مقالات پزشکی

نسخه الکترونیک؛ چالش‌ها و مزایا

نسخه الکترونیک؛ چالش‌ها و مزایا

 به عبارت دیگر می‌توان گفت‌ طرح نسخه‏‌نویسی الکترونیک به شکل میانگین در ۸۰درصد بیمارستان‎‌ها و درمانگاه‌ها قابل اجرا است. این درحالی است که در استان‌‏های ایلام، کردستان، کهگیلویه و بویر احمد و یزد طرح صددرصد در حال اجراست.

 به عبارت دیگر می‌توان گفت‌ طرح نسخه‏‌نویسی الکترونیک به شکل میانگین در ۸۰درصد بیمارستان‎‌ها و درمانگاه‌ها قابل اجرا است. این درحالی است که در استان‌‏های ایلام، کردستان، کهگیلویه و بویر احمد و یزد طرح صددرصد در حال اجراست.

در ادامه یاداشت یکم دی روزنامه جام‌جم به قلم محمدمهدی ناصحی مدیرعامل بیمه سلامت می‌خوانیم: پس از برنامه‌ریزی‌های بی‌شمار نسخه ‎نویسی الکترونیک این روزها به مرحله اجرا رسیده است. در بودجه سال ۹۹ مقرر شد تا نسخه‏ نویسی الکترونیک به مرحله اجرا برسد. به این ترتیب وزارت بهداشت و درمان و بیمه ‎ها مکلف شدند تا زیرساخت‌های لازم برای اجرای این طرح را در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها ایجاد کنند.

به این ترتیب بیمه‌ها سامانه‌ای را به صورت سراسری طراحی کرده ‎اند تا همه بیمارستان‎‌ها و مراکز درمانی بتوانند نسخه‏ نویسی الکترونیکی را اجرا کنند. در حال حاضر این سامانه در بیش از ۲۴استان اجرا می‎شود. به عبارت دیگر می‌توان گفت‌ طرح نسخه‏ نویسی الکترونیک به شکل میانگین در ۸۰درصد بیمارستان‎‌ها و درمانگاه‌ها قابل اجرا است. این درحالی است که در استان‌‏های ایلام، کردستان، کهگیلویه و بویر احمد و یزد طرح صددرصد در حال اجراست.

اجرای‌ نسخه الکترونیک اما در کلانشهرهایی مانند اصفهان، مشهد و تهران با مشکلاتی روب‏رو است. در کلانشهرها نسخه الکترونیک تنها ۵۰ تا ۶۰ درصد اجرایی شده است. سامانه بیمه ه‏ا به صورت یکپارچه در کشور اجرا می‎شود اما ضعف در زیرساخت‌ها و سرعت پایین اینترنت باعث شده تا نسخه‌نویسی الکترونیک با مشکلاتی روبرو شود؛ این مشکلات در کلانشهرها بیشتر به چشم می‌آید.

برای رفع این مشکلات برنامه ‎ریزی‌های متنوعی انجام گرفته است تا در صورت بروز مشکلات احتمالی نسخه‏ نویسی الکترونیک دچار اختلال نشود. پذیرش به صورت نسخه کاغذی در صورت بروز مشکلات احتمالی از راه ‎حل‌هایی است که نظام بیمه‎‌ای کشور به نظام سلامت پیشنهاد داده. این اما تنها مشکل نیست. اجرای نسخه الکترونیک در مطب‎، درمانگاه‌، داروخانه‌ و بیمارستان‌هایی که طرف قرارداد بیمه‌ها نیست با مشکل روب‏رو است. این مراکز از نسخه الکترونیکی استفاده نمی‌کنند و همین باعث سردرگمی و بروز مشکل برای مردم می‌شود. به همین دلیل نظام بیمه در سامانه نسخه الکترونیک بخشی را طراحی کرده تا آن قسمت از نظام سلامت که طرف قرارداد بیمه‌ها نیست از نسخه الکترونیک هم استفاده کند. چراکه اجرای نسخه الکترونیک برای بیمه مهم است.

لازم به یادآوری است که اجرای‌ نسخه الکترونیک مزایای زیادی دارد. در سامانه نسخه ‏نویسی الکترونیک بسیاری از مشکلات کنونی نظام سلامت از بین می ‏رود. نمونه مهم آن حل معضلات دارویی کشور است. در این سامانه است که کمبودهای دارویی کشور قابل تشخیص است. با ورود داروها به سامانه ها، مدیران سلامت بهتر از گذشته در جریان اطلاعات قرار می‌گیرند مثلا این که کدام داروها در کشور به میزان زیادی استفاده می‎شود. به این شکل برای تامین این داروها بهتر می‌توان برنامه‌ریزی کرد. 

رفع کمبودهای دارویی یکی دیگر از مزایای اجرای سامانه الکترونیک است. با اجرای نسخه‏ نویسی الکترونیک بسیاری  از مداخلات غیرضروری پزشکی نیز کاهش پیدا می‌کند برای نمونه انجام تصویربرداری‌ و آزمایشات حساب‌شده‌تر انجام می‌شود و به این شکل نظام بیمه می‎تواند در محلی درست منابع مالی خود را هزینه کند. بنابراین این رویکرد در نهایت‌ به سود مردم و نظام سلامت است.

در این بین اما نباید فراموش کرد که با اجرای این قانون بسیاری از بیمارستان‎‌ها، داروخانه‌ها و مراکز درمانی ‌دولتی‌ شلوغ‏‌تر می ‎شود. چرا که شهروندان به مراکزی مراجعه می‌کنند که نسخه‌نویسی الکترونیکی اجرا می‎شود. البته بیمه‌ها نیز می‌توانند منابع خود را به بیمارستان‌ و مراکز درمانی که نسخه الکترونیک را اجرا می‌کنند اختصاص دهند تا به این شکل ‌منابع هدفمندتر از گذشته برای سلامت مردم هزینه شود.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه