معرفی کتب جدید

کتاب آتشگاه اصفهان مروری بر اصفهان پیش از اسلام

کتاب آتشگاه اصفهان مروری بر اصفهان پیش از اسلام

کتاب " آتشگاه اصفهان " تالیف یاغش کاظمی گذری بر اصفهان پیش از اسلام و بیان جغرافیای طبیعی و سیاسی دیار نصف جهان در عصر ماد، هخامنشی و ساسانی است.

کتاب " آتشگاه اصفهان " تالیف یاغش کاظمی گذری بر اصفهان پیش از اسلام و بیان جغرافیای طبیعی و سیاسی دیار نصف جهان در عصر ماد، هخامنشی و ساسانی است.

اصفهان، این شهر دیرسال که نگین انگشتری جهان اسلام است سخنان بسیار از تلاش و تکاپوی ایرانیان در ساختن شهری آرمانی دارد.

هرچند که درخشش و شکوه دوران اسلامی اصفهان همواره تا بدان پایه بوده که احوال پیش از اسلام آن را تحت الشعاع قرار داده است ولی اصفهان پیش از اسلام نیز جایگاهی رفیع داشته است.

بنای موسوم به آتشگاه از آثار مربوط به عصر ساسانی است که بر فراز تپه‌ای در کنار جاده‌ اصفهان به نجف‌آباد واقع شده است.

از مورخان و جغرافی‌نویسان ایرانی و مسلمان در عصر اسلامی هم‌چون ابن خردادبه و مسعودی تا سفرنامه‌نویسان اروپایی در سده‌ هجدهم و نوزدهم میلادی مطالبی درباره‌ این اثر باستانی نگاشته‌اند.

از آتشگاه اصفهان در متون کهن، به نام دژ ماربین/مهرین یاد شده و اشاراتی درباره شهرک باستانی مهرین رفته است. یافته شدن سفال‌های گورتان و نام‌های باستانی روستاهای ماربین، گواه بسنده‌ای است بر وجود فرهنگ و تمدنی دیرین در این بخش که متاسفانه بسیار مورد بی‌توجهی واقع شده است.

در کتاب "آتشگاه اصفهان" ضمن معرفی و توصیف بنا که با بررسی و مطالعه‌ اسناد، کتاب‌ها، نشریات و برخی مقالات منتشر شده در خصوص بنای آتشگاه صورت گرفته، گونه‌شناسی آتشگاه‌ها و آتشخانه‌های ایران نیز ذکر شده است.

همچنین نویسنده تلاش کرده تا شناختی از روابط ساختاری موجود میان آتشگاه و سیمای منطقه (ناحیه‌ ماربین) عرضه کند.

این مساله به بررسی نحوه‌ زندگی و فرهنگ مردم شهر اصفهان در ادوار گذشته یاری خواهد کرد.

جغرافیایی طبیعی و جغرافیای سیاسی تاریخی اصفهان در عهد باستان و دوره‌ حکومت سلسله‌هایی چون ماد و هخامنشی از نخستین بحث‌های کتاب به شمار می‌رود.

نویسنده در ادامه به تقدس آتش نزد ایرانیان باستان و جایگاه‌های خاص نیایش آن در ایران اشاره دارد و کارکردهای مختلف آتشگاه‌ها را ذکر می‌کند.

روند شکل‌گیری و دگرگونی آتشکده‌ها و چهارتاقی‌های عصر ساسانی و هم‌چنین استمرار برخی از عناصر معماری آتشگاه‌ها در اماکن مقدس عهد اسلامی از دیگر مطالب این فصل از کتاب است.

فصلی از کتاب نیز به بررسی موجودیت کالبدی و روش‌های ساختمانی آتشگاه اصفهان از دیدگاه باستان‌شناسان و متخصصان مختلف اختصاص دارد.

در فصل پایانی نیز قدمت و کاربری نخستین بنا بررسی و در ۲ پیوست کتاب مرمت‌های پیشین بنا و تصاویر هوایی و نقشه‌های آتشگاه ضمیمه شده است.

کتاب "آتشگاه اصفهان" تالیف یاغش کاظمی سال ۱۳۸۶ توسط انتشارات سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان  با شمارگان یک‌هزار نسخه در۴۸۸ صفحه به چاپ رسید.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه