رمز پایداری اوپک در ۶۰ سالگی
روزنامه شرق در مطلبی آورد: اوپک در ۶۰ سال گذشته و بهویژه ۲ دهه اخیر بارها ثابت کرده که اگرچه بهطور مستقیم منافع اعضا را دنبال میکند اما بهطور غیرمستقیم متعادلکننده و ثباتدهنده به بازار جهانی نفت و به طبع آن اقتصاد جهانی است و این واقعیت از سوی منتقدان سرسخت اوپک پذیرفته شده است.به همین دلیل در دو موج حرکتی در سالهای اخیر نهتنها اوپک مورد تضعیف منتقدان سیاسی سرسخت قرار نگرفت بلکه تقویت نیز شد و از این دو موج بهعنوان پوستاندازی اوپک نام برده میشود.
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم علیرضا سلطانی-کارشناس اقتصاد انرژی نوشت: واقعیت آن بوده و هست که اوپک از ابتدا بر پایههای قدرتمند اقتصادی، سیاسی و فنی بنا نهاده شد و آنچه باعث پایداری آن باوجود توفانهای سهمگین سیاسی در ۶۰ سال گذشته شده، نفع پایدار و بلندمدت آن برای اعضا و حتی بازار جهانی نفت است. شاید بازار جهانی نفت در ابتدا اوپک را یک چالش و مزاحم جدی تلقی میکرد اما رفتهرفته و بهویژه در دهههای اخیر وجود آن بهعنوان یک فرصت و به عبارت دقیقتر متعادلکننده بازار نفت بوده که نهتنها نفع اعضای اوپک را به صورت پایدار تأمین کرده بلکه در نگاه کلان تأمینکننده منافع جهانی اعم از تولیدکننده، توزیعکننده و مصرفکننده است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ زمانی که زمزمه تشکیل سازمان جهانی تجارت مطرح میشد، بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی و نفتی، مرگ و پایان اوپک و در خوشبینانهترین حالت بهحاشیهرفتن و بیخاصیتشدن آن را در ابتدای قرن ۲۱ و با حاکمشدن قواعد تجارت آزاد بینالمللی مطرح و پیشبینی میکردند اما این پیشبینی نهتنها روی نداد بلکه اوپک در دو مقطع یکی در دهه اول قرن بیستویکم و دیگر در ماههای اخیر در پی بروز بحران کرونا، فعال و مؤثر ظاهر شد و موجب احیای صنعت جهانی نفت در دو حوزه تولید، تجارت و مصرف شد.
آثار این رخداد فقط به صنعت نفت منحصر نشد و اقتصاد جهانی را نیز دربرگرفت. اوپک در ۶۰ سال گذشته و بهویژه دو دهه اخیر بارها ثابت کرده که اگرچه بهطور مستقیم منافع اعضا را دنبال میکند اما بهطور غیرمستقیم متعادلکننده و ثباتدهنده به بازار جهانی نفت و به طبع آن اقتصاد جهانی است و این واقعیت از سوی منتقدان سرسخت اوپک پذیرفته شده است. به همین دلیل در دو موج حرکتی در سالهای اخیر نهتنها اوپک مورد تضعیف منتقدان سیاسی سرسخت قرار نگرفت بلکه تقویت نیز شد و از این دو موج بهعنوان پوستاندازی اوپک نام برده میشود. موج نخست سال ۲۰۱۶ و گرایش کشورهای عمده تولیدکننده نفت غیر اوپک به اوپک و ایجاد تشکلی تحت عنوان اوپکپلاس است.
اوپکپلاس بر ساختار و کارکرد اوپک شکل گرفت و فعالیت خود را تاکنون ادامه داده و بهطور نسبی رضایت طرفهای آن را نیز در پی داشته است. موج دوم توسل ایالات متحده به اوپک برای نقشآفرینی در بازگرداندن تعادل قیمتی به بازار نفت در پی گسترش ویروس کرونا در ماههای اخیر است که حرکتی عجیب به شمار میرود. این حرکت هرچند موقتی به نظر میرسد اما از پذیرش رسمی ضرورت وجود و توانمندی اوپک برای بازار جهانی نفت و اقتصاد جهانی حکایت میکند. حرکتی که اوپک ۶۰ سال پیش با تأسیس خود در بازار نفت ایجاد کرد، حالا با گرایش کشورهای نفتی غیرعضو و حتی ابرقدرتهای اقتصادی مانند ایالات متحده به رژیمی قدرتمند و با گستره زیاد تبدیل شده است.
این مهم مدیون پوستاندازی اوپک و پویش هوشمندانه اعضای آن با تحولات و الزامات جهانی است که باوجود اختلافات عمده سیاسی میان اعضا، باز نقطه مشترک آنها قیمت نفت و مهمتر خود اوپک و ماندگاری آن است. امروزه اعضای اوپک و حتی کشورهایی مانند ایران که انتظارات آن از عملکرد اوپک در جریان دو دور تحریم نفتی در یک دهه گذشته برآورده نشده، به اوپک بهعنوان یک فرصت و ابزار مهم در اعمال قدرت و نقشآفرینی در عرصه بینالمللی نگاه میکنند و میکوشند اوپک را از حوزه اختلافات سیاسی خود دور نگه دارند و این رمز پایداری اوپک در آینده است. نکته آخر اینکه تا نفت تولید، تجارت و مصرف میشود، اوپک هم هست.
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- کافه زبان، دولینگو فارسی با تمام امکانات
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- چشم رنگی ها چه شخصیتی دارند؟ روانشناسی رنگ چشم ها
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- درباره فخرالدین عراقی
- کتاب پیوند زخم خورده
- خلاصه کتاب سواد بصری
- درباره محسن مهر علیزاده