بهشتی متفکر بهشتی سیاستمدار
بهشتی یک مصلح است و مصلحان برای اصلاحگریشان بهطور مداوم بین ۲ عرصه نظر و عمل در حال رفت و آمد هستند. یعنی پرسشهای زمانه را در پیشگاه نظر میگذارند و پاسخهای نظری را در عرصه عمل آزمایش میکنند. خوشبختانه، برخلاف نسل اول و دوم انقلاب، نسل سوم و چهارم بیشتر در پی شناخت بهشتی بهعنوان یک «نواندیش دینی» هستند.
روزنامه ایران به گفت و گو با علیرضا بهشتی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس پرداخته و نوشت: برخی بر این باورند که رجوع به شهید بهشتی در سه دهه اول انقلاب بیشتر رجوعی نوستالژیک بود؛ اما امروز رجوع به ایشان بیشتر با هدف بازشناسی است. آیا این تلقی، میتواند به آن معنا باشد که شهید بهشتی در دورهای که زندگی میکرد چندان توسط جامعهاش درک نشد و آیا میتوان از او بهعنوان «متفکر نسل آینده» سخن گفت؟بله، به یک معنا میتوان گفت که نسبت جامعه ایرانی با شهید بهشتی دچار تحول شده است، اما این تحول تدریجی بوده و عوامل گوناگونی موجب آن شده است؛ از جمله میتوان به تغییرات نسلی اشاره کرد. در دو دهه نخست حیات جمهوری اسلامی، اکثریت شهروندان نسبت به حوادث تاریخی در موقعیت یک «مشاهدهگر» قرار داشتند؛ یعنی خودشان آن وقایع و حوادث را تجربه کرده بودند. اما این تجربه تاریخی همراه با تجزیه و تحلیل علمی نبود، بلکه تفسیری که هر فرد داشت تحت تأثیر دو عامل شکل گرفته بود: «تجربه شخصی» و «تبلیغات رسمی». از دهه سوم تاریخ جمهوری اسلامی تا امروز، شاهد شکلگیری اکثریتی در جامعه توسط اقشاری هستیم که نه چنین تجربه تاریخی را داشتهاند و نه ضرورتاً نگرش خود به تاریخ این چند دهه را براساس چارچوبهای تعیینشده از سوی دستگاههای تبلیغات رسمی کسب میکنند. بخشی از این اکثریت جدید اساساً علاقهای به شناخت هویت تاریخی خودشان ندارند و با مشاهده برخی ناکامیهای ناشی از سیاستهای غلط این چند دهه و وضعیت نابسامان خودشان و جامعه پیرامونشان، نگاهشان را از درون به بیرون تغییر جهت داده و در پی بازتعریف خودشان در عرصه جهانی هستند. بخشی هم با اتخاذ نگاه انتقادی به چند دهه گذشته، میخواهند هویت تاریخی خودشان و جامعهشان را مورد بازشناسی و بازتعریف قرار دهند که فینفسه پدیده مبارکی است؛ هرچند نتایج آن، بسته به نوع مرجعیت تاریخنگاری که به آن اعتماد میکنند، میتواند مثبت یا منفی ارزیابی شود. مثلاً بسته به اینکه متون تاریخ رسمی را قابل اعتماد بداند یا به متون تاریخ منتشر شده در خارج از چارچوب خوانش رسمی از تاریخ مراجعه کند، یا به لحاظ درجه اعتبار، به تاریخشفاهی بسنده کند یا حاضر باشد وقت بیشتری بگذارد و اسناد و مدارک معتبرتر تاریخی را هم مطالعه کند، بازبینیاش شکل میگیرد. در برخورد با شهید بهشتی هم همین تحول را میتوان مشاهده کرد. برای نسل اول و دوم انقلاب، بهشتی بیشتر یا در سایه مظلومیت و شهادتش یا در سایه تصویری که از او یک سیاستمدار قدرتطلب و انحصارطلب ارائه میکرد شناخته میشد. در حالی که نسل سوم و چهارم، بیشتر بهدنبال شناخت او بهعنوان چهرهای مؤثر در تحولات فکری و تاریخی است.
این تحول در سالهای گذشته که نمایشگاه بینالمللی کتاب برگزار میشد قابل لمس بود. بهعنوان مثال، در سال ۱۳۹۷ غرفه بنیاد نشر آثار و اندیشههای شهید آیتالله دکتر بهشتی در حدود ده هزار بازدیدکننده داشت. نسل اول و دومیها بیشتر دنبال آثاری بودند که تاریخ تجربهشدهشان را تداعی میکرد؛ مثل دیویدی مناظرههای تلویزیونی سال ۱۳۶۰، در حالی که بازدیدکنندگان از نسل سوم و چهارم، که طیف بسیار متنوعی از سبکهای زندگی را هم دربر میگرفت، جستوجوگرانی بودند که میخواستند بدون پیشداوری خاصی، بهشتی را بشناسند و به همین دلیل، آثار اندیشهای شهید بهشتی را میخریدند. برای این نسل جدید، بهشتی بهعنوان سرمایهای مطرح است که برای «شناخت گذشته» و «ترسیم راه آینده» میتوان از آن استفاده کرد. به این معنا، اکثریت قابلتوجهی از نسلهای اول و دوم با بهشتی آشنا هستند، اما او را نمیشناسند. من در برخوردها و دیدارها مشاهده کردهام که شناخت معاشران و معاصران بهشتی از او نیز ناقص، جزئینگر و شخصی است و غالباً بر اساس همین شناخت کلی، خودشان را از مطالعه آثار ایشان مستغنی میدانند.
بر این اساس، امروز از کدام بهشتی حرف میزنیم؛ «بهشتی متفکر» یا «بهشتی سیاستمدار»؟ چه میشود که یک متفکر از زمانهاش فراتر میرود؟
پاسخ درست این است که بهشتی یک مصلح است و مصلحان برای اصلاحگریشان بهطور مداوم بین دو عرصه «نظر» و «عمل» در حال رفت و آمد هستند. یعنی پرسشهای زمانه را در پیشگاه نظر میگذارند و پاسخهای نظری را در عرصه عمل آزمایش میکنند. خوشبختانه، برخلاف نسل اول و دوم انقلاب، نسل سوم و چهارم بیشتر در پی شناخت بهشتی بهعنوان یک «نواندیش دینی» هستند. اندیشهای که دارای انسجام درونی باشد و تشکیل منظومه فکری بدهد، در صدد پاسخ به پرسشهای زمان باشد و نه صرفاً پاسخ به شبهات و مکاتب فکری رقیب، زبانش معاصر باشد و بتواند با نسلهای بعد از خودش رابطه برقرار کند و مخاطبانش را بجای وعظ و خطابه به «گفتوگوی نقادانه سازنده» دعوت کند، از طول عمر بیشتری برخوردار خواهد بود. میزان و نوع استقبالی که از آثار منتشر شده از شهید بهشتی میشود به ما نشان میدهد که اندیشه شهید بهشتی از چنین ویژگیهایی برخوردار است و در نتیجه هنوز زنده است و مخاطب جوان را جذب میکند. برایم جالب است که شهید بهشتی و اندیشهاش حذفناشدنی است و به همین علت کسانی که مایل نیستند اندیشه ایشان مطرح شود، معمولاً ناچار به مصادره، تحریف و گزینش آن هستند.
جامعه امروز ما از شهید بهشتی چه چیزی به ارث برده است؟ رد پای آراء و افکار ایشان را در کدام عرصهها بیشتر میبینید؟
پاسخ به این پرسش بسیار دشوار است. بهشتی را بهعنوان «مصلحی اندیشمند» میشناسند که در رهبری انقلاب و معماری نظام پس از انقلاب نقش مهم ایفا کردهاست. با این همه، بهعنوان مثال در باب با قانون اساسی، نوشتن همه نقاط قوت و ضعف ساختار قانونی کنونی به پای بهشتی نه به لحاظ علمی و نه به لحاظ تاریخی کار درستی نیست. قانون اساسی حاصل یک کار جمعی است و دیدگاه های شهید بهشتی در برخی از موارد متبلور است و در برخی موارد نادیده گرفته شده است. به اضافه اینکه بازنگری سال ۱۳۶۸، دستکم در نسبت با نگرش شهید بهشتی، گامی به عقب بشمار میآید. یا مثلاً قوه قضائیه کنونی با آنچه شهید بهشتی در صدد ساختن آن بود فاصلهای بسیار دارد. یا احزاب سیاسی کنونی تفاوت بسیاری دارند با تصویری که شهید بهشتی از حزب سیاسی و نقش آن داشت و به مقدار بسیار کمی توانست طی عمر کوتاهش در دوره پس از پیروزی انقلاب در حزب جمهوری اسلامی محقق کند و از این جهت پروژهای ناتمام بهحساب میآید. یا نوینسازی حوزه علمیه و بازنگری در علوم اسلامی که در دهههای ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ پایهگذاری کرد که آنها هم پروژههای ناتمام بهحساب میآیند آنچه امروز مشاهده میکنیم فاصلههای معناداری دارد. برای آشنایی بیشتر، به خوانندگانتان مطالعه آثار آقایان محمد سروش محلاتی و سیدجواد ورعی درباره شهید بهشتی را توصیه میکنم تا این فاصله را بهطور مستند مشاهده کنند. همچنین کتاب درسی بسیار مفیدی که به تازگی توسط بنیاد نشر منتشر شده با عنوان «زیست و اندیشه شهید آیتالله دکتر بهشتی» که بهطور آنلاین هم قابل تهیه است. تصور میکنم اگر شهید بهشتی امروز زنده میشد، از مشاهده شکل و شمایل نظام و جامعه شگفتزده میشد.
مخاطب امروز شهید بهشتی را چه بخشهایی از جامعه میدانید؟مخاطب اندیشه شهید بهشتی همه کسانی هستند که بدون اینکه بخواهند از هویت تاریخی جامعه ایرانی فرار کنند، در صدد یافتن راههایی برای اصلاح بنیادین و ساختاری نظام و جامعه هستند، کسانی که سعی میکنند شیوه همزیستی چهار مؤلفه تشکیلدهنده هویت ملی ما یعنی «ایرانیت»، «خداجویی»، «سنت» و «مدرنیته» را بیابند تا از رهگذر آن، الگوی ایرانی توسعه و پیشرفت را تبیین کنند و ایران و ایرانی را از بنبست کنونی نجات دهند.
چقدر حوزه و دانشگاه هر یک توانستند میراثداران خوبی برای اندیشه ایشان باشند؟
در مورد میراثداری، واقعیت این است که نه حوزه و نه دانشگاه اساساً قدم مؤثری برای شناخت اندیشههای شهید بهشتی برنداشتهاند تا سؤال درباره میزان دوری یا نزدیکی این دو نهاد با میراث شهید بهشتی موضوعیت داشته باشد.
مطالب مرتبط
- درباره محمد بهشتی
- درباره محمد حسینی بهشتی
- جاودانه تاریخ
- مجموعه کتاب چلچراغ و آشنایی با سرداران شهید دفاع مقدس
- بهشتی متفکر بهشتی سیاستمدار
- نگاهی به منظومه فکری شهید آیتالله بهشتی
- ماهیت جمهوری اسلامی از نگاه شهید مظلوم آیتالله بهشتی
- آیندهنگری و جوانگرایی اولویت مهم شهید بهشتی
تگها
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده