استان خوزستان

همه مصائب خوزستان

همه مصائب خوزستان

 دمای هوای ۵۰ درجه و قطعی برق و خشکی زمین و ...؛ اینها بخشی از مصائبی است که در چند هفته گذشته در بسیاری از مناطق خوزستان در جریان بوده و طاقت مردم نماد مقاومت ایران را طاق کرده‌است. حالا اما همه پای کار آمده‌اند تا آب به خوزستان برسد.

 دمای هوای ۵۰ درجه و قطعی برق و خشکی زمین و ...؛ اینها بخشی از مصائبی است که در چند هفته گذشته در بسیاری از مناطق خوزستان در جریان بوده و طاقت مردم نماد مقاومت ایران را طاق کرده‌است. حالا اما همه پای کار آمده‌اند تا آب به خوزستان برسد.

خوزستان دردمند، چهره‌ای واقعی از حقیقت زندگی مردمی است که روزهای سختی را در گرمای سوزان تابستان می‌گذرانند. تشنگی حالا نه‌تنها زنان و کودکان را به ستوه آورده است بلکه دام‌ها و کشت‌ها را توأمان به نابودی کشانده است. کاهش کم‌سابقه بارش‌ها در کشور در کنار برخی تصمیم‌گیری‌های غلط و بی‌توجهی به توصیه‌های کارشناسان برای مدیریت آب، سرزمین خوزستان نماد مقاومت ایران را تشنه و بی‌تاب کرده‌است. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به این مشکل مردم خوزستان پرداخته اند.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

چیستی و چرایی مصائب خوزستان و چگونگی برون رفت

روزنامه ابتکار در یادداشتی به قلم محمدعلی وکیلی نوشت: این روزها صدای خوزستان بیش از هر زمان درآمده و جانِ مردمش به لب رسیده است. واقعاً نمی‌دانم این صدا اگر از این هم بلندتر بشود آیا به جایی می‌رسد یا نه!؟ گو اینکه به‌ طور سیستماتیک بخشی از ایران دیده و شنیده نمی‌شود. شوربختانه توزیع منابع در کشور ما تابعی از سهم مدیریت‌ها شده است. چون مدیریت‌ها توزیع نامتوازنی داشته، در برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی بعضاً به صورت بخشی‌نگری عمل شده و می‌شود. بنابراین زبان بخشی از کشور اصلاً انگار فهمیده نمی‌شود. پیش از این به فراخور بحران‌های دیگر بارها گفتم که خوزستان به دلایل عدیده‌ای نیازمند یک مدیر در قامت ملّی است. مسائل خوزستان چندان بزرگ شده که دیگر از مجاری معمولی و متعارف قابل حل و رفع نیست. اینکه مردم از خانه‌های خود خارج شده‌اند یعنی امیدی به این رویه‌های موجود برای حل مسائل‌شان ندارند. پیام این خروج را تا دیر نشده دریابیم. رئیس جمهوری منتخب اگر این پیام را با هوشمندی و به درستی نبیند، در ادامه دچار مشکلات اساسی خواهد شد.

از حادثه تلخ خوزستان عبرت بگیرم

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم محمد درویش فعال محیط زیست می نویسد: هیچ استــانی به اندازه خــوزستان ثروت طبیعی ندارد. در هیچ استانی به انــدازه خوزستان در طول ۱۰۰سال اخیر سرمایه‌گذاری صنعتی انجام نشده است. هیچ استانی از نظر تولید سالانه کشاورزی، قبل مقایسه و رقابت با خوزستان نیست و در هیچ استانی، مزایایی که منطقه آزاد اروند برای شهروندان خوزستانی فراهم کرده، فراهم نشده است. علاوه‌بر این، خوزستان دست‌کم پنج تالاب رویایی: هورالعظیم، شادگان، شیمبار، میانگران و بامدژ دارد که هر کدام می‌تواند چون یک صندوق ارزی پایدار برای کشور پول بیافریند؛ همچنین خوزستان بیش از هزار سایت تاریخی ارزشمند دارد که هر کدام می‌تواند یک مقصد گردشگری بی‌رقیب برای دوستداران فرهنگ، تاریخ و میراث طبیعی در ایران و جهان باشد؛ دومیلیون نفر نخل در خوزستان و حضور نزدیک به۵۰۰ نوع پرنده در این استان می‌توانست برای رونق اقتصادی و گردشگری یک کشور کافی باشد و البته این سیاهه غرورآفرین را پایانی نیست. اگر بدترین و آب‌برترین محصولات ناسازگار با اقلیم و موقعیت جلگه‌ای استان در خوزستان کاشته می‌شود و اگر پیوسته بر وسعت چشمه‌های تولید گرد و خاک و کانون‌های بحرانی فرسایش بادی افزوده شد؛ فقط یک دلیل دارد! اینکه مدیران حاکم بر خوزستان و ایران فکر کردند نیازی به رعایت هنجارهای محیط‌زیستی در خوزستان برای تولید پول بیشتر و شغل بیشتر نیست و طبیعت اینک سیلی سخت خویش را به طبیعت‌ستیزان می‌زند؛ همان سیلی سختی که اگر به سرعت چیدمان توسعه را متناسب با واقعیت‌های بوم‌شناختی کشور تغییر ندهیم، در اصفهان، فارس، ارومیه، جازموریان، تهران، قم، خراسان، مازندران، گلستان، گیلان، لرستان، چهارمحال و بختیاری و... هم شنیده خواهد شد. آیا عبرت می‌گیریم یا همچنان آنهایی را که خواهان تغییر آرمان توسعه از خودکفایی در کشاورزی به تامین امنیت غذایی هستند، نفوذی خطاب کرده و ممنوع از تصویر و صدا و... می‌کنیم؟  

 

خشکیدگی دشت‌خوزستان

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم مهدی زارع نوشت: این روزها با خشکیدگی دشت خوزستان و بروز تنش‌هایی در این منطقه بیش از هر زمان سوال‌هایی از دلایل این وضع و امکان رفع آن مطرح می‌شود.   آیا ما با بحران آب مواجه هستیم یا بحران مدیریت این وضع را به وجود آورده است؟   ایرانیان راهبردهای مختلف مدیریت آب را طول تاریخ آزموده‌اند. برداشت بیش از حد آب زیرزمینی، تخریب آب و خاک، کوچک شدن و خشک شدن آبخوان‌ها، تشدید خطرات ناشی از سیل، گرد و غبار، خسارت‌های کشاورزی و زیست‌محیطی و کاهش جمعیت مناطق روستایی از جمله شواهد عوارض چنین توسعه‌ای به صورت مستقیم و غیرمستقیم است. اگر مشکلات امروز خوزستان را قرار است حل کنیم، به راه‌حل‌های فوری - به‌رغم آنکه در کوتاه‌مدت حتما لازم هستند- دلخوش نباشید. مسیر توسعه را باید تغییر دهیم و برای چنین کاری حداقل در دهه بعد باید برنامه‌های متفاوت و سازگار با اقلیم اجرا شود. چنین تغییر نگاهی باید در اولویت اول برنامه دولت آقای رییسی باشد.

 

خوزستان، آزمونِ سخت تاریخ

روزنامه شرق در یادداشتی به قلم احمد غلامی سردبیر می آورد: خوزستان جهانِ پیرامونی رؤیت‌پذیرشده است در برابر دیدگان جهان مرکزی. این جهان با امری محسوس، سیاست را شکل تازه می‌بخشد. سیاستی که پاسخ سیاسی درخوری می‌طلبد. کژراهه آن است که سیاست را اعمال قدرت بگیریم، این برداشت از سیاست ما را وادار می‌سازد تا صدای سوژه‌های سیاسی را به‌وضوح نشنویم و دادخواهی‌شان را نادیده بگیریم.

 

مشکل خوزستان و راه حل های آن

روزنامه آفتاب یزد در یادداشتی به قلم مجید ابهری می نویسد: خوزستان که از زمان سلوکیان تا امروز جزء لاینفک وطن ما بوده ومردم شریف این دیار در مواقع مختلف پایمردی و وحدت خود را به اثبات رساندند، امروز درگیر مشکلات متعددی می‌باشند. این دشواری‌ها حاصل یکسال وچندسال و دیروز وامروز نبوده وبه دوران‌های مختلف مدیریت کلان واجرایی این استان برمی گردد. ۸سال جنگ و آوارگی‌های هموطنان خوزستانی همراه باخرابی‌های حاصل از جنگ در کنار طرح‌های عمرانی عجولانه وبدون مطالعات دقیق کارشناسانه ازجمله سدسازی که هیچ کس موافق آن نبود، (مثلا سد گتوند که اطراف آن زمین‌های نمکزار وجود داشت و هم اکنون این سد موجب آبگرفتگی این زمین‌ها و ایجاد نمک در آب شده است) مشکلات امروز خوزستان را به وجود آورده است. در حال حاضر باید راه حل‌های متوسط الزمان باجرا درآید تا دولت آتی مستقر وبرنامه‌های جبرانی را به اجرا درآورد. مردم شریف خوزستان از عرب تا لر وفارس به تبلیغات دشمنان و ایادی آنها توجه ننموده و اجازه نخواهند یک وجب از خاک مقدس وطن از آن جدا شود. در خاتمه باید عرض کنم انتصاب مدیران بومی وآشنا با مشکلات وامکانات استان می‌تواند راهکار مناسبی برای حل مشکلات ودلجویی از زیان دیدگان وجبران خسارات آنها باشد.

 

چگونه پراب‌ترین استان ایران خشکید!؟

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با محمدرضا فرطوسی می نویسد: مسئله تالاب هورالعظیم یک مسئله قدیمی است. این تالاب به همراه چند تالاب دیگر که معروف به تالاب‌های بین‌النهرین هستند، بیش از ۵ هزار سال است که جزو مهم‌ترین تالاب‌های منطقه و مهد تمدن بین‌النهرین به شمار می‌روند. تالاب‌ها حجم بالایی دارند و در مقیاس‌های زیست‌محیطی از عمیق‌ترین تالاب‌های دنیا محسوب می‌شوند که بخش زیادی از ساکنان اطرافشان را تامین می‌کردند، هم از لحاظ آب و هم از لحاظ اکوسیستم، پرندگان، جانوران و… طبیعی است که من به عنوان یک مستندساز به مسائل پیرامونم حساس باشم. تقریبا ابتدای دهه ۸۰ متوجه این مسئله شدم و شروع به سفر و تحقیق و عکاسی کردم و در نهایت طی دو سه سال از سال ۸۶ شروع به ساخت فیلم کردیم و روایتی را از هورالعظیم ارائه دادیم. سال ۸۹ فیلم «ایران، جنوب غربی» که روایت آخرین ساکنان تالاب هورالعظیم است، آماده شد. این فیلم در آن سال‌ها کمتر دیده شد، زیرا ما در فیلم چند موضوع را مطرح می‌کنیم مثلا بحران گرد و غباری که خوزستان را گرفته بود و ما در فیلم اشاره می‌کنیم که منشاء این غبار خشک شدن هورالعظیم است درحالیکه در آن زمان به این‌ها می‌گفتند ریزگردهای عربی و معتقد بودند که از کربلا و عراق می‌آید، درحالیکه ما در فیلم «ایران، جنوب غربی» مشخصا گفتیم که این معضل مربوط به خشک شدن هورالعظیم است که باعث می‌شود گرد و غبار وارد خوزستان و بعدها کرمانشاه و شیراز شود و حتی این گرد و غبار به تهران هم رسید. در این منطقه بحران بسیار جدی است و مقام معظم رهبری هم اعلام کردند که مردم خوزستان حق دارند اعتراض کنند و به نظرم صحبت‌های ایشان بسیار مهم است و بقیه مسئولین هم باید تمکین کنند. این اتفاق رو به جلویی است که بالاترین مقام مملکت به خواسته و اعتراض مردم احترام می‌گذارد و به نظرم باید خیلی مورد توجه قرار گیرد. مردم اعتراض دارند، تنها مسئله آن‌ها آب است. آن‌ها آب می‌خواهند و به نظرم با توجه جدی به خواسته‌ی آن‌ها می‌توان دامنه‌ی اعتراض را از منطقه به کلی پاک کرد.

 

رسانه‌های اعتدالی

خوزستان و مصائبش

روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشتی به قلم محمد کربلایی نوشت: خوزستانی‌ها، از علمای محلی گرفته تا اساتید و کارشناسان دانشگاهی و از نمایندگان مختلف مردم گرفته تا اصحاب رسانه‌ها همیشه گفته‌اند، انتقال کارشناسی شده و علمی و مبتنی بر پیوست‌های زیست محیطی آب، صرفاً برای شُرب آری و برای صنایع و کشاورزی هرگز. موضعی اصولی و منطقی، که مبتنی بر توجیهات اقتصادی، زیست محیطی، و امنیتی است. با تاسف، همه دولت‌های مرکز نشینِ پس از انقلاب، از چپ و راست، اصلاح‌طلب و اصول‌گرا، همه در انتقال آب از سرشاخه‌های کارون به فلات‌مرکزی ایران برای مصرف صنایعی چون فولاد و کشاورزی و برنج کاری، همداستان بوده و هستند. دولت‌ها نه تنها در موضوع انتقال آب همداستانند که در عدم رسیدگی به رفع مشکلات و تنگناهای روستاها و شهرهای خوزستان از نظر حل مشکل فاضلاب و آبرسانی و ده‌ها مشکل دیگر، در عمل و نتیجه، و پس از چهل سال، عملکردی یکسان داشته‌اند. «آب را برده‌اند و مشکلات اولیه مردم را نیز حل نکرده‌اند». گویی قرار است خوزستان را زمین سوخته نمایند. خوزستان با چوب و تفنگ و تشر، اداره نمی‌شود با مهر و محبت و احترام به راه می‌آید. اعتراض مردم و کشاورزان تشنه طبیعی است، آنهم مردمی که در دفاع از تمامیت ارضی ایران و اسلام ذره‌ای کم نگذاشته‌اند. تدبیر و بصیرت در برخورد با معترضان وظیفه قانونی و اخلاقی و انسانی همه مسئولان انتظامی و امنیتی است. با این حال، نه تجزیه‌طلبان و وابستگان آنها، به بهانه‌های قومی، و نه افراطی‌های تندمزاج داخلی و خارجی از اعتراض مردم تشنه سودی نمی‌برند.

 

دردهای خوزستان و مسائل ساختاری ملی

روزنامه ایران در یادداشتی به قلم علی ربیعی دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس‌جمهوری و سخنگوی دولت می نویسد: این روزها خوزستان عزیز در معرض تحلیل و کنش و واکنش سیاسی و اجتماعی قرار گرفته است. به نظر من هر پنج پدیده بیان شده و نیز نابرابری ساختاری در طول بیش از پنج دهه اخیر در شرایط امروز خوزستان تأثیرگذار بوده است. خوزستانی که بیش از ۸۵ درصد نفت کشور را تولید می‌کند، بیش از ۳۰ درصد آب‌های کشور در آن جریان دارد، ۱۵ درصد محصولات کشاورزی کشور را تأمین می‌کند و در ایام دفاع مقدس نماد مقاومت، ایثار و فداکاری و همواره الگویی بی‌بدیل از زندگی صلح‌آمیز و همدلانه اقوام مختلف در کنار هم بوده است، این روزها حالش خوب نیست و مردم خوزستان به‌حق می‌توانند به ابراز نگرانی خود بپردازند. امروز یکی از مسائل این استان، موضوع کم‌آبی است. البته مسأله توزیع و تخصیص منابع کمیاب همواره در دهه‌ها و سده‌های اخیر موجد نظریه‌های مختلفی بوده و آب هم در کنار زمین قابل بهره‌برداری و سرمایه، یکی از آنهاست. کارل ویتفوگل جامعه‌شناس فقید آلمانی با در پیش گرفتن یک رویکرد تاریخی-تطبیقی در اثر شاخص خود به نام «استبداد شرقی»، از تأثیرگذاری حوضه‌های بزرگ آبی در سرزمین‌هایی که عموماً جوامع کم‌آب شمرده می‌شوند بر شکل‌گیری مناسبات طبقاتی سخن به میان آورد. این اثر کلاسیک و ارزشمند به تنهایی کافی است تا نشان دهد که مسأله توزیع آب چقدر می‌تواند تاریخمند و مولد ساختارهای دیرپایی باشد که بدون توجه به آنها نمی‌توان تبارشناسی درستی از رویدادهای حال حاضر جوامع و شیوه بهبود عملکردهای سیاستگذاری داشت. در دورانی که بحران اقلیمی سراسر جهان را درنوردیده و معلوم شده است که حکمرانی نوع بشر در حال ازدیاد، بر منابع طبیعی در حال کاهش، به بن‌بستی تهدیدکننده رسیده است، طبیعتاً مواجهه با هر نوع بحران زیست‌محیطی که نوعاً با منابع کمیاب سر و کار دارد، نمی‌تواند با تجویزهای ساده‌انگارانه و سطحی مورد رسیدگی قرار بگیرد. بحران اخیر در منابع آبی خوزستان هم مشمول همین قاعده کلی، ترکیبی است از عوامل و متغیرهای بلندمدتی که ریشه در ساختار و سازمان اکوسیستم طبیعی آن اقلیم دارد و همین‌طور عوامل سیاستگذاری دهه‌هاست که هماهنگ و منطبق با برجسته‌ترین ویژگی‌های آن اکوسیستم در حال تغییر نبوده است. در اینجا هراس تازه‌ای قدم به میدان می‌گذارد که ناشی از امتناع و سهل‌انگاری نسبت به بررسی دقیق و ریشه‌ای مسأله و در عوض جولان دادن شکلی از پوپولیسم مبتنی بر توزیع منابع آب است؛ گویی که تنها مسأله یک بی‌اعتنایی مطلق بوده که در صورت اراده و اعتنا یک‌شبه برطرف خواهد شد. واقعیت این است که خوزستان دارای کلکسیونی از مسائل و چالش‌های تاریخی و مزمن است. از دهه ۷۰ به این سو می‌توان به دفعات اعتراضات مردمی را در این استان مشاهده کرد. وضعیت آب شرب، وضعیت گردوخاک و ریزگردها، وضعیت آب مورد نیاز برای کشاورزی، احساس تبعیض و بی‌عدالتی در کنار گسترش صنایع بالادستی و پایین‌دستی بخصوص نفت و فولاد از جمله مسائلی بوده که پیش از این باعث اعتراضات مردم بوده است. برای بهبود وضعیت استان خوزستان و غلبه بر نگرانی‌های موجود باید گفت‌وگوی اجتماعی وسیعی را با مردم سامان داد و از شکل‌گیری نهادهای مدنی و کنشگری مدنی حمایت شود. توسعه در استان از دل رویکرد سیاست‌های کوتاه مدت، مرکزگرایانه و حل سطحی مسائل نیست. رویکرد به استان باید در قالب رویکردی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سامان یابد. باید همدلی و وفاق نخبگان در سطح منطقه‌ای و پیوستگی نخبگان استانی و نخبگان ملی شکل بگیرد. این مسائل نباید باعث شود هزینه کنشگری سیاسی مدنی در خوزستان افزایش یابد و از تأسیس نهادهای مدنی محلی حمایت شود. امروز هم نباید ساده‌انگارانه با مشکلات مواجه شویم. دولت در کوتاه مدت عوامل کم‌آبی را دنبال کرده است و تا آخرین ساعات کاری خود آن را ادامه خواهد داد.

 

رسانه‌های اصولگرا

خوزستان باوفا

روزنامه صبح نو در گزارشی می نویسد: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی پیش از ظهر دیروز پس از دریافت نوبت دوم واکسن کوو ایران‌برکت با تشکر از مجاهدت‌های مجموعه‌های بهداشت و درمان در مقابله با بیماری و به‌ویژه از زحمات دانشمندان و محققان در تولید واکسن داخلی، بر لزوم استمرار رعایت کامل شیوه‌نامه‌های بهداشتی تا توقف شیوع بیماری تاکید کردند و در ادامه با اشاره به مشکلات عمیقا دردآور مردم وفادار استان خوزستان در زمینه آب، مسوولان دستگاه‌های دولتی و غیردولتی را موظف کردند به‌صورت جدی رسیدگی به مشکلات و مسائل مردم خوزستان را دنبال کنند. ایشان با اشاره به حضور وفادارانه و فداکارانه مردم خوزستان در خط مقدم مشکلات هشت‌سال دفاع مقدس، گفتند: این مردم نباید دچار مشکلات باشند و اگر به در وقت خود به کار مردم رسیدگی می‌شد، این وضعیت ایجاد نمی‌شد. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: اکنون که دستگاه‌های دولتی و غیردولتی مشغول به کار شدند و همچنین دولت بعدی که بر سر کار خواهد آمد، کارها را به‌صورت جدی دنبال کنند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین مردم را به مراقبت در مقابل توطئه‌های دشمن توصیه کردند و گفتند: دشمن به‌دنبال آن است که از هر چیز علیه انقلاب و کشور و مصالح مردم استفاده کند؛ بنابراین باید مراقبت شود که بهانه‌ای به دست آن داده نشود.

 

مسئله خوزستان و عقده‌گشایی بیگانگان

روزنامه جوان در یادداشتی به قلم عباس حاجی نجاری نوشت: اگرچه اقدامات جهادی سپاه و ارتش و نیروهای مردمی و اقدامات جبرانی دستگاه‌های اجرایی در روزهایی که خوزستان مقاوم و مظلوم با مشکل کمبود آب مواجه شده بود، سبب حل مشکل فعلی آنان گردید، اما موج‌سواری رسانه‌های بیگانه و معاند روی امواج اعتراضات بار دیگر ماهیت پلید دشمنان مردم ایران و برنامه آنان در استفاده از هر فرصت برای مقابله با نظام اسلامی را آشکار کرد. موج‌سواری رسانه‌های بیگانه در روزهای اخیر روی این معضل که از قبل قابل پیش‌بینی و با یک برنامه‌ریزی و تدبیر و البته حضور میدانی مدیران مربوطه قابل‌حل بود، نشان از برنامه‌ریزی جدی بیگانگان و دشمنان نظام برای بهره‌گیری از هر فرصت برای جبران شکست‌های خود در سال‌های اخیر و به‌ویژه در انتخابات گذشته از مردم ایران داشته و با دامن زدن به اعتراضات و ایجاد بلوا و آشوب با بهره‌گیری از عنصر گروهک‌های تروریست و تجزیه‌طلب در داخل، در آستانه شکل‌گیری دولت جدید، بنا دارند از هر فرصتی برای درگیرسازی کشور با چالش‌های درونی استفاده کرده و از حل اساسی مشکلات مردم جلوگیری کنند.

 

مظلوم خوزستان

روزنامه وطن امروز در گزارشی می آورد: تجمعات مردم در شهرهای خوزستان در یک هفته اخیر که تحت تاثیر اشرار مسلح به اغتشاش و درگیری مسلحانه کشیده شده بود، با هوشیاری مردم به سمت تظاهرات مسالمت‌آمیز پیش رفت تا از فعالیت‌های آشوب‌طلبان جلوگیری شود. تشدید شرایط خشکسالی و تنش آبی در شهرهای مختلف استان خوزستان، سبب بروز اعتراضاتی در این استان شد. اعتراضات بحق مردم که نسبت به موضوع مدیریت آب در این استان بود، در برخی نقاط تحت‌تاثیر نفوذ اشرار مسلح به آشوب و درگیری مسلحانه کشیده و از مسیر اصلی خود منحرف شد. در حالی ‌که از روزها قبل مسؤولان در تلاشند مشکل کم‌آبی و بعضا بی‌آبی برخی مناطق خوزستان حل شود و اقدامات فوری نیز انجام شده اما فرصت‌طلبان قصد داشتند با سوار شدن بر بستر مطالبات بحق مردم، گلایه‌ها و نارضایتی‌ها را به سمت اغتشاش و هرج‌ومرج سوق دهند.

 

هورالعظیم در کانون بحران

روزنامه رسالت در یادداشتی به قلم مرضیه صاحبی دبیرگروه اجتماعی نوشت: هورالعظیم داشت می‌مرد. مگر ندیدید؟ مرگ برای هور، واژه غریبی نیست. مرگ در این سال‌ها از رگ گردن به هور نزدیک‌تر بوده و دستش از آب تهی مانده و زیستمندانش یا تلف‌شده‌اند و یا به طریقی، جان به دربرده‌اند. آن گاومیش‌های آرام و عاشق آب‌تنی یادتان هست؟ همین روزهای قبل با تنِ تب‌دار در گل‌ولای هور سرگردان بودند و آن ماهی‌های غوطه‌ور در جریان اندک آب را چطور؟ دیدید با کام تشنه در آتش‌افروزی گرما جان دادند؟ نبض زندگی در هور کُند می‌زد و ناگهان با انتشار عکس آن کودک خندان که گاومیشی را در هورالعظیم به آغوش گرفته، خیلی‌ها امیدوار شدند اما وقتی پس‌انداز آب در آستانه صفر شدن باشد، خبر دو برابر کردن خروجی سد کرخه خوشحالمان نمی‌کند.

 

با «ترک فعل‌ها» برخورد قضایی نشود، مشکلات خوزستان ادامه می‌یابد

خبرگزاری فارس در گفت و گو با بیژن نوباوه نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی می نویسد: ماجراهای اخیر در خوزستان مسأله‌ای است که ریشه در گذشته دارد و مسأله دخالت‌های دشمن خارجی، نباید سایه‌ای ایجاد کند که مسائل واقعی را نبینیم. مردم خوزستان ۸ سال مخلصانه در برابر دشمن ایستادند و جنگیدند و امروز حق دارند بابت وضعیتشان ناراحت باشند؛ مسائل زیرساختی خوزستان سال‌هاست بر زمین مانده و اگر امروز با این ترک‌فعل‌ها قاطعانه برخورد قضایی نشود، مشکلات خوزستان در دولت آینده هم ادامه می‌یابد.

 

اعتراضات مردمی منحرف نشود

خبرگزاری مهر در گفت و گو با حجت‌الاسلام حسین ابراهیمی عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز می آورد: اعتراضات مردم خوزستان اعتراضات به حقی است ولی نمی‌توان این اعتراضات را جز با جبران آنچه بر مردم وارد شده است، پاسخ داد. خوزستانی که در دوران دفاع مقدس بیشترین نقش را داشته و شهدای زیادی را تقدیم انقلاب اسلامی کرده و رنج‌های زیادی را در آن سال‌ها متحمل شده است. این نوع برخورد با آنها متناسب با شأن این مردم نیست. باید خدماتی به مردم ارائه می‌شد که این زمینه‌ها از بین می‌رفت. طبیعی است که اگر این زمینه‌ها در هر استانی به وجود بیاید، بخصوص استانی که نفت خیز است و بیشترین سرمایه کشور را دارد، اعتراضاتی را توسط مردم به دنبال خواهد داشت.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه