تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها
تولید ملی و پشتیبانیهایی که لازم دارد
بخش مولد اقتصاد بهویژه در کشوری که شرایط تحریم را تجربه میکند و در مسیر تأمین کالاهای موردنیازش با دشواریهایی روبهرو است، از اهمیتی حیاتی برخوردار است. این بخش میتواند با تأمین کالاهای مصرفی موردنیاز جامعه، آثار منفی تحریم را مهار کند و بر تابآوری اقتصادی کشور بیفزاید.
بخش مولد اقتصاد بهویژه در کشوری که شرایط تحریم را تجربه میکند و در مسیر تأمین کالاهای موردنیازش با دشواریهایی روبهرو است، از اهمیتی حیاتی برخوردار است. این بخش میتواند با تأمین کالاهای مصرفی موردنیاز جامعه، آثار منفی تحریم را مهار کند و بر تابآوری اقتصادی کشور بیفزاید. دقیقا بههمیندلیل پشتیبانی از این بخش و برداشتن موانع از پیش پای آن بسیار ضرورت پیدا میکند؛ اما این پشتیبانی چگونه باید انجام گیرد؟
محورهای مهم سیاستگذاری برای پشتیبانی از بخش مولد را به شرح زیر میتوان برشمرد:
1 – سالهاست که از سیطره دلالان بر بخش تولید سخن به میان میآید. بخش مهمی از ارزش افزودهای که توسط بخش مولد ایجاد میشود، نصیب دلالان میشود و خود تولیدکنندگان سود اندکی از تلاش خود را به دست میآورند. در عرصه محصولات کشاورزی بخش عمده سود نصیب بازرگانان و عمدهفروشان میشود. بارها و بارها کار به جایی رسیده که کشاورزان فلان منطقه بهدلیل سنگینبودن هزینه برداشت و پایینبودن قیمت محصول از خیر برداشت محصول و عرضه آن به بازار هم بگذرند. حتی در صنعت خودروسازی هم بهدلیل انتخاب سیاستهای نامناسب عرضه و فروش محصولات، دلالان توانستهاند به سودی هنگفت دست پیدا کنند. ساماندهی بازار فروش محصولات داخلی و تلاش برای قطع دست واسطهها و دلالان بهطور همزمان منافع مصرفکنندگان و تولیدکنندگان را تأمین و تضمین میکند.
2 – سیستم بانکی کشور در چندده سال گذشته نتوانسته حمایت مؤثری از بخش مولد بکند و در اصل با تخصیص حجم عظیم تسهیلات به بخشهای غیرمولد و مشتریان «خاص» به جریان تورمی دامن زده و موجبات تضعیف بخش مولد را فراهم کرده است. اگر در سال جدید بناست واقعا پشتیبانیای از بخش مولد صورت بگیرد، باید سیستم بانکی با تنگکردن عرصه بر بدهکاران بزرگ بانکی که حاضر به برگرداندن تسهیلات دریافتی هم نیستند، منابع مالی کافی را برای اعطای تسهیلات و رفع تنگنای مالی بخش مولد تأمین کند.
3 – در چند دهه گذشته بخشهای غیرمولد اقتصاد بنا به دلایلی از سود بسیار بالاتری نسبت به بخش مولد برخوردار بودهاند. بهویژه گسترش فعالیتهایی از نوع تجارت املاک و مستغلات در این میان نقشی تأملبرانگیز داشتهاند. در چنین شرایطی بدیهی است که سرمایهگذاری جدید در بخش مولد صورت نمیگیرد. گفتنی است اکثر فعالان اقتصادی موفق کشور در هر رشتهای که فعالیت بکنند، به دنبال کسب سود معمولا به جای گسترش فعالیت اصلی خود در قالب ادغامهای عمودی و افقی، به فکر «سرمایهگذاری» در املاک و مستغلات میافتند. این واقعیت را باید بهعنوان علامت بیماری ریشهدار و مزمن در اقتصاد ملی تلقی کرد.
4 – واردات هم در عرصه کالاهای مصرفی و هم در عرصه مواد اولیه و کالاهای واسطهای یکی از میدانهای توزیع رانت بوده و بههمیندلیل بسیار مورد توجه جویندگان رانت است. بدیهی است تا زمانی که حوزه واردات «رانتزدایی» نشود، هرگونه سیاست پشتیبانی از تولید ملی پیشاپیش محکوم به شکست است. برای درک اهمیت این نکته، فقط کافی است به این واقعیت توجه کنیم که بیشترین تعداد سلاطین حاکم بر اقتصاد ملی در میدان تأمین و عرضه کالاهای وارداتی فعالیت میکنند.
5 – توفیق بخش مولد حداقل در مراحل ابتدایی در گرو تأمین آسان و بیدردسر مواد اولیه وارداتی و فناوری است. صنعت مرغداری کشور در چند سال گذشته گرفتاریهای جدی بابت تأمین دان مرغ وارداتی تحمل کرد که ریشه در شرایط تحریم و عدم همراهی شبکه بانکی جهانی با بانکهای ما داشت. بیتردید بخش مهمی از معضل کاهش عرضه مرغ در ماههای اخیر، متأثر از همین گرفتاری چندساله است. حل مشکل ارتباط شبکه بانکی کشور با شبکه جهانی با تصویب عضویت در FATF میتواند خبر خوشی برای بخش مولد کشور باشد و بار سنگین تأمین مواد اولیه با گرانترین قیمت ممکن را از دوش ناتوان این بخش بردارد.
6 – سیاستهای مالیاتی کشور بهگونهای شکل گرفته که بخش مولد در مقایسه با بخشهای غیرمولد فشار مالیاتی بیشتری تحمل میکند، درصورتیکه سودآوری بخشهای غیرمولد بیشتر است. به بیان دیگر بخش مولد درآمد مالیاتی دولت را تأمین میکند، تا این نهاد بتواند به بخش غیرمولد خدمات بدهد! اصلاح سیاستهای مالیاتی به نفع بخش مولد و کاهش فشار بر این بخش یک ضرورت است.
7 – گسترش تولید داخلی بدون اندیشیدن به بازارهای صادراتی ممکن نیست. بخش مولد باید بتواند بدون دردسر و با کمترین هزینه محصول خود را در بازارهای جهانی عرضه کند. اینک بخشی از صادرات کشور به دلیل شرایط تحریم به صورت فله و با کمترین ارزش افزوده از کشور خارج میشود تا با برند کشورهای دیگر در بازار جهانی عرضه شود. شیوهای که نه منافع تولیدکنندگان ما را حفظ میکند و نه در شأن اقتصاد ملی ماست. اگر متولیان امر مصمم به پشتیبانی از بخش تولید هستند، باید موانع را از پیش پای تولیدکنندگان واقعی بردارند تا آنان بتوانند بهراحتی و با کمترین دلمشغولی به فکر گسترش تولید، برخورداری از منافع ناشی از مقیاس بالای تولید و تسخیر بازارهای منطقه و جهان باشند. بهطوریکه ملاحظه میشود، پشتیبانی از تولید ملی و رفع موانع توسعه این بخش چندان دشوار نیست، اما عزمی استوار و سیاستگذاری دور از شعار میطلبد. امید که متولیان امر صاحب چنین عزمی باشند.
منبع : روزنامه شرق / ناصر ذاکری
مطالب مرتبط
- شرایط کارآمدی یک دولت
- مخاطب شعار سال ۱۴۰۰ کیست؟
- مقاله بررسی تاثیر مالیات بر رفتار سرمایهگذاری خصوصی: با تاکید بر سیاستهای مالیاتی در برنامه پنجم توسعه
- مقاله تأثیر تسهیلات اعطایی بانک جهانی بر سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه منا: درسهایی برای ایران
- مقاله بررسی تکانههای قیمت نفت بر رشد اقتصادی با تأکید بر نقش سرمایهگذاری
- مقاله بررسی آثار سرمایهگذاری بخش حملونقل بر ایجاد اشتغال از ساز و کار اثر القایی بر تولید
- مقاله اصطکاکهای مالی و میزان اثرگذاری ابزارهای سیاست پولی بر قدرت اعتباردهی سیستم بانکی
- مقاله واکنش سرمایهگذاری بخش خصوصی به هزینة استفاده از سرمایه، نااطمینانی و نرخ استفاده از ظرفیتهای تولیدی
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری