسد. ضرورت تغییر احساس میشد و برخی تلاشها نیز به تسریع این تغییرات کمک کرد.
۳ حرکت ویژه در این راستا صورت گرفت: مسقط که از ابتدا به عنوان کشوری طرفدار صلح و کاهش تنش مطرح بود به تلاشهایش برای میانجیگری شدت بخشید. قطر هم تلاش کرد در راستای گسترش نقش دیپلماتیک خود در منطقه گامهایی بردارد و از همین رو به تبادل پیامها میان کشورهای منطقه پرداخت. عراق نیز با تکیه بر روابط خوب با تهران و ریاض در این مسیر گام برداشت و شاید مهمترین دستاورد سفر اخیر مصطفی کاظمی به عربستان نیز همین دستاورد دیپلماتیک بود.
در این سفر او نه توانست آوردهای اقتصادی داشته باشد و نه در حوزه روابط دو جانبه پیشرفتی داشت اما موفق شد در میانجیگری موفق عمل کند. درکمتر از ۱۰ روز پس از بازگشت کاظمی به عراق شاهد تشکیل جلسه در سطوح عالی امنیتی میان ایران و عربستان در بغداد بودیم که فایننشیال تایمز گزارش آن را منتشر کرد. هر چند هم ایران و هم عربستان سعودی هر دو اقدام به تکذیب این گزارش کردند اما هیچ کدام از تکذیبها قوی نبود.
نه اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایران به اندازهای محکم بود که اطمینان پیدا کنیم مذاکراتی در جریان نیست و نه هیچ مقام رسمی عربستان حاضر شد به تکذیب اقدام کند. تنها یک مقام آگاه در ریاض گفتوگوها با ایران را تکذیب کرد و از مجموع این شرایط میتوان دریافت واقعا تحولاتی در این زمینه در جریان است.
در آن ایام نزدیک به ۹ آوریل(اولین دور مذاکراتی که فایننشیال تایمز گزارش آن را منتشر کرد) برای من که در عراق حضور داشتم، روشن بود که اتفاقاتی پیرامون ما در حال رخ دادن است و حتی شایع شده بود سردار قاآنی گفتوگوهایی را پیرامون این موضوع را پیش بردهاند. اخیرا نیز ایران تحرکات بسیار خوبی داشت و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در سفرهایی که به بغداد، دوحه و مسقط داشت، تلاش کرد تا گفتوگوهایی با کشورهای منطقه داشته باشد و باور من این است که این گفتوگوها میتواند تاثیر زیادی روی موضوع یمن داشته باشد.
این وضعیت را نمادی از موفقیت همکاری مهم دیپلماسی و میدان میدانم چراکه همزمان با پیشرفتها در میدان، دیپلماسی قوی راهگشای عبور از مشکلات گذشته است. از جمله این پیشرفتهایی که از آن مینویسم موضوع مأرب است. یمنیها در آستانه باز پسگیری این شهر قرار دارند و اگر این اتفاق رخ دهد همان اتقاقی رخ خواهد داد که پس از آزادسازی ادلب در سوریه شاهد آن بودیم.
از سوی دیگر باید نگاهی هم به وضعیت ایالات متحده داشت. امریکاییها مایل به درگیر شدن بیشتر در بحرانهای خاورمیانه نیستند و از همین رو به عربستان فشار میآورند تا هر چه سریعتر به جنگ در یمن پایان دهد. همزمان گفتوگوها با ایران برای احیای توافق هستهای را آغاز کردهاند و مایل نیستند تنش میان تهران و ریاض که در سایه سیاست فشار حداکثری دولت پیشین شدت یافته بود، در این مسیر دردسرساز شود.
اظهارات محمد بن سلمان را نیز باید در همین راستا دید. عربستان تغییری آشکار در موضع خود داده و هر چند به ۳ عامل هستهای، موشکی و منطقهای اشاره کرده اما مایل نیست جلوتر از امریکاییها در این مسیرگام بردارد. عربستان به توسعه فکر میکند و برای سال ۲۰۳۰ اهداف بلندپروازانهای ترسیم کرده است. از همین رو هم از گذشته درسهایی گرفته و مایل نیست اهدافش را قربانی اشتباهات منطقهای ریاض کند.
به نظر میرسد با توجه به مجموعه تحولات، گفتوگوهای صورت گرفته مذاکرات ایران و عربستان شانس خوبی برای موفقیت دارد از آن رو که جمهوری اسلامی ایران در سطوح بالا سیاست کاهش تنش منطقهای را دنبال میکند و عربستان نیز به این کاهش تنش نیازمند است.
مطالب مرتبط
- مقاله علمی و پژوهشی دیپلماسی عمومی و الگوی اسلامی آن
- مقاله علمی و پژوهشی برند سازی شخصی و سیاسی ترامپ و بازنمایی رسانه ای
- مقاله علمی و پژوهشی تحول مفهوم قدرت از سخت به نرم
- آموزش 8 حرکت یوگا برای درمان استرس
- مروری بر نظام انتخاباتی ایالات متحده آمریکا
- درباره خالد ابوالفضل
- درباره حاج قاسم
- حکمت سلیمانی؛ نقشه راه مدیریت انقلابی
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری