مقالات اقتصادی
بستههای حمایتی دولت و نجات بورس از سقوط
بررسی روند شاخصهای عملکردی بازار سهام نشان میدهد معاملات روز گذشته متأثر از مصوبه مهم بورسی دولت قرار گرفته است و بورسبازان با خوشبینی به این مصوبه چشم دوختهاند.
بررسی روند شاخصهای عملکردی بازار سهام نشان میدهد معاملات روز گذشته متأثر از مصوبه مهم بورسی دولت قرار گرفته است و بورسبازان با خوشبینی به این مصوبه چشم دوختهاند.
رسانههای مختلف، نگاه ویژهای به وضعیت شاخصهای بورس داشتهاند. به گونهای که طیفهای گوناگون خبری از جمله اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارشها و گفتوگوهایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این گزارشها رصد میشود.
رسانههای اصولگرا
روی خوش تابلو به مصوبات حمایتی دولت
روزنامه ایران در گزارشی آورده است: درحالی که ریزشهای پیاپی بورس تهران، شاخص کل را در آستانه ورود به کانال ۱.۱ میلیون واحدی قرارداده بود، سخنان سهشنبه شب رئیس جمهور در گفتوگوی تلویزیونی با مردم درباره برنامههای دولت برای حمایت از بازار و اعلام تغییر نرخ خوراک و نرخ سوخت پتروشیمیها، شرکتهای فولادی و سایر شرکتهای بورسی و سپس توئیت وزیر اقتصاد درباره مصوبات پنجگانهای که از روزگذشته ابلاغ شد، باعث شد تا در گام نخست، نشانههایی از امیدواری بازار به اصلاح روند فعلی دیده شود. برهمین اساس پس از مدتها که قرمز رنگ غالب بازار بود، دیروز بازار کار خود را با رنگ سبز به پایان برد. دراین روز شاخص کل بورس با رشد ۲۱ هزار و ۴۹۵ واحدی، ۱.۷۸ درصد بهبود یافت و شاخص به یک میلیون و ۲۲۹ هزار و ۴۲۲ واحد رسید. نگاهی به روند شاخص کل درهفتههای گذشته حاکی از برتری روزهای منفی بر مثبت بود، به طوری که از ۲۱ روز کاری دی ماه، شاخص در ۱۵ روزمنفی بود. دراین ایام مخابره اخباری از دریافت مالیات بر صادرات از محصولاتی مانند قیر، متانول، اوره و پلی اتیلن باعث شد، سهامداران بزرگ اقدام به فروش بخش عمدهای سهام دراختیار خود کنند؛ موضوعی که عرضه را بیش از قبل کرد و به شدت گرفتن جو منفی بازار منجر شد. ازسوی دیگر روند نزولی نرخ ارز نیز درهفتههای اخیر یکی از عواملی بود که بهدلیل اثرگذاری بر سودآوری صنایع صادراتی بورس، به روند نزولی آن کمک کرد. حال در شرایطی که ابهامهای مربوط به نرخ خوراک و مالیات ستانی بخصوص در بودجه سال آینده، به افزایش عرضه و خروج نقدینگی از بازارسرمایه منجر شده بود، عزم دولت برای اجرایی کردن مهمترین بندهای بسته ۱۰بندی حمایت از بازارسرمایه میتواند آثار مثبتی درآینده به همراه داشته باشد. روزگذشته درواکنش به اخباری که از سوی رئیس جمهور و وزیر اقتصاد نقل شد، شاخصهای بورس به رنگ سبز درآمدند به گونهای که شاخص کل بورس با افزایش ۲۱ هزار و ۴۹۵ واحد به رقم یک میلیون و ۲۲۹ هزار و ۴۲۲ واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن، با افزایش ۱۶۹۱ واحد به رقم ۳۱۸ هزار و ۷۵۹ واحد رسید. شاخص آزاد شناور ۱.۹ درصد، شاخص بازار اول ۲.۱ درصد و شاخص بازار دوم بورس ۱.۳۸ درصد رشد کرد.ارزش بازار در بورس تهران به بیش از ۴ میلیون و ۹۱۴ هزار میلیارد تومان رسید.معاملهگران دیروزدر بورس تهران بیش از ۵.۵ میلیارد سهام، حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۳۲۲ هزار فقره معامله و به ارزش ۳۴۷۵ میلیارد تومان داد و ستد کردند.در فرابورس ایران هم شاخص کل با افزایش ۷۹ واحد به رقم ۱۷ هزار و ۳۵ واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از ۹۴۳ هزار میلیارد تومان رسید. معامله گران در فرابورس ایران بیش از ۲.۱ میلیارد سهام، حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۱۶۷ هزار فقره معامله و به ارزش ۱۴۹۸ میلیارد تومان دادوستد کردند. با احتساب ارزش معاملات فرابورس امروز ارزش معاملات دو بازار از ۴.۸ هزار میلیارد تومان فراتر رفت.
هیئت دولت به دنبال حل مشکل بورس
به گزارش خبرگزاری مهر، مصوبات بورسی هیئت دولتی برای حمایت از صنایع تولیدی، افزایش ۳۸ درصدی صادرات ایران، کاهش نرخ تورم سالانه دیماه ۱۴۰۰، تخلف گمرک در رجیستری تلفن همراههای مسافری از جمله اخبار مهم اقتصاد کلان در هفته جاری بود. براین اساس، سید احسان خاندوزی در این خصوص گفت: ابلاغیه دولت مشتمل بر سقفگذاری نرخ خوراک و نرخ سوخت میشود. این نرخ طی مدت اخیر به دلیل اینکه مناسبات بینالمللی موجب شده بود تا قیمت هابهای جهانی تغییر پیدا کند، این نرخ برای پتروشیمیها و پالایشگاهیهای در کشور نیز افزایشی بسیار فراتر از حد متعارف داشت. دولت برای اینکه نشان دهد مسئله سودآوری صنایع و پیشبینیپذیری اقتصاد و سیاستهای اقتصادی از اهمیت والایی برخوردار است، سقف ۵ هزار تومانی را برای نرخ خوراک و سقف ۲ هزار تومان را برای نرخ سوخت مصوب کرد که با حفظ فرمول سابق، در هیچ زمانی قیمتها از سقف ۵ هزار تومان برای خوراک و ۲ هزار تومان برای سوخت فراتر نخواهد رفت. نرخگذاری دولت در مصوبه یادشده، کاهش بسیار شدیدی داشته و پیامدهای خوبی را برای سودآوری این صنایع در بازار سرمایه و در بخشهای مختلف اقتصادی در پی خواهد داشت. از جمله دیگر اتفاقات مهم هفته جاری، اعلام افزایش ۳۸ درصدی صادرات ایران در ۱۰ ماهه نخست سال جاری بود به طوری که در این باره علیرضا مقدسی، رئیس کل گمرک ایران گفت: در بحث صادرات در ۱۰ ماهه نخست سال ۵۴۰ اظهار نامه به وزن ۱۰۰ میلیون تن صادر شده که افزایش ۳۸ درصدی را نسبت به سال قبل نشان میدهد. ارزش کالاهای صادراتی ۳۸ میلیارد و ۷۸۳ میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته افزایش ۳۸ درصدی را نشان میدهد. کشورهای چین، عراق، ترکیه و افغانستان مهمترین مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی در ۱۰ ماهه سال جاری بودهاند. امارات، چین، ترکیه، آلمان و سوئیس به ترتیب مهمترین مقاصد وارداتی کالاها به مقصد کشورمان بودهاند.
بازگشت امید به بورس؟
به گزارش روزنامه وطنامروز، شاخص کل بازار بورس روز گذشته با ۲۱ هزار و ۴۹۷ واحد افزایش، در جایگاه یک میلیون و ۲۲۹ هزار واحدی قرار گرفت و بعد از حدود ۴ روز معاملاتی رنگ سبز را به خود دید. حال باید در ادامه مشاهده کنیم مصوبات حمایتی دولت موجب بازگشت اعتماد سهامداران و سرمایهگذاران به بازار سرمایه خواهد شد یا نه. سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد روز گذشته به تشریح جزئیات مصوبات بورسی هیات دولت پرداخت و اظهار کرد: در راستای اجرایی شدن مصوباتی که پیشتر توسط ستاد اقتصادی دولت در حمایت از صنایع بورسی اتخاذ شده بود، امروز ۲ اقدام صورت گرفت. اقدام نخست، مصوبهای است که هیات دولت به عنوان اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۱ تصویب کرد و به طور رسمی به مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد و دوم ابلاغیهای است که از طرف معاون اول رئیسجمهور به وزرای اقتصادی، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس مرکز سازمان برنامه و بودجه و دستگاههای ذیربط ابلاغ شد. * مصوبات مهم دولت در حمایت از بورس معاون اول رئیسجمهور در نامهای سیاستهای دولت در راستای حمایت از بورس را ابلاغ کرد. محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور طی نامهای به وزیر اقتصاد، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر نفت، سازمان برنامه و بودجه کشور و رئیسکل بانک مرکزی، سیاستهای حمایتی دولت از بورس را ابلاغ کرد. متن این نامه به شرح زیر است: تصمیمات جلسه چهلودوم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درباره حمایت از بازار سرمایه بهشرح زیر است: ۱- از زمان ابلاغ مصوبه، نرخ گاز خوراک پتروشیمیها بر اساس فرمول ابلاغی وزارت نفت و با اعمـال سقف نرخ گازی صادراتی (حداکثر ۵۰ هزار ریال) تعیین میگردد. نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پاییندستی، مجتمعهای احیای فولاد و مصارف مربوط به تأسـیسـات عمـومی پتروشیمیها و پالایشگاهها شامل برق، آب، اکسیژن و... معادل ۴۰ درصـد نـرخ خـوراک گاز پتروشیمیها (حداکثر ۲۰ هزار ریال) و همچنین صنایع سیمان و سایر صنایع معادل ۱۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین میگردد. ۲- در سال ۱۴۰۱ فرمول نحوه محاسبه حقوق دولتی معادن تغییر پیدا نخواهد کرد. ۳- وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور مکلفنـد زمـانبـندی عرضه اوراق دولتی را بهگونهای تنظیم کنند که فروش اوراق مالی اسلامی نقدی در بازار سرمایه بدون لحاظ فروش به صندوقهای با درآمد ثابت حداکثر معادل ۵۵۰ درصد جریان نقدی ورودی بازار سرمایه در هر ماه باشد. ۴- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است نرخ تسعیر داراییهای ارزی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را حداقل معادل ۹۰ درصد نرخ ارز سامانه نیما در ۶ ماه گذشته اعلام نماید. سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است مالیات سود ناشی از تـسعیر داراییهای ارزی مذکور را بر مبنای نرخ اعلامی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران محاسبه و اخذ نماید.
چشمک بورس به مصوبات دولت
روزنامه جوان در گزارشی آورده است: یکی از مشکلاتی که دولت دوازدهم برای دولت کنونی به یادگار گذاشت، مسئله مالباختگان در بازار سرمایه است، در اواخر دولت دوازدهم بازار سرمایه با نوسان شدیدی مواجه شد و متأسفانه اشخاص عادی دقیقاً زمانی وارد بازار سرمایه شدهبودند که حباب قیمتی بازار سهام در حال ترکیدن بود، از اینرو، بخشی از مردم جامعه سرمایه خود را در بازار سهام از دست دادهاند. یکی از مشکلاتی که دولت دوازدهم برای دولت کنونی به یادگار گذاشت، مسئله مالباختگان در بازار سرمایه است، در اواخر دولت دوازدهم بازار سرمایه با نوسان شدیدی مواجه شد و متأسفانه اشخاص عادی دقیقاً زمانی وارد بازار سرمایه شدهبودند که حباب قیمتی بازار سهام در حال ترکیدن بود، از اینرو، بخشی از مردم جامعه سرمایه خود را در بازار سهام از دست دادهاند و منتظر سیاستهای اقتصادی دولت سیزدهم هستند تا ببینند بازار سرمایه را بهبود خواهد داد. در این میان بر اساس تأکید رئیسجمهور به وزارت اقتصاد در حمایت از بازار سرمایه، روز گذشته شاخصهای بازار سهام با رشد مواجه شد و مصوبات دهگانه دولت در حمایت از بازار سرمایه عملیاتی میشود. شاخص کل بازار بورس تهران در دولت دوازدهم به جهت رشد بهای سهام شرکتها رشد قابلملاحظهای را تجربه کرد، به طوری که این نماگر از محدوده ۵۰۰ هزار واحد رکورد ۲ میلیون واحد را شکست، اما در اواخر دولت حباب قیمتی سهام ترکید و شاخص کل تا محدوده یک میلیون و ۲۰۰ واحد ریزش کرد و بسیاری از مردم که دیر وارد بازار سرمایه شدهبودند، خود را مالباخته بورسی یافتند. بهبود بازار سرمایه یکی از وعدههای اغلب کاندیداهای ریاست جمهوری بود که به آن تأکید داشتند. در همین راستا نیز آیتالله رئیسی نیز با انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت دوازدهم بهبود پایدار بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد، هر چند در ماههای ابتدایی دولت سیزدهم، بازار سهام حال و روز چندان خوشی نداشت، اما دولت بستهای را در حمایت از بازار سرمایه قرار است عملیاتی کند که تأکید رئیسجمهور به وزیر اقتصاد مبنی بر حمایت از بازار سرمایه، روز گذشته بازار سهام را با رشد نسبی مواجه کرد. طی سخنان اخیر رئیسجمهور و معاون اول ایشان ابهامات عمده بازار سرمایه تعیینتکلیف شد. از اینرو میتوان انتظار داشت که فعالان بازار سرمایه نیز با تعیین استراتژی سرمایهگذاری خود به تدریج شاهد ثبات در این بازار و در ادامه رشد بازار را باشیم.
دولت، بورس و تکرار تصمیمات
مهدی حسن زاده با درج یادداشتی در روزنامه خراسان نوشت: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم، مشخص بود که بورس یکی از اصلی ترین چالش های پیش روی این دولت است. بدون تردید یکی از بدترین میراث های دولت دوازدهم برای دولت سیزدهم، رها کردن بخش قابل توجهی از مردم در باتلاق بورس بود. جهش شدید شاخص کل بورس و قیمت سهام در نیمه دوم سال ۹۸ و در ۵ ماه نخست سال ۹۹ و همزمان با آن، عرضه سهام دولتی در قالب صندوق های دارا یکم و پالایشی، عرضه اولیه شستا، آزادسازی سهام عدالت و در نهایت پالس های حمایتی دولتمردان درباره بورس موجب شد تا جمع فراوانی از مردم سرمایه های ریز و درشت خود را راهی بورس کنند اما منطق بازارهای سرمایه گذاری نظیر بورس این است که رشد قیمت ها باید تابع منطقی مشخص باشد. حتی اگر این رشد تحت تاثیر اتفاقات روانی رخ می دهد، باز هم باید این رشد به اندازه آثار روانی رویدادهای واقعی باشد. واضح بود که رشد بورس در ماه های نخست سال ۹۹ و رسیدن شاخص کل به ۲ میلیون واحد، مبتنی بر حباب بود. در نتیجه بسیاری از تازه واردان بورس دچار زیان شدند و حتی خریداران سهام صندوق های دولتی نیز یا سود نکردند یا حتی دچار زیان شدند. در این میان، اگرچه نمی شد بورس را به شاخص ۲ میلیون رساند و زیان تازه واردها را به طور کامل جبران کرد اما انتظار می رفت، تصمیمات دولت بتواند شاخص کل را در محدوده ای منطقی نگه دارد.واقعیت این است که سرنوشت بخش قابل توجهی از مردم به غلط به بورس گره خورده است، لذا نمی توان با تصمیماتی نظیر افزایش شدید قیمت خوراک پتروشیمی ها و تعرفه گاز صنایع، بورس را با شوک مواجه کرد. این جا بحث بر سر این نیست که رقم منطقی برای نرخ گاز صنایع و پتروشیمی ها چند باید باشد، بلکه بحث بر سر این است که با فرض منطقی بودن افزایش قیمت ها، این افزایش نباید به صورت ناگهانی و شوک آور رقم بخورد. چرا که نتیجه آن آسیب وارد شدن به بورس و زیان دیدن جمع کثیری از سهامدارانی است که افراد طبقات متوسط و حتی ضعیف نیز در بین آن ها هستند.در چنین شرایطی آن چه قابل تامل است، نحوه تصمیم گیری در تیم اقتصادی دولت است. با وجود برخی اقدامات مناسب و تلاش هایی که برای اصلاحات اقتصادی، مهار کسری بودجه امسال، گشایش ها در صادرات نفت، بهبود روابط تجاری با همسایگان و شرکای سیاسی، اقدامات موثر برای کاهش فرارهای مالیاتی و برخی اقدامات دیگر، ناهماهنگی در برخی تصمیمات مهم اقتصادی دیده می شود. حذف ارز ۴۲۰۰ یک نمونه بود که دیدیم چگونه در درون دولت، دچار روایت های متفاوت از زمان و حتی نحوه اجرا شد. نمونه دیگر تصمیمات بورسی دولتمردان است. ۲۸ آذرماه، ستاد اقتصادی دولت بسته ای ۱۰ بندی برای حمایت از بورس تدوین کرد اما پس از گذشت ۴۰ روز انتظار برای اجرای آن از سوی دستگاه های مربوط و معطلی اجرای برخی بندها از جمله توسط سازمان برنامه و بودجه، روز گذشته بار دیگر شاهد تصویب ۵ مصوبه برای حمایت از بورس بودیم که دقیقا در مصوبه ۴۰ روز قبل هم دیده شده بود.
واکنش مثبت ۲۱هزار واحدی بورس به مصوبات حمایتی دولت
روزنامه کیهان در گزارشی مینویسد: بورس تهران که چند هفتهای را به دلیل برخی ابهامات در وضعیت قرمز سپری کرده بود بالاخره روز چهارشنبه ششم بهمن ماه ۱۴۰۰ سبزپوش شد. بر اثراین اتفاق مبارک که موجبات امیدواری سهامداران را فراهم کرد شاخص کل بورس با افزایش ۲۱ هزار و ۴۹۷ واحدی به رقم یک میلیون و ۲۲۹ هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز با افزایش ۱۶۹۱ واحدی عدد ۳۱۸ هزار و ۷۵۹ واحد را به ثبت رساند. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با ۷۹ واحد افزایش به رقم ۱۷ هزار و ۳۵ واحد افزایش یافت. سهامداران حقیقی با توجه به اقدامات دولت در حمایت از بورس و امیدواری ایجاد شده در فضای بازار سرمایه، روز چهارشنبه کمتر از روزهای قبل از بازار خارج شدند. خالص تغییر مالکیت حقیقی به حقوقیها در پایان معاملات دیروز ۸۲ میلیارد تومان بود که نسبت به روز قبل افت ۹۲ درصدی را به ثبت رسانده است. همچنین در پایان معاملات روز چهارشنبه میزان خروج پول از بورس نسبت به روز سهشنبه هزار میلیارد تومان کاهش یافت. براساس این گزارش، دستور رئیسجمهور مبنی بر حمایت دولت از شرکتهای بورسی به وزیر اقتصاد، نشان از عزم جدی رئیسدولت برای سرو سامان دادن به بورس دارد. البته نباید از تاثیر تغییر مصوبه دولت و بازگشت به نرخهای قبل قیمت خوراک گاز پتروشیمیها که سهشنبه شب توسط تیم اقتصادی دولت مصوب شد، نیز گذشت. اما سبزپوش شدن بازار سهام آن هم پس از هفتهها قرمزی، با سخنان حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی که سهشنبه شب در تلویزیون ایراد شد کلید خورد. رئیسجمهور در بخشی از سخنان خود با محوریت بازار سرمایه گفت: تیم اقتصادی در حال جمعبندی راههای کارشناسی شده به منظور خروج بازار سرمایه از بحران است زیرا دغدغه سهامداران مربوط به دولت نیز میشود ما هدفمان حرفدرمانی نیست بلکه به دنبال راهکارهای اساسی هستیم زیرا ثبات بازار نیازمند دستورالعملهای بلندمدت است. به همین خاطر روز چهارشنبه (۶ بهمن) قرار است برنامههایی که توسط تیم اقتصادی دولت به جمعبندی رسیده است از سوی وزیر اقتصاد اعلام شود، امید میرود هرچه سریعتر شاهد بازگشت ثبات در بازار سرمایه باشیم.
رسانههای اعتدالگرا
نقشه بهبود بورس
روزنامه تعادل در یادداشتی به قلم پیمان مولوی نوشت: اگر نخواهیم پوپولیستی و ذینفعانه صحبت کنیم، باید بدانیم که مسالهای به نام «حمایت» از بازار سرمایه یا بازارهای طلا، مسکن، ارز و… در جهان بیمعنی و مضحک است. این دست از اظهارات و اقدامات ناشی از عدم درک اقتصاد و دیدگاه اشتباهی است که نمیتواند اقتصاد را به صورت یک اکوسیستم کلی ببیند. در واقع این مساله ناشی از عدم آگاهی نسبت به علم اقتصاد است. ما در واقع یک چاره بیشتر نداریم و آن هم رونق اقتصادی کشور است. اگر اقتصاد کشور از لحاظ کمی و کیفی رشد کند و رونق یابد نتیجه آن، رشد بازار سرمایه خواهد بود. در واقع تمامی بازارها خود را با رشد اقتصادی هماهنگ خواهند کرد. اما آنچه به عنوان حمایت از بازار سرمایه در حال حاضر گریبان اقتصاد را گرفته است، از زمانی آغاز شد که همه مسوولان تمامی مردم را دعوت میکردند در بازاری مانند بازار سرمایه شرکت کنند و ریسک این بازار را بسیار کم نشان میدادند. خروجی این رویکرد وضعیت فعلی است که افراد زیادی تا ۸۰ درصد از سرمایه خود را نیز از دست دادهاند. حالا برای جبران این مافات، انواع روشها، طرحها و مدلها در اقتصاد ایران ارایه میشوند تا وضعیت را بهبود بخشند.
رسانههای اصلاحطلب
روی خوش نشان دادن بورس به صحبتهای رییس جمهوری
به گزارش پایگاه خبری شیرازه، بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه در اولین واکنش به سخنان رئیس جمهور در شب گذشته مبنی بر داشتن برنامههایی برای حمایت از صنایع بورسی و اعلام تغییر نرخ خوراک و نرخ سوخت پتروشیمیها و شرکتهای فولادی و سایر شرکتهای بورسی، روند رو به رشد به خود گرفت، به گونهای که شاخص کل بورس در پایان معاملات با افزایش ۲۱ هزار و ۴۹۷ واحد به رقم یک میلیون و ۲۲۹ هزار و ۴۲۴ واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن، امروز با افزایش ۱۶۹۱ واحد به رقم ۳۱۸ هزار و ۷۵۹ واحد رسید. ارزش بازار در بورس تهران به بیش از ۴ میلیون و ۹۱۴ هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران امروز در بورس تهران بیش از ۵.۵ میلیارد سهام، حق تقدم و اوراق مالی در قالب ۳۲۲ هزار فقره معامله و به ارزش ۳۴۷۵ میلیارد تومان داد و ستد کردند. امروز همه شاخصهای بورس به رنگ سبز درآمدند به گونهای که شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی هر کدام ۱.۷۸ درصد رشد کردند. همچنین شاخص کل و شاخص قیمت با معیار هموزن ۵۳ صدم درصد افزایش یافتند. شاخص آزاد شناور ۱.۹ درصد رشد کرد، شاخص بازار اول بورس ۲.۱ درصد ارتقا یافت و شاخص بازار دوم بورس ۱.۳۸ درصد رشد کرد. امروز نمادهای فولاد مبارکه، ملی مس، پتروشیمی خلیج فارس، سرمایهگذاری غدیر، پتروشیمی نوری، پالایش نفت بندرعباس و پتروشیمی پردیس به ترتیب بیشتری اثر افزایشی بر شاخص بورس را داشتند.
آیا دولت سیزدهم میتواند بازار سهام را نجات دهد؟
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی نوشت: بورس در دو ماه گذشته و به طور خاص در چند روز اخیر روزهای فاجعهباری را پشت سر میگذارد. تقریبا تمامی سهمهای بازار این روزها بسیار پایینتر از ارزش ذاتی خود معامله میشوند. در این میان سهامداران زیادی ضررهای سرسامآور را متقبل میشوند، عطای بورس را به لقایش میبخشند و از بورس خارج میشوند.در روزهایی که حجم و ارزش معاملات در کف است، شاخص در حال رسیدن به ۱.۱میلیون واحد و خلف وعدهها یکی پس از دیگری بر پیکر ناتوان بورس ضربه میزند.
بورس؛ دماسنج اقتصادی
محمدرضا خباز نماینده ادوار مجلس در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: تابلوی موفقیت یا عدم موفقیت بورس نشاندهنده وضعیت اقتصادی هر کشوری است. بنابراین یک اقتصاد بههمریخته و بیمار نمیتواند یک بورس سالم و پویا و دارای رشد داشته باشد مگر اینکه دولت تصمیم بگیرد به صورت موقت با ارائه تعدادی از واحدها یا شرکتهای اقتصادی در بورس که زیانده هم نباشند، بورس را به صورت موقت روی پا نگه دارد. به یاد دارم حدود یکسال پیش که دولت و همگان مردم را به سمت سرمایهگذاری در بورس ترغیب میکردند، به این نکته که بورس در صورتی میتواند به طور موقت روی پای خودش بایستد که دولت هوای بورس را داشته باشد، اشاره کردم. تا وقتی که دولت دست حمایتش را از پشت بورس برندارد اگرچه یکسری ضررهایی متحمل شود ولی در عین حال میارزد تا کسانی که در بورس سرمایهگذاری کردند، متضرر نشوند.
جمع بندی
در هفتهای که سپری شد، شاخصهای عملکردی بازار سهام شاهد ریزش بسیار معنادار و مستمری بود؛ به طوریکه تا یک روز مانده به پایان هفته کاری اول بهمن، شاخص کل بورس به لبه کانال ۱.۲ میلیون واحد رسید و در آستانه ورود به کانال پایین تر ۱.۱ میلیون واحد بود. البته بازار همچنان در شرایط ناپایداری است و به نظر میرسد در هفتههای آینده هم در حال سنجش وعدههای دولت و انتظارات مربوط به بررسی توافق یاعدم توافق احتمالی مذاکرات وین است. در همین ارتباط رسانههای مختلف به موضوع بورس پرداختند و وضعیت این مهم را در قالب مطالب مختلف انتشار دادهاند.
مطالب مرتبط
- تورم به کدام سو میرود؟
- شرایط کارآمدی یک دولت
- معرفی کتاب قدرت خلق کسب و کار نوپا
- کتاب تحلیل تکینکال با استفاده از چند تایم فریم
- افراد ثروتمند موفق درباره ثروتمند شدن این اعتقادات را دارند
- مقاله برآورد و پیشبینی تابع احتمال خرید اتومبیل نو
- مقاله بررسی عملکرد رگرسیون دادههای ترکیبی با تواتر متفاوت در پیشبینی تورم فصلی ایران
- استرس بی پولی دارید؟
تگها
مطالب پربیننده
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- چگونه خشم بهاری را کنترل کنیم
- چگونه تشخیص دهیم یک تصویر با هوش مصنوعی ساخته شده؟
- آموزش کامل تهیه سبزه عید با تخم شربتی
- کاهش وزن علمی و بدون برگشت
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره امیر کبیر
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- کتاب پیوند زخم خورده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- تورم به کدام سو میرود؟