معرفی کتب جدید

کتاب تحول شکل‌ شهرنشینی به نفع کودکان

کتاب تحول شکل‌ شهرنشینی به نفع کودکان

کتاب «تحول شکل‌ شهرنشینی به نفع کودکان» که به کوشش سازمان یونیسف در سال ۲۰۱۸ به چاپ رسید، امسال توسط این مرکز به دست «گلسا همراهی» ترجمه و منتشر شد.

رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهرداری تهران گفت: کتاب «تحول شکل‌ شهرنشینی به نفع کودکان» که به کوشش سازمان یونیسف در سال ۲۰۱۸ به چاپ رسید، امسال توسط این مرکز به دست «گلسا همراهی» ترجمه و منتشر شد.

محمدحسین بوچانی افزود: کتاب تحول شکل‌ شهرنشینی به نفع کودکان سندی ارزشمند در تبیین ضرورت اهمیت بخشی به کودک در مراحل برنامه‌ریزی، سیاست گذاری، اجرا و پایش پروژه‌های عمرانی در شهرها است.

وی ادامه داد: این کتاب در زمینه چگونگی ترویج کودک مداری، حمایت از طرح‌های کودک محور، ارائه شواهد و نمونه‌های موفق در نقاط جهان و راه حل‌های مشارکت با کودک و همچنین جلب نظر ذی‌نفعان و سرمایه‌گذاران رهنمون‌های قابل تاملی را ارائه می‌دهد.

بوچانی با بیان اینکه مهم‌ترین عامل توسعه‌یافتگی جوامع، بدون شک نهادهای جامعه و افراد آن هستند، افزود: از همین روی برای حفظ و ایجاد جامعه‌ای توسعه یافته دولت‌ها تمرکز ویژه‌ای برای تربیت کودکان اختصاص می‌دهند و در مقابل تمرکز بر ظواهر توسعه‌یافتگی به ویژه مظاهر برآمده از سرمایه‌داری نوکیسه می‌تواند سبب بی‌توجهی به این موضوع شود.

وی گفت: شهرنشینی شتابان در کشورهای کمتر توسعه یافته و تمرکز دولت‌ها و مراجع ملی و محلی بر واردات ظواهر جهان مدرن، سبب شده است تا افراد و به ویژه کودکان به عنوان عاملان شکل‌دهنده جامعه آینده، نادیده گرفته شوند.

رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهرداری تهران با بیان اینکه انسان در فرآیند کسب آموزش و آگاهی خود تا بالندگی علاوه بر آموزش‌های مستقیم مدرسه و دیگر فضاهای آموزشی، تحت تاثیر برخورد با سایر افراد در جامعه است، بیان کرد: شهروند از این طریق نیز اجتماع‌پذیر و شهروند می‌شود؛ بنابراین فضای عمومی و شهری که برای حضور اجتماعی کودکان مناسب نباشد، توان ایجاد جامعه هماهنگ و مبتنی بر مدارا که افراد برای زندگی در آن حس تعلق دارند را از دست داده و به محل استقرار افراد تنها شده یا گروه‌های غیرمسالمت‌جو که زندگی جمعی را نیاموخته‌اند، بدل می‌شود.

وی گفت: بر اساس چنین رویکردی در سال ۱۹۸۹ کنوانسیون حقوق کودک و به دنبال آن در سال ۱۹۹۶ در دومین گردهمایی اسکان بشر سازمان ملل، ابتکار شهرهای دوست‌دار کودک برای اولین بار با عنوان «ساخت و تبدیل شهرها به مکانهای زیستپذیر برای همگان»، مطرح و طی قطعنامه‌ای امضا شد، نکته قابل ذکر این است که توجه به محیط دوست‌دار کودک در آیین و فرهنگ ایرانی - اسلامی همواره مورد توجه بوده است.

رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهرداری تهران افزود: نظام برنامه‌ریزی و مدیریت شهری در کشور به موضوع مهم ایجاد شهر دوست‌دار کودک توجه بسیار کم و بدون اولویتی داشته است؛ شهرهای ایران و از جمله بزرگ‌شهر تهران بر اساس برنامه‌ها و ضوابطی گسترش یافته‌اند که ساختمان‌ها و شهر را برای خودروها آماده کرده‌اند و نه افراد.

وی ادامه داد: در چنین شهری کودکان جایی ندارند و در نبود چنین شهری است که امکان حضور کودکان در اجتماع خود تبدیل به کالایی می‌شود که تحت تاثیر مناسبات طبقاتی جامعه قرار می‌گیرد و صرفا گروه‌هایی در ازای پرداخت هزینه می‌توانند در فضاهای محافظت‌ شده‌ای همچون شهربازی‌های کوچک درون مگامال‌ها برای ساعتی محدود به تفریح بپردازند.

بوچانی گفت: این موضوع در سال ۱۳۸۸ با تصویب مصوبه شهر دوست‌دار کودک توسط شورای اسلامی شهر تهران، به شکل ویژه‌ای مورد توجه مدیریت شهری قرار گرفت و در قالب آن استانداردهایی برای تحقق این امر در نظر گرفته شده است.

رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهرداری تهران بهبود همجواری‌ها، پیاده‌مداری، ایجاد کاربری‌های مختلط و فضاهای عمومی و به ویژه فراهم کردن امکان جابجایی مستقل کودک در شهر به ویژه در فاصله مدرسه تا خانه که باعث افزایش استقلال آنها در رفت و آمد و ارتباط جمعی و پیوند با جامعه‌ خواهد شد را از جمله عواملی برشمرد که باید در برنامه‌ریزی شهری کودک‌مدار در راستای اهمیت‌بخشی به نقش کودک در زندگی شهری مدنظر قرار گیرد.

بوچانی افزود: کتاب «تحول شکل‌ شهرنشینی به نفع کودکان» در تبیین ضرورت اهمیت‌بخشی به کودک در مراحل برنامه‌ریزی، سیاستگذاری، اجرا و پایش پروژه‌های عمرانی در شهرها بوده و در زمینه چگونگی ترویج کودک‌مداری، حمایت از طرح‌های کودک - محور، ارائه‌ی شواهد و نمونه‌های موفق در نقاط مختلف جهان و راه‌حل‌های مشارکت با کودک و همچنین جلب نظر ذی‌نفعان و سرمایه‌گذاران رهنمون‌های قابل تأملی را ارائه می‌دهد.

وی اظهار امیدواری کرد: در راستای توجه به مفهوم بنیادی و در عین حال بسیار حیاتی و تاثیرگذار «شهری برای همه» و با بهره‌گیری از رهنمون‌های چنین متون ارزشمند و الگوبرداری از تجربیات موفق جهانی، نقش کودکان را بیش از پیش در توسعه‌ی شهری مد نظر قرارداده و موجبات شکوفایی نسل آینده را فراهم کنیم.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه