رشد اقتصادی سال آینده قطعی است
روزنامه آرمانملی در گفت وگویی با عنوان «رشد اقتصادی سال آینده قطعیست»، نوشت: برخی از کارشناسان معتقدند اقتصاد ایران میتواند در آینده رشد بهتری داشته باشد، اگر موانعی که امروز سر راه آن قرار گرفته برداشته شود.
در این گفت وگو که با «هادی حقشناس» اقتصاددان انجام شده، آمده است: اقتصاد ایران بیش از ۴۰ سال است که در تحریم نیروهای خارجی قرار دارد و این تحریمها در یک دهه اخیر شدت یافته و در ۴ سال گذشته بیشترین فشار از طریق این تحریمها به اقتصاد کشور وارد شده است. در عین حال کشور ما که متکی به فروش نفت برای تامین نیازهای ارزی خود بود مجبور شد تا این بار بهجای تلاش برای فروش نفت، به دیگر صنایع با قابلیت صادرات نگاه کند. همین موضوع باعث شد تا تولید ناخالص داخلی کمی هدفمندتر و با توجه به واقعیتهای امروز جامعه جهتگیری شود تا بتواند جای خالی نفت را جبران کند. از این رو بسیاری از فعالیتهای بنگاههای تولیدی بعد از تحریمها شکل دیگری گرفته و به گونهای دیگر به کار خود ادامه میدهند و سعی میکنند تا در این دوران و در حالیکه راههای توسعه کشور بسته شده بود سهمی در رشد اقتصادی کشور داشته باشند. البته برخی از قوانین موازی، دستورالعمل و بخشنامههای روزانه باعث کور شدن گره تولید شده است، از این رو بهنظر میرسد که دولتمردان و قانونگذاران باید برای بهبود وضعیت کسبوکار وارد عمل شوند و با رفع موانع به آنها کمک کنند. در متن این گفت و گو می خوانیم:
وال استریت ژورنال در گزارشی آورده است که اقتصاد ایران در حال ریکاوری است یعنی در دوران تحریم بهرغم کاهش فروش نفت در حوزههای دیگر از قبیل صادرات محصولات غیرنفتی توانسته رشد داشته باشد، آیا چنین تحلیلی از اقتصاد ایران درست است؟
واقعیت مطلب این است که بعد از دو سال سخت ۹۷ و ۹۸ و نیمه اول سال جاری و با امید به اینکه کرونا ماههای پایانی را میگذراند و همچنین تحریمها در ماههای آخر قرار دارد، زمینه احیای اقتصاد ایران فراهم شده است. یکی از علائم آن هم این است که در نیمه اول امسال رشد اقتصادی مثبت را تجربه کردیم. علائم دیگر این است که واکسن در کل دنیا در حال توزیع است و یقینا دیر یا زود ایران هم از آن استفاده خواهد کرد. یعنی یکی از تکانههایی که در مورد کرونا وجود دارد حتما سال آینده مشمول اقتصاد ایران خواهد شد، بنابراین بهنظر میرسد که زمینه احیا در این قسمت وجود خواهد داشت و اگر تحریمهای نفتی هم برداشته شوند در احیای اقتصاد ایران بههیچ عنوان نباید تردید کرد بنابراین همه قرائن و شواهد همین را نشان میدهد، مگر اینکه مثلا کرونا به اوج برسد که بعید است یا تحریمها ادامه پیدا کند که با توجه به نامه ۱۵۰ نماینده آمریکا مبتنی بر برگشت بایدن به برجام نوشتهاند یا تلاشی که اتحادیه اروپا انجام میدهد، قرائن نشان میدهد که زمینه احیا فراهم است ...
با توجه به شرایط موجود، آیا میتوانیم شاهد رشد اقتصادی باشیم؟ با توجه به اینکه برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند زیرساختهای اقتصادی، تصمیمگیرندهها و تصمیماتی که در گذشته گرفته شده باعث کندی یا توقف تولید شده است.
زیرساخت یا بنیان اقتصاد ایران قوی است، ظرفیت تولید نفت ما تا سه میلیون بشکه فراهم است، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی بالای ۳۰ میلیون تن است، ظرفیت تولید سیمان و کاشی و میلگرد میلیونها تن بالقوه آماده است. بنیان اقتصاد ایران قوی است و دقیقا به همین دلیل است که آمریکاییها آرزویشان برآورده نشد و آن فروپاشی اقتصادیای که در سال ۹۸ انتظار داشتند اتفاق نیفتاد. به هر حال به لحاظ سختافزاری مشکل کمتری داریم، مشکل اقتصاد ایران نرمافزاری است و اگر بتوانیم روابط تجاری با کشورهای منطقه و جهان برقرار کنیم و این موانعی که غربیها ایجاد کردند از بین برود شاید نیاز به کمک هم باشد و خودش توسعه پیدا خواهد کرد.
در شرایط حاضر چه اقداماتی باید برای ورود اقتصاد کشور به مرحله جدیدی از رشد صورت بگیرد؟
مهمترین موضوعات بازگشت به برجام، رفع تحریمهای بانکی و پولی، روابط تجاری، کشتی و هواپیما و ... از بین برود، با از بین رفتن آنها اقتصاد خیلی زود خود را احیا خواهد کرد. علائم و قرائن موجود نشان میدهد که این اتفاق خواهد افتاد.
در این شرایط برای توسعه صادرات غیرنفتی چه اقداماتی باید انجام داد؟
امروز سرمایههای سرگردان در جهان زیاد است و ما هم در بخش گردشگری، محصولات کشاورزی، حمل و نقل، ترانزیت و ... ظرفیتهای بکری داریم، اینکه ترکیه با روسیه یا روسیه با پاکستان قرارداد خط لوله گاز منعقد میکنند یا چین از یک مسیر دیگر زمینه ترانزیت را ایجاد میکند و اینکه ایران یک موقعیت جغرافیایی بینظیر برای ترانزیت سوخت کشورهای منطقه است، اینکه مجموعه نفت و گاز ایران ذخیره اول در جهان را دارد، مزیتهای نسبی ایران است اگر موضوعات سیاسی و موانعی که کشورها برای ما به وجود آوردهاند حذف شود، ظرفیت بالقوه ایران فراوان است و میتواند بالفعل شود.
هرازچندگاهی خبر اختلاس و فسادهای چند هزار میلیاردی میشنویم که این موضوع در بخش خصوصیسازی اتفاق میافتد و باعث عقبماندگی صنایع و بنگاههای مولد مانند نیشکر یا هپکو و دیگر بخشها شده است، این اتفاقات چقدر در کاهش رشد اقتصادی تاثیرگذار است؟
در هر مقطعی اتفاقاتی افتاده ولی نسبت این کجسلیقگیها به کل کاری که انجام شده ناچیز است، منظور از جمله این نیست که نباید جلوی اینها گرفته شود و اتفاقا باید برخورد شود و در این تردیدی وجود ندارد، اما خلافهای صورت گرفته نباید ما را از اصل موضوع که اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی است، منحرف کند. اصل ۴۴ قانون اساسی واگذاری کار به بخش خصوصی و مردم است اگر چند واگذاری خلاف صورت گرفته نباید اصل مطلب را فراموش کنیم. اصل مطلب این است که باید کار را به مردم و بخش خصوصی واگذار کنیم. متاسفانه گاهی اوقات اتفاقاتی میافتد که به خاطر یک اشتباه کل کار را کنار میگذارند و این نباید اتفاق بیافتد.
با توجه به روندی که امروز میبینیم و با انتظاراتی که از آینده در مورد بازگشت بایدن به برجام، پیوستن به FATF و توزیع واکسن کرونا و ... وجود دارد؛ آیا رشد اقتصادی سال آینده مثبت خواهد بود؟
یقینا رشد اقتصادی سال آینده مثبت خواهد بود.
مطالب مرتبط
- تورم به کدام سو میرود؟
- شرایط کارآمدی یک دولت
- معرفی کتاب قدرت خلق کسب و کار نوپا
- افراد ثروتمند موفق درباره ثروتمند شدن این اعتقادات را دارند
- مقاله برآورد و پیشبینی تابع احتمال خرید اتومبیل نو
- مقاله بررسی عملکرد رگرسیون دادههای ترکیبی با تواتر متفاوت در پیشبینی تورم فصلی ایران
- استرس بی پولی دارید؟
- مقاله بررسی تأثیر سرمایه انسانی بر بهرهوری کل عوامل تولید در صنایع متوسط و بزرگ ایران
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری