در باره جمشید پژویان
درباره زندگی و آثار جمشید پژویان
دکتر جمشید پژویان به عنوان استاد دانشگاه، مدیر و صاحبنظر حوزه اقتصاد شناخته میشد که تدریس در دانشگاههای مختلف و ریاست بر شورای رقابت در کارنامه خود داشت.
دکتر جمشید پژویان به عنوان استاد دانشگاه، مدیر و صاحبنظر حوزه اقتصاد شناخته میشد که تدریس در دانشگاههای مختلف و ریاست بر شورای رقابت در کارنامه خود داشت.
اداره کل پژوهش و بررسیهای خبری ایرنا در تلاش است تا در سلسله مطالبی یاد و اثر استادان و پژوهشگران ایران اسلامی را که بر اثر بیماری کرونا از دنیا رفتند، زنده کند. مطلب پیش رو، چکیده مطالبی است که درباره دکتر جمشید پژویان نگاشته شده است. مطلب مرتبط هر یک از عناوین پیوست شده است.
از جمشید پژویان به عنوان مدیر و استادی که ۴۰ سال برای اصلاح ساختار اقتصادی تلاش کرد، یاد میکنند.
جمشید پژویان متولد ۲۵ تیر ۱۳۲۴ در سنندج و از خاندان قاجار بود. وی مدرک دکترای اقتصاد داشت که از همان سالهای ابتدایی انقلاب وارد دانشگاه شد و سوابق تدریس و مدیریت رشته اقتصاد در دانشگاههای علامه طباطبایی، الزهرا(س)، دانشگاه سیستان و بلوچستان و دانشگاه آزاد اسلامی در کارنامه خود دارد.
خودش می گوید «من بودم که برای اولین بار اقتصاد بخش عمومی را در ایران درس دادم. آنچه اکنون در دانشگاهها تدریس میشود در اصل چیزی است که تدریس آن را بنده شروع کردم و میراثی از علم و دیدگاه من است». او که سالها در دانشگاه به تربیت اقتصاددان همت گمارد و کم هم نیستند مدیران اقتصادی که الفبای اقتصاد را از کلاسهای او آموخته اند و دانشجویانش به خصوص در دولتهای نهم و دهم صاحب پست های مهمی شدند. عباس شاکری عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در یادداشتی که به مناسبت سالروز درگذشت دکتر پژویان برای ایرنا ارسال کرده معتقد است که تربیت هزاران دانشجو و تمرکز بر کسوت و حرفه معلمی صدقات جاریه و ماندگاری است که نام و خاطراتش را مستدام داشته و زنده نگه میدارند.
پژویان زبانی تند و تیز داشت، نظرات خود را در حوزه اقتصاد با صراحت بیان می کرد و گاهی دیدگاههای اقتصادی دولتها را مورد نقد قرار میداد. این اقتصاددان سخت به «طرح هدفمندی یارانه» معتقد بود و گفته است که برای این اصلاح ساختاری اقتصاد ایران ۳۰ سال تلاش کرده «که خوشبختانه در دولت آقای احمدینژاد» شروع شد. البته بعد خودش هم معتقد شد که هیچکدام از اینها انجام نشد چراکه در این قسمت ناتوان عمل شد اما با همه اینها گفته است که اگر «فاز اول را در کفه ترازو بگذارید، قطعاً نتایج مثبتش سنگینتر است».
نام پژویان به شورای رقابت هم گرده خورده است؛ نهادی که خودش در دوره دولت نهم به وجود آورد و حتی ساختمان و زیرساخت بوروکراتیک هم برای آن ایجاد کرد. البته پژویان به صراحت اعلام کرد که این صندلی «پایهاش زمان آقای خاتمی ساخته شده اما نه برای من».
به هر ترتیب بنابه یادداشتی که به قلم عباس معمارنژاد عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات در سالروز درگذشت دکتر پژویان در ایرنا منتشر شده، شخصیت پژویان در دو جایگاه متفاوت قابل بررسی است؛ در دانشگاه به عنوان استاد و در شورای رقابت به عنوان مدیر اقتصادی. دکتر پژویان استادی مبرز به ویژه در حوزه اقتصاد بنگاه، اقتصاد خرد و بخش عمومی و بسیار منضبط، مسلط به علم روز و مشتاق در انتقال دانش به دانشجویان و در عین حال متواضع بود و در جایگاه مدیر اقتصادی بنیانگذار شورای رقابت در کشور بود که قصد داشتند برای مقابله با انحصار و سلطه بنگاهها بر اقتصاد ساختاری شکل گیرد.
دکتر عباس شاکری در یادداشت خود در خصوص اخلاق و آداب دکتر پژویان مینویسد که او علاوه بر داشتن ویژگیهای علمی و آکادمیک با همه همکاران و دانشجویان رفیق و مهربان بود. خصلتهای جوانمردانه داشت و رفاقت را بر اختلافات علمی و فکری و تضارب آراء مقدم میدانست. چارچوبهای علمی و آداب و نزاکت معلمی را هم خود رعایت میکرد و هم به عنوان یک مسئولیت حرفهای از آن حمایت میکرد.
این اقتصاددان با سابقه که سالها در حوزه اقتصاد چه بحثهای نظری در دانشگاه و چه بحثهای عملی در کشور زحمت زیادی کشیده بود در برابر ویروس کرونا تسلیم شد و بعد از چند روز بستری در بیمارستان سرانجام در دوم تیرماه ۱۳۹۹ چشم از جهان فروبست.
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری