مردی که جایگزین کردنش بسیار دشوار است
روزنامه شرق در گفت و گو با باربارا اسلاوین، مدیر پروژه ایران در شورای آتلانتیک در آمریکا آورد: ترور سردار سلیمانی بازتابی بود از دغدغه ترامپ مبنی بر «ضعیفدیدهشدن» و کلافگیاش از ناکامی کارزار «فشار حداکثری» در اجبار ایران به مذاکره دوباره بر سر برجام.
روزنامه شرق ۱۱ دی به گفت وگو با باربارا اسلاوین، مدیر پروژه ایران در شورای آتلانتیک در آمریکا پرداخت و نوشت:دونالد ترامپ در چهار سال ریاستجمهوریاش تمام تلاش خود را برای واردکردن فشار به ایران کرد و علاوه بر خروج از برجام و به شکست کشاندن این توافق چندجانبه، دست به این ترور زد. شما حتما میدانید که علاوه بر برانگیختن واکنش نظام جمهوری اسلامی، مردم ایران نیز از این ترور ناراحت شدند. فکر میکنید اگر رئیسجمهور دیگری حتی از طیف جمهوریخواه در آمریکا بر سر کار بود، دست به این ترور میزد؟ یا این را تصمیم بخش نظامی آمریکا میپندارید؟ فکر نمیکنم یک رهبر دیگر در ایالات متحده چنین کاری میکرد. آن زمان هم گزارش شد که مقامات نظامی از اینکه ترامپ این گزینه را انتخاب کرده بود، غافلگیر شده بودند. اولین بار بود که ایالات متحده مقامی تا این حد بالا را در کشوری که رسما با آن درگیر جنگ نبودیم، ترور میکرد. بر کسی پوشیده نیست که فعالیتهای منطقهای ایران زیر نظر سردار سلیمانی بود.
او در حالی ترور شد که مهمترین اتفاق تروریستی منطقه در قرن ۲۱ یعنی ظهور داعش و تصرف عراق و سوریه با مدیریت او فروکش کرده بود؛ اما آمریکا که در همه سالهای داعش خود را از مبارزه کنار کشیده بود و حتی اطلاعاتی مبنی بر حمایت آمریکا، عربستان و ترکیه از این گروه وجود دارد، دست به این ترور زد. این گزارهها کنار هم برای شما معنی خاصی دارند؟
ایالات متحده از داعش حمایت نکرد؛ اما رشد این گروه حاصل ناکامیهای آمریکایی، عراقی و ایرانی در منطقه بود، بهویژه برخورد با سنیها در عراق و سوریه. ایران با حماس، جهاد اسلامی فلسطین و مهمتر از همه حزبالله رابطه دارد. وزارت خارجه ایالات متحده همه اینها را سازمانهای تروریستی حساب میکند؛ اما درباره داعش، نیروهای قدس به طور غیرمستقیم با ایالات متحده همکاری کردند تا این گروه را از موصل و از دیگر نقاط عراق بعد از ۲۰۱۴ بیرون برانند. نیروهای قدس از طریق «ائتلاف شمال» در سال ۲۰۰۱ به ایالات متحده کمک اطلاعاتی هم کردند تا رژیم طالبان را در افغانستان سرنگون کنند. سلیمانی بسیار باهوش و انعطافپذیر بود. دولت جورج دبلیو بوش او را به دشمن تبدیل کرد، با قراردادن ایران در «محور شرارت» و حمله به عراق و همزمان تلاش برای فشار بر ایران.
به نظر شما ترور سردار برای کاستن از نقش منطقهای ایران انجام شد؟ آمریکا البته در استراتژی خود نمیتواند از منطقه خاورمیانه دست بردارد. فکر میکنید آمریکا میخواست با کاستن از نفوذ ایران چه قدرتی را جایگزین کند؟ روسیه؟ ترکیه؟
شک دارم که درباره این کار خیلی فکر شده باشد؛ اما سلیمانی بهعنوان معمار راهبرد منطقهای ایران دیده میشد و مردی که جایگزینکردنش بسیار دشوار است.
سیدحسن نصرالله چند روز پیش در مصاحبه با المیادین روایت کرده که چگونه سردار سلیمانی توانسته آقای پوتین را راضی به حضور در صحنه جنگ سوریه کند. بسیاری معتقدند همراهی روسیه و ایران توانست سوریه را از وضعیتی که در آن قرار گرفته بود، نجات دهد. به نظر شما ازبینبردن نقش منطقهای قوی ایران و روسیه، از جمله اهداف این ترور بود؟ ترور ایشان این نقش منطقهای را کمرنگ کرد؟
باز تأکید میکنم که ترامپ راهبردی فکر نمیکرد. او خشمگین بود از اینکه به نظر میرسید ایالات متحده ضعیف است؛ به خاطر اینکه بلافاصله با مینهای خلیج فارس و حمله به تأسیسات نفتی سعودی در ۲۰۱۹ مقابله به مثل نکرده است؛ نگران این هم بود که شبهنظامیان عراقی سفارت ایالات متحده در بغداد را تسخیر کنند و او بهعنوان یک جیمی کارتر دیگر دیده شود.
ایران در واکنش به این اقدام به پایگاه عینالاسد حمله کرد. شما انتظاری بیش از این برای انتقام داشتید؟ فکر میکنید هنوز ممکن است ایران واکنشی به این ترور نشان دهد؟
من فکر میکنم ایران همین حالا هم به مقابله به مثل خود رسیده است؛ از این نظر که ایالات متحده حضور نیروهای خود در عراق را به شکل درخورتوجهی کاهش داده است.
کمتر از یک ماه به رویکارآمدن آقای بایدن مانده است؛ اما برخی هنوز معتقدند ممکن است دونالد ترامپ قبل از رفتن، در انبار باروت خاورمیانه اقدامی پرخطر کند. شما این نگرانی را چقدر جدی میدانید؟ من تا ۲۰ ژانویه خواب راحت نخواهم داشت. با ترامپ، هر چیزی ممکن است. بیبی [بنیامین] نتانیاهو هم ممکن است بخواهد پیش از اینکه بایدن وارد شود، خسارت بیشتری وارد کند.
شما از جمله تحلیلگرانی هستید که در زمان مذاکرات هستهای و دستیابی به برجام جزء همراهان این اقدام بودید.
این توافق توانست ایران را به صورت مقبولی به عرصه بازیگری بینالمللی برگرداند که البته با اقدام دونالد ترامپ از دست رفت. شما فکر میکنید بازگشت به برجام برای آقای بایدن و تیم او اولویت دارد؟ این را میدانم که بازگشت به برجام برای بایدن یک اولویت است، تا جایی که ایران هم موافقت کند برگردد و درباره سایر دغدغهها هم حرف بزند. این فرصت مهمی برای هر دو کشور است و نباید از دست برود.
موضع ایران در این زمینه، بازگشت در مقابل بازگشت را چگونه ارزیابی میکنید؟
تا اینجا، حرفهایی که زده شده، امیدوارکننده بوده و خوشحالم که به نظر میرسد مصوبهای که خواستار افزایش شدید در برنامه هستهای ایران شده بود، بایگانی شده است. بگذارید دستکم صد روز به بایدن فرصت بدهیم. اما ترور سردار سلیمانی از سوی آمریکا کار را برای طیف معتدل و اصلاحطلب در ایران برای ورود به مذاکره با آمریکا و ادامه کار سخت کرد. ارزیابی شما از وضعیت پیشرو چیست؟
متأسفانه من چندین سال است فرصتی برای سفر به ایران نداشتهام؛ برای همین برایم سخت است که از وضعیت سیاسی داخلی تخمین و ارزیابی داشته باشم؛ اما برداشت من این است که ایرانیها از همه گروههای سیاسی ناراحت هستند. بهتازگی گزارشهایی بوده از اینکه تیمی به دستور مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، به تهران فرستاده شده است. در سفری نسبتا غیررسمی و برای بحث درباره مسائل امنیتی با مقامات ایران که البته جزئیات زیادی از آن منتشر نشده است. با توجه به اینکه در آستانه سالگرد ترور سردار سلیمانی هستیم، یک تغییر دولت در آمریکا در راه است و عراق، ایران و همچنین اسرائیل همه انتخاباتی پیشرو دارند. فکر میکنید هفتهها یا شاید ماههای پیشرو، چه تأثیری روی سیاستهای داخلی و بینالمللی عراق از لحاظ ایران و تنشهای منطقه خواهد داشت؟
عراق عاجزانه به کاهش تنشها بین ایالات متحده و ایران نیاز دارد. بیش از یک دهه است که درگیری ایران و آمریکا به عراق آسیب زده است. امید من این است که بازگشت به برجام از سوی ایالات متحده و پایبندی متقابل ایران به برجام فرصت نفسکشیدنی به عراق خواهد داد که برای بازیابی خود به لحاظ اقتصادی و سیاسی لازم دارد.
مطالب مرتبط
- قالب پاورپوینت سردار سلیمانی سردار دلها
- حاج قاسم سلیمانی؛ فاتح و سردار جنگ شناختی
- مروری بر مرگبارترین حوادث طبیعی جهان
- میراث سردار سلیمانی
- شهادت قاسم سلیمانی به زندهبودن ایرانی
- سلیمانی، داعش، ترامپ
- سپهبدهای ایرانی؛ از فتح قلههای ایثار تا نماد وطنپرستی
- راز محبوبیت سردار دلها
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری