کتاب وادارم نکن فکر کنم

کتاب وادارم نکن فکر کنم


کتاب وادارم نکن فکر کنم اثر پرفروش و جنجالی استیو کروگ به عنوان یک مرجع جامع و کاربردی در حوزه طراحی وب شناخته می‌شود. این کتاب با محوریت کاربردپذیری تألیف شده است و به معرفی راهکارهایی ساده و بسیار سودمند برای ارائه بهترین خدمات به مشتری و یا کاربر می‌پردازد.

درباره کتاب وادارم نکن فکر کنم:

فروش بیش از 100 هزار نسخه پس از اولین چاپ! برای کسی که این اثر را خوانده باشد، جای تعجب خواهد بود که چطور ممکن است فردی در حیطه طراحی وب فعالیت کند و کتاب وادارم نکن فکر کنم (Don’t Make Me Think) را نخوانده باشد.

نخستین نسخه این کتاب در سال 2000 منتشر شد. سومین ویرایش آن، که ترجمه حاضر بر مبنای آن می‌باشد، در سال 2013 به چاپ رسیده است. با در نظر گرفتن سرعت تحولات در حوزه وب، این کتاب شاید بسیار قدیمی و ناکارآمد به نظر آید؛ اما حقیقتا دلیل اینکه این اثر سال‌ها در صدر پرفروش‌ترین کتاب‌های این حوزه بوده است چیست؟ استیو کروگ (Steve Krug) به جای پرداختن به فناوری، به کاربران آن می‌پردازد. در حالی که فناوری با سرعتی باور نکردنی به پیش می‌رود، طبیعت انسان مصرف‌کنندۀ آن از بسیاری جهات یکسان مانده است. با وجود تمرکز کتاب بر کاربردپذیری و طراحی در وب، مخاطب کتاب تنها طراحان وب نیستند، بلکه همه کسانی که به نوعی با «حل مسئله» برای کاربران سروکار دارند، می‌توانند از اصول مطرح شده در آن بهره ببرند؛ حتی کسانی که خدمات و محصولات خود را خارج از دنیای وب ارائه می‌دهند.

واژۀ «کاربردپذیری» ظاهرا معقول‌ترین ترجمه و معادل کلمه usability است؛ مفهومی که کتاب بر پایۀ آن تألیف شده. کاربردپذیری شاخصی برای سنجش این است که آیا کاربر می‌تواند چیزی را بدون دردسر زیاد برای هدفی که طراحی شده به کار ببرد یا نه. این کار، چنانکه خواهید دید، از طریق برگزاری جلساتی انجام می‌شود که در آن کاربر را هنگام استفاده از پدیده مورد نظر، مشاهده می‌کنید تا دریابید چه اشکالاتی وجود دارند. این جلسات در کتاب با عنوان «آزمون کاربردپذیری» ذکر شده است.

مفهوم دیگری که در این کتاب به آن پرداخته می‌شود، اصطلاح عقل سلیم یا فهم متعارف است که مقصود از آن، فهم و قضاوت راجع به چیزها به گونه‌ای است که بیشتر انسان‌ها به طور منطقی آن را ادراک می‌کنند. نویسنده کتاب که سال‌ها مشاور شرکت‌های بزرگی همچون اپل، لکسوس، بلومبرگ و رادیوی NPR بوده است، با لحن صمیمانه و طنز دلنشینش، به شما اطمینان می‌دهد که قرار نیست کار تخصصی و پیچیده‌ای انجام دهید؛ تنها اصولی همه‌فهم و کاربردی را مرور می‌کنید. همین همه‌فهم و ساده بودن این اصول گاهی موجب غفلت از آن‌ها می‌شود.

در نهایت، فصلی به دسترس‌پذیری اختصاص یافته است. این اصطلاح به معنی در نظر گرفتن کاربران دارای ناتوانی یا معلولیت هنگام طراحی محصولات، وسایل، خدمات و اماکن است.

جان‌مایه سخن این کتاب را می‌توان در این جمله خلاصه کرد: محور قرار دادن کاربر در آغاز کار، از راه‌اندازی یک سوپرمارکت محلی گرفته تا وبسایت یک بانک، بهترین راه اطمینان از ارائه یک تجربه خوب به مشتری یا کاربر است و البته گامی حیاتی در پیشبرد کسب و کار شما.

خواندن کتاب وادارم نکن فکر کنم به چه کسانی پیشنهاد می‌شود؟

تمامی علاقمندان کتاب‌های آموزش طراحی وب را به خواندن این اثر شگفت‌انگیز دعوت می‌کنیم.

در بخشی از کتاب وادارم نکن فکر کنم می‌خوانیم:

در طول مدتی که مردم را هنگام استفاده از وب زیر نظر گرفته‌ام، این تصور که استفاده مردم از سایت‌ها چقدر با آنچه واقعا اتفاق می‌افتد متفاوت است بیش از هر چیز متحیرم می‌کند.

هنگامی که سایت‌ها را می‌سازیم، طوری برخورد می‌کنیم که انگار آدم‌ها قرار است هر صفحه را موشکافی کنند؛ همه نوشته‌هایی را که به دقت تهیه کرده‌ایم بخوانند؛ بفهمند ما چطور همه چیز را سازماندهی کرده‌ایم و انتخاب‌هایشان را قبل از تصمیم‌گیری برای کلیک روی یک لینک، سبک و سنگین کنند.

آن‌ها در حقیقت (اگر خوش‌شانس باشیم) اغلب فقط نگاه کوتاهی به هر صفحه می‌اندازند؛ برخی از نوشته‌ها را مرور می‌کنند و روی اولین لینکی که نظرشان را جلب کند یا ارتباط اندکی با آنچه به دنبالش می‌گردند داشته باشد، کلیک می‌کنند. تقریبا همیشه بخش‌های بزرگی از صفحه هستند که کسی حتی نگاهی هم به آن‌ها نمی‌کند.

صفحه‌های وب برای ما سازندگان حکم «اثر ادبی» (یا حداقل «بروشور محصول») را دارد، در حالی که تجربه کاربر بیشتر شبیه «بیلبوردی است که با سرعت 100 کیلومتر در ساعت از کنارش عبور می‌کند»

فهرست مطالب
پیشگفتار مترجم
پیشگفتار: درباره چاپ جدید
مقدمه: او مرا بخوانید
اصول راهنما
فصل 1: وادارم نکن فکر کنم!
فصل 2:ما واقعا چطور از وب استفاده می‌کنیم؟
فصل 3: مبانی طراحی بیلبورد
فصل 4: جاندار است؟ شیء است؟ توی جیب ما جا می‌شود؟
فصل 5:حذف کلمات غیر ضروری
فصل 6: تابلوهای خیابان و مسیرهای راهنما
فصل 7: نظریه انفجار بزرگ طراحی وب
فصل 8: «کشاورز و گاودار باید دوست باشند»
فصل 9: آزمون کاربردپذیری با روزی 10 سنت
فصل 10: موبایل: دیگر تنها شهری در آلاباما نیست
فصل 11: کاربردپذیری به رسم ادب
فصل 12: شما و دسترسی پذیری
فصل 13: هدایت سرگشتگان

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه