معرفی بازیگر نامدار سینما

پرویز شاهین‌خو و نقش های ماندگار و تاثیرگذار

پرویز شاهین‌خو و نقش های ماندگار و تاثیرگذار

پرویز شاهین‌خو بازیگر نامدار سینما و تلویزیون ایران بود که به دلیل نقش آفرینی در آثار مذهبی و تاریخی مانند سریال امام‌علی (ع)، سربداران، سریال‌های روزی روزگاری، تفنگ سرپر، ولایت عشق و میرزا کوچک خان جنگلی نام خود را جاودانه ساخت.

پرویز شاهین‌خو بازیگر نامدار سینما و تلویزیون ایران بود که به دلیل نقش آفرینی در آثار مذهبی و تاریخی مانند سریال امام‌علی (ع)، سربداران، سریال‌های روزی روزگاری، تفنگ سرپر، ولایت عشق و میرزا کوچک خان جنگلی نام خود را جاودانه ساخت.

زندگی بدون هنر بی روح و کسل کننده است. نقش هنر در زندگی این است که به مردم امید و نشاط می دهد و دوست داشتن زندگی را به انسان می فهماند، هنر پدیده ای است که از دیرباز نقش موثری در زندگی انسان دارد و از آن به عنوان وسیله ای کارآمد و موثر، در جهت ترویج و تبلیغ اندیشه ها و رفتار ها استفاده شده و می شود. مهمترین اثر هنر تاثیر است و اگر هنر ماندگاری و تاثیر نداشته باشد، ارزشی ندارد و اگر نتواند جامعه را به سوی رشد و آگاهی سوق بدهد، هنری موفق نبوده است. یکی از این هنرها که تاثیر بسیار زیادی در آگاهی مردم ایفا می‌کند، مهارت بازیگری است از جمله این بازیگران که نقش بی بدیلی در فیلم های تاریخی ایفا کرد پرویز شاهین خو بود که یادش هرگز از خاطر مخاطبان آثارش محو نخواهد شد.

 

بیوگرافی و تحصیلات

پرویز شاهین‌خو یکم مهر ۱۲۹۴خورشیدی در تهران دیده به جهان گشود. نام او در ابتدا «امیر زند» بود که به دلیل ممنوعیت انتخاب نام امیر به دستور رضاخان به پرویز تغییر داد. شاهین خو در ۱۳۱۷خورشیدی وارد هنرستان هنرپیشگی شد و بعد از گرفتن دیپلم در ۱۳۱۸خورشیدی وارد عرصه بازیگری شد و در تئاتر «نصر و دهقان» به اجرای نقش‌های مختلف پرداخت. وی مدتی در اداره تفتیش قاچاق مملکتی، مفتش بود و سپس  کارمند بانک شد.  

 

ورود به عرصه بازیگری و فعالیت‌های هنری

شاهین خو از ۱۳۱۲خورشیدی در گروه تئاتر خیرخواه کار خود را در تئاتر آغاز کرد و در ۱۳۱۴ خورشیدی در کلاس سینمایی اوگانیاس شرکت کرد که موجب شد در ۲ فیلم به نام های «آبی و رابی» و «حاجی آقا آکتور سینما» همکاری کند. یکی از به یاد مانده‌ترین فعالیت‌های هنری شاهین خو، نقش آفرینی در سریال امام علی (ع) بود. از دیگر آثار وی می‌توان به سریال روزگار قریب اشاره کرد. وی در ۸۱ سالگی در سریال امام علی و در ۹۲ سالگی در سریال روزگار قریب نیز به ایفای نقش پرداخت. سال ۱۳۷۵ از جمله دوره‌ها پرکار این هنرمند بود زیرا در این سال علاوه بر سریال امام علی در فیلم فصل پنجم به کارگردانی رفیع پیتز و سریال تنهاترین سردار به کارگردانی مهدی فخیم‌زاده و در کنار هنرمندانی همچون مهدی هاشمی، شهاب کسرائی، ناصر هاشمی و کاوه آهنگر به نقش آفرینی پرداخت. از دیگر سریال‌های این هنرمند نامدار می توان به سریال شهریار، سریال داستان یک شهر،  زیر گنبد کبود،  آپارتمان،  تخت ابونصر و خانه به دوش اشاره کرد.

شاهین‌خو ۳۰ اثر را در کارنامه هنری خود دارد که ۲۰ فیلم وی در سینما اکران شده اند، بدین ترتیب وی را باید بیشتر بازیگر سینما نامید از جمله فعالیت های سینمایی وی می توان فیلم ما همه خوبیم،  بابا عزیز، ایران سرای من است،  فصل پنجم،  ‌شیرین و فرهاد، طالع سعد، روز واقعه، سپید یال،  باز باران، یکبار برای همیشه، تویی که نمی‌شناختمت...،  حکایت آن مرد خوشبخت، دخترک کنار مرداب، مجنون، فیلم نقش عشق، فیلم دوران سربی،  پرستار شب، روزهای انتظار،  مادیان و فیلم مسافر را نام برد. از آخرین کارهای شاهین خو نیز می توان به فیلم سینمایی «بابا عزیز» به کارگردانی ناصر خمیر محصول مشترک ایران و فرانسه اشاره کرد که به زندگی ابراهیم ادهم می پرداخت.

امرالله احمد جو کارگردان در توصیف این هنرمند می گوید: پرویز شاهین‌خو بازیگری بود که در نقش‌هایی که با فیزیک و شخصیت او همخوان بود فوق‌العاده ظاهر می‌شد و با وجود سن بالایش حافظه‌ای آماده داشت. من در یک همکاری که با بهروز افخمی در سریال «کوچک جنگلی» داشتم با پرویز شاهین‌خو آشنا شدم و از وی برای حضور در اولین اثر سینمایی‌ام که «شاخه‌های بید» نام داشت دعوت کردم و ایشان نیز نقشش را به خوبی ایفا کرد که سپس برای بازی در مجموعه «روزی روزگاری» از این بازیگر دعوت کردم که بازی دلنشینی را از خود به جا گذاشت و در همکاری آخرمان متأسفانه توان سابق را نداشت و با این حال با تمام وجود جلوی دوربین حاضر می‌شد. سلامتی جسمانی وی در سن بالا به وی کمک کرد که عمری طولانی داشته باشد.
او واقعاً شاهین‌خو و تندخو بود، قصد ندارم از او کلیشه‌ای تعریف کنم اما همیشه از کار کردن با این بازیگر لذت می‌بردم و اخلاقی حرفه‌ای از او به یاد دارم که دلبستگی زیادی نیز به حرفه بازیگری داشت. اگر کار دیگری در دست ساخت داشتم، حتماً برای همکاری دوباره به سراغ وی می‌رفتم. پرویز شاهین‌خو نسبت به سن و سالش فردی سالم بود و رفتاری بسیار سنتی داشت و دلبستگی زیادی در او نسبت به بازیگری دیده می‌شد و مثل کودکی که در بازی بودن برایش مهم بود، حاضر بود که جلوی دوربین باشد و اصلاً توجهی نداشت که این حضور در چه اثری است و مثل کودکی که برایش مهم نیست که فوتبال یا والیبال بازی می‌کند، همبازی بودن برایش اهمیت داشت.
 

خاموشی:

شاهین خو حتی در ۱۰۰ سالگیش هم هنوز مورد توجه بود تا جایی که رضا عطاران او را برای بازی در فیلم جدیدش دعوت کرده بود اما متأسفانه دست اجل فرصت نقش آفرینی دیگری برایش نگذاشت و سرانجام این هنرمند نامدار پس از سال‌ها فعالیت در عرصه فرهنگ و هنر در ۱۶ مرداد ۱۳۹۵ خورشیدی پس از یک دوره بیماری، به دلیل مشکلات ریه دیده از جهان فروبست و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه