مقالات تغذیه و سلامت

اطلاعات شگفت‌انگیز در مورد تاثیر نمک بر جریان خون مغز

اطلاعات شگفت‌انگیز در مورد تاثیر نمک بر جریان خون مغز

محققان اطلاعات شگفت‌انگیزی را در مورد ارتباط بین فعالیت نورون‌ها و جریان خون در عمق مغز و تاثیر مصرف نمک بر مغز کسب کردند.

 
محققان اطلاعات شگفت‌انگیزی را در مورد ارتباط بین فعالیت نورون‌ها و جریان خون در عمق مغز و تاثیر مصرف نمک بر مغز کسب کردند.

نشریه ساینس گزارش داد، این مطالعه که توسط محققان دانشگاه ایالتی جورجیا در آمریکا صورت گرفت، نشان می‌دهد زمانی که نورون‌ها فعال می‌شوند، جریان فشار خون در آن ناحیه افزایش می‌یابد.

این ارتباط با عنوان هیپرمی یا افزایش جریان خون بافتی شناخته می‌شود و به دلیل اتساع رگ‌های خونی در مغز رخ می‌دهد. در واقع تصویر برداری اف ام آر آی fMRI برمبنای همین واقعیت علمی قرار دارد که با استفاده از آن نواحی مختلف مغزی با جریان خون ضعیف تشخیص داده می‌شوند.
در مطالعات قبلی هیپرمی در نواحی سطحی مغز و چگونگی تغییر جریان خون در پاسخ به محرک‌های محیطی مورد بررسی قرار گرفته است و اطلاعات کمی درمورد این تاثیر در عمق مغز بررسی شد.
مطالعات جدید با ترکیب دو تکنیک جدید جراحی و تصویربرداری عصبی پیشرفته روی هیپوتالاموس تمرکز کردند. این ناحیه یک منطقه عمیق مغز است که در عملکردهای حیاتی بدن از جمله نوشیدن، خوردن، تنطیم دمای بدن و تولید مثل نقش دارد.

در این مطالعه نحوه تغییر جریان خون در هیپوتالاموس مغز در پاسخ به نمک مورد بررسی قرار گرفته است.
زمانی که غذای شور مصرف می‌کنیم، مغز آن را احساس می‌کند و با یکسری مکانیسم‌های جبرانی، در تلاش برای کاهش سطح سدیم است.

این فرایند تا حدی با فعال‌کردن نورون‌هایی انجام می‌شود که ترشح هورمون ضد ادرار وازوپرسین را کنترل می‌کنند. این هورمون نقش کلیدی در حفظ غلظت مناسب نمک دارد.

این مطالعه نشان می‌دهد زمانی که نورون‌ها در هیپوتالاموس فعال می‌شوند، جریان خون در آن بخش کاهش می‌یابد. زمانی که نمک می‌خوریم سطح سدیم برای مدت طولانی بالا می‌ماند و فرآیندی به نام هیپوکسی رخ می‌دهد که باعث کاهش جریان خون می‌شود و توانایی نورون‌ها را برای پاسخ به تحریک پایدار نمک تقویت می‌کند و به نورون‌ها اجازه می‌دهد برای مدت طولانی فعال بمانند.

زمانی که برای مدت طولانی نمک بخوریم، نورون‌های ترشح کننده وازوپرسین بیش‌فعال می‌شوند و با هیپوکسی بیش از حد به بافت مغز آسیب وارد می‌شود. همین فرایند در مورد افرادی که بر اثر مصرف نمک فشار خون دارند نیز اتفاق می‌افتد.
بدن به نمک نیاز دارد. یون‌های سدیم به حمل و نقل آب در بدن کمک می‌کنند و نقش کنترل پالس‌های عصبی را برعهده دارند. با این وجود، مصرف بیش از اندازه نمک بدن را با مشکلاتی مواجه می‌کند. نمک یکی از مهم ترین دلایل فشار خون بالا است.
سازمان جهانی بهداشت هدفی را برای کاهش مصرف نمک به میزان ۳۰ درصد تا سال ۲۰۲۵ میلادی تعیین کرده است.

غذاهای فرآوری‌شده و آماده منبع اصلی نمک هستند و از طرفی باید در مورد مصرف نمک هشدار و آگاهی عمومی را افزایش داد. بسیاری از کشورها اقداماتی را در جهت افزایش آگاهی عمومی در مورد مضرات نمک آغاز کرده‌اند که هشدار در فهرست غذایی رستوارن‌ها از جمله این موارد است.
نتایج این مطالعه در نشریه Cell Reports منتشر شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه