کتاب" بافت قدیم نصف جهان " کتابی درباره سه محله‌ قدیمی اصفهان

کتاب" بافت قدیم نصف جهان " کتابی درباره سه محله‌ قدیمی اصفهان

 کتاب " بافت قدیم نصف جهان " نوشته فاطمه دهقان نژاد با موضوع محله‌های قدیمی اصفهان، آموزه‌های تاریخی سه محله‌ جوباره، جماله و جلفا را به رشته تحریر درآورده است.

بافت هر شهر کمیتی پویا و در حال تغییر است که وضع کالبدی شهر و چگونگی شکل‌گیری آن را در طول زمان نشان می‌دهد. بافت قدیم نیز بیان‌کننده‌ روند شکل‌گیری شهر با ویژگی‌های خاص خویش است.

بافت قدیم شهر اصفهان که به علت آثار هنری و نقش سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود به نصف جهان معروف شده برآیند فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی است.

در بافت این شهر، ارتباط ذاتی، کلی و ساختاری بین مذهب و فضای مصنوع شهری و مناسبات فردی و اجتماعی مشاهده می‌شود.

کتاب "بافت قدیم نصف جهان" در هشت فصل تدوین شده است. شهرهای باستانی، اصفهان از آغاز تا اسلام، اصفهان از اسلام تا صفویه، اصفهان عصر صفویه، اصفهان پس از صفویه، بافت قدیم شهری، سامان‌بخشی بافت قدیم و بافت قدیم در سه محله تاریخی جوباره، کماله و جلفای اصفهان از عناوین فصول این کتاب است.

نویسنده در آغاز این کتاب تمدن‌هایی چون تمدن ایران، مصر، بابل، یونان و روم را معرفی کرده و سپس به وضعیت اصفهان در دوره‌های مختلف قبل از اسلام، از قبیل مادها، هخامنشیان، اسکندر، پارت‌ها و ساسانیان پرداخته است.

وی در ادامه اصفهان را از اسلام تا صفویه و سپس در عهد صفویه بررسی و اقدامات این دوره، مسجدها، بناها و عناصر شهری در این دوره، انواع گرمابه‌ها، محله‌ها و مدرسه‌ها را به طور کامل معرفی کرده است.

در بخش بعدی اصفهان پس از صفویه معرفی شده و آن‌گاه بافت قدیم شهری، ویژگی‌ها، مسائل و مشکلات آن مطرح شده‌اند.

در بخش پایانی کتاب نیز سامان‌بخشی بافت قدیم اصفهان، شرایط و موانع و نیز بررسی بافت قدیم در سه محله‌ی تاریخی جوباره، جماله و جلفا، تحولات و بناهای هریک عرضه شده است؛ کتاب دارای تصاویر و نقشه‌هایی در ارتباط با موضوع است.

در این کتاب نگارنده نگاهی تازه از منظر جغرافیای تاریخی، به بافت قدیم شهر اصفهان، داشته و سعی کرده به زبان ساده و خلاصه، به تبیین موضوع بپردازد.

خواننده‌ این کتاب با صرف وقت اندک، خواهد توانست به طور اختصار با سابقه‌ فرهنگ و تمدن ایران زمین و به خصوص شهر اصفهان آشنایی یافته و دریابد که آنچه امروز، ما از آن با عنوان بافت قدیم نام می‌بریم حاصل تلاش گذشتگان و یادآور زندگی و یاد و خاطرات آنان است.

به دلیل کثرت محله‌های تاریخی اصفهان، آموزه‌های تاریخی سه محله‌ جوباره، جماله کله و جلفا، ارائه شده است.

عللی چون اقلیت‌نشین بودن در محله‌ جوباره و جلفا، قدمت تاریخی و همسایگی جوباره و جماله کله و تفاوت‌های شهرسازی و اجتماعی در محله‌ عصر صفویه با محلات قدیم‌تر در انتخاب این سه محله، مؤثر بوده‌اند.

این کتاب به همت فاطمه دهقان نژاد و با همکاری دکتر مرتضی دهقان نژاد به رشته‌ تحریر درآمده است و در سال ۱۳۸۶ به مناسبت نکوداشت اصفهان پایتخت فرهنگی جهان اسلام توسط مرکز اصفهان‌شناسی و خانه‌ ملل در ۲۲۲ صفحه با شمارگان یکهزار نسخه چاپ و منتشر شد و در سال ۹۴ به چاپ دوم رسید.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه