عوامل و چالش های مرتبط با معضل خودکشی
"محمد راضی مرادی" روانشناس، گفت: در شکلگیری این اقدام، عواملی از قبیل سن، جنس، مسایل و مشکلات روانشناختی نظیر استرس ها، افسردگیها و تکانشهای روحی و نیز موارد نظایر آن تأثیر گذار است. وی از جمله راهبردهای کاهش معضل خودکشی در جامعه را حمایتهای اجتماعی و ارتباطات اجتماعی عنوان کرد.
خودکشی یکی از معضلات مهم دنیای امروز است که نیاز به بررسی در برهه های زمانی مختلف دارد. در همین ارتباط، وبینار تخصصی با عنوان «خودکشی، عوامل و چالشهای مرتبط با آن» به همت کلینیک روانشناسی شیوا، برگزار شد. سخنران این نشست "محمد راضی مرادی"، روانشناس و مشاور از جنبه های مختلف به بررسی و واکاوی تلاش برای این اقدام پرداخته است. این روانشناس از جمله راهبردهای کاهش معضل خودکشی در جامعه را حمایتهای اجتماعی و ارتباطات اجتماعی میداند. در ادامه مشروح صحبت های وی را میخوانید:
خودکشی پدیدهای چند بعدی
راضی مرادی در خصوص خودکشی و تاثیرات آن گفت: خودکشی یکی از مواردی است که بسیاری از کشورها با آن مواجه هستند. در واقع میتوان گفت: خودکشی مسالهای است که فقیر و ثروتمند نمیشناسد و در همه کشورها با هر سطح از رفاه وجود دارد. حتی کشوری مثل ژاپن، با وجود سطح رفاه خوب نرخ خودکشی بالایی دارد. وی افزود: موضوع خودکشی از چند جنبه اهمیت دارد. از یک نظر کسانیکه خودکشی میکنند سرمایههای یک کشور هستند و بنابراین مرگ این افراد ضررهایی به آن کشور وارد میکند. از سویی موضوع خودکشی چیزی نیست که با مرگ فردی به پایان برسد، زیرا این امر میتواند تاثیرات بسیاری بر اطرافیان، دوستان، خانواده و خویشاوندان فرد داشته باشد و به همین خاطر است که بسیاری از جامعهشناسان و محققان آن را پدیدهای اجتماعی میدانند.
جدی گرفتن تهدید فرد برای عملی کردن تصمیم
راضی مرادی گفت: در مجموع کسانیکه تهدید به خودکشی میکنند، باید جدی گرفته شوند. معمولا افرادی که خودکشی میکنند، ابتدا تهدید به انجام این امر میکنند که در چنین مواقعی ما روانشناسان معتقد هستیم باید این تهدیدها جدی گرفته شوند. در واقع نباید به سادگی از کنار این موضوع گذشت و باید از فرد اقدام کننده پرسید چه مساله و مشکلی او را وادار به این تصمیم کرده است. متاسفانه بسیاری از خانواده ها این پیامها و رمزهای ابتدایی را جدی نمیگیرند و فکر میکنند شوخی است. در حالیکه باید واقعا این نکات را مورد توجه قرار دهند و تامل بیشتری کنند و همچنین علتیابی کنند.
راضی مرادی گفت: به طور کلی خودکشی سه مرحله دارد. در مرحله اول، افراد آرزوی مرگ میکنند و به نحوی به خودکشی فکر میکنند. در مرحله دوم افراد برنامه ریزی میکنند تا به هدف و مقصود خود دست یابند. در مرحله سوم دست به خودکشی میزنند. بارها شده است که افرادی که دست به خودکشی زدهاند چند سال به این موضوع فکر کرده و انواع راههای خودکشی را میدانند و حتی در این زمینه مطالعاتی هم انجام دادهاند. به همین خاطر است که ما روانشناسان معتقد هستیم باید همواره نسبت به تهدیدها و بیانات فرد مقابل دقت شود.
عوامل تاثیر گذار
راضی مرادی در خصوص علتهای خودکشی گفت: من در یک دسته بندی کلی عوامل مختلفی را مطرح میکنم. یک دسته از عوامل که بر خودکشی افراد تاثیر میگذارد، عوامل جمعیتشناختی هستند. به لحاظ جمعیتی روانشناسان معتقد هستند افراد بین ۱۵ تا ۳۵ سال و نیز افراد سالمند نرخ خودکشی بالاتری دارند که دلایل مختلفی سبب میشود افراد در این سنین به این اقدام دست زنند. برای مثال در جوانان ناکامی، شکست در زمینههای مختلف و در سالمندان انزوا، تنهایی، احساس یاس و پوچی منجر به اقدام به خودکشی میشود.
وی افزود: جنسیت نیز در اقدام افراد به خودکشی موثر است. بطوریکه گفته میشود اقدام به خودکشی در جنس مونث بیشتر از جنس مذکر است اما خودکشی کامل در مردان بیشتر از زنان اتفاق میافتد. زیرا مردان شیوههای مرگبارتری انتخاب میکنند. یکی دیگر از عوامل، خود عامل است. کسیکه قبلا اقدام به خودکشی کرده و نافرجام بوده همواره در ذهنش این تصمیم وجود داد که به زندگیاش پایان دهد. لذا این فرد باز راههای دیگر را امتحان خواهد کرد.
وی گفت: یکی دیگر از عوامل، مسائل و مشکلات روانشناختی نظیر استرسها، افسردگیها و تکانشهای روحی و روانی است که معمولا تا ۵۰ درصد در اقدام افراد به خودکشی موثر هستند.
راضی مرادی افزود: عامل دیگر که بسیار موثر است شکستهای زندگی است. شکستها هم میتواند مالی و هم میتواند عاطفی باشند. نظیر بحرانهایی که افراد تجربه میکنند. برای مثال پس از زلزله کرمانشاه افراد بسیاری بودند که به دلیل از دست دادن خانه و اعضای خانواده دست به خودکشی زدند. بنابراین شکستها و ناکامیها باید جدی گرفته شوند.
نقش حمایتهای اجتماعی در جلوگیری از این تصمیم
این روانشناس و مشاوردر پایان سخنان خود تاکید کرد: حمایتهای اجتماعی و ارتباطات اجتماعی میتوانند نقش موثر در جلوگیری از تصمیم افراد به خودکشی ایفا کنند. وقتی افراد احساس کنند در جامعه تنها نیستند و همواره کسانی هستند که میتوانند به آنها اعتماد کنند بنابراین شاید با مصاحبت با آنها از این تصمیم منصرف شوند و همواره امید به زندگی پیدا کنند. بنابراین اطرافیان تا جایی که امکان دارد نباید فرد را رها کنند و وی باید احساس کند کسانی هستند که او را دوست دارند و حواسشان به زندگی او هست.
مطالب مرتبط
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- مزایای خانواده های پرجمعیت
- همسر معتاد و چگونه زندگی کردن با آنها ا
- تاثیر باورنکردنی اسم افراد بر سرنوشت و وضعیت روحی آنها
- دوست بد شما این نشانه ها را دارد!
- افراد حسود و راه های برخورد با این افراد
- دلایل خیانت زوج های عاشق پیشه به یکدیگر
- لطفاً از ترس مرگ خودکشی نکنید!
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری