کتاب البته که عصبانی هستم
کتاب «البته که عصبانی هستم؛ پنج جستار دربارۀ وطن و انزوای خودخواسته» نوشته دوبراوکا اوگرشیچ و ترجمۀ خاطره کردکریمی و به همت انتشارات اطراف از سال ۱۳۹۷ در پیشخوان کتابفروشیها جای خوش کرده است.
دوبراوکا اوگرشیج نویسندۀ اهل یوگسلاوی سابق و متولد زاگرب پایتخت جمهوری کرواسی است. نوشتههای او گره خورده به تاریخ معاصر و تحولات سیاسی و سرزمینیِ یوگسلاوی سابق و کرواسی کنونی است. در سال ۱۹۱۸ بعد از جنگ جهانی اول کرواسی از سیطره اتریش-مجارستان خارج شد و به پادشاهی یوگسلاوی پیوست. پادشاهی یوگسلاوی در آن مقطع متشکل از کرواتها، صربها، اسلونیها و بوسنیاییها بودند. در جریان جنگ جهانی دوم با حمایت ایتالیایی فاشیست و آلمانهای نازی، کرواسی مستقل شد، اما پس از پایان جنگ باز یکی از اعضای فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی شد. کمی بعد از مرگ رهبر یوگسلاوی یوسیپ بروز تیتو در سال ۱۹۸۰ یوگسلاوی باز در معرض تجزیه قرار گرفت. کرواتها در سال ۱۹۹۱ باز اعلام استقلال کردند و وارد یک جنگ چهارساله با صربهای محلیِ مخالف استقلال معروف به ارتش مردمی یوگسلاوی شدند. در نتیجه این جنگ در سال ۱۹۹۵ که ضربات سنگین به زیربناهای اقتصاد کرواسی یا یوگسلاوی سابق وارد کرد، کرواتهای استقلالطلب توانستند درخواست خود را به کرسی بنشانند و جمهوری مستقل کرواسی را به مرکزیت زاگرب تشکیل دهند.
اوگرشیچ در ۱۹۴۹ در جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی سابق به دنیا آمد. در دانشگاه زاگرب ادبیات تطبیقی و زبان روسی خواند. در آستانه جنگ داخلی میان نیروهای موافق و مخالف استقلال کرواسی، موضع ضد جنگ گرفت و با قلم خود جنگافروزان و ربایندگان هویت یوگسلاوش را به باد انتقاد گرفت. این انتقادها باعث شد که از سوی نیروهای کروات مورد حملات سختی قرار بگیرد و به القابی نظیر خائن و جادوگر از سوی آنها نائل شود. اوگرشیچ پس از استقلال کرواتها از زاگرب و وطن تازۀ کرواسی شده نیز از وطن رانده شد و به قول خودش آواره جهان گردید. موضوعی که در جستارهای کتاب البته که عصبانی هستم محل توجه او به مفاهیم و موضوعاتی نظیر وطن و تبعید و انزوای خودخواسته و هویت ملی است.
اوگرشیج به زبان کرواتی مینویسد و نویسندگان جهانی با نگارش او از مسیر ترجمه کتابهایش به زبان انگلیسی آشنا شدهاند. همچنانکه در ترجمه فارسی کتاب نیز از ترجمه انگلیسی کتاب او استفاده شده است. گویی زبان کرواتی ابزاری برای مقاومت و حفظ حیات و هویت یوگسلاو خود است. زبانی که یادگاری از سرزمین سابق و تجزیه شده اوست. از جمله کتابهای او میتوان به آثار داستانی زدن به گدار آگاهی، در آروارههای زندگی، موزه تسلیم بیقید و شرط، وزارت درد، بابا یاگا تخم گذاشت و جستارهای روز خوبی داشته باشید، فرهنگ دروغ، ممنون که نمیخوانید، خانۀ هیچ کس و فرهنگ کارائوکه اشاره کرد.
کتاب البته که عصبانی هستم از زمره جستارهای منتشره توسط نشر اطراف است. در تفاوت جستار essay با مقاله article در مقدمه کتاب آمده است که در جستار متنی غیرداستانی است که درباره مفهوم یا رخدادی واقعی است. همچنانکه مقاله دانشگاهی نیز معمولا اینگونه است. اما در جستار با بهرهگیری از منطق گفتوگویی ما با دیدگاه شخصی و تجربه زیسته جستارنویس در استنادات و شواهد مواجه هستیم، در حالیکه در مقاله نویسنده با زبانی رسمی و با شیوهای دانشگاهی و با استناد به شواهد و دلایل بیرونی استدلال میورزد و دیدگاه خود را بیان میکند. در جستار روایی یک صفت به فرم جستار اضافه میشود که همانا بهرهگیری از ساختار داستانی و فرم هنری و زبان لطیف و گاهی طنزآمیز است. اوگرشیج از زمره جستارنویسان است که همانطور که ذکر شد، بخش مهمی از آثار او را میتوان در دسته جستار جای داد.
گفتنی است که کتاب البته که عصبانی هستم؛ پنج جستار دربارۀ وطن و انزوای خودخواسته با تألیف دوبراوکا اوگرشیچ و ترجمۀ خاطره کردکریمی از ترجمه انگلیسی کتاب از سال ۱۳۹۷ در ۱۳۵ صفحه و به همت نشر اطراف منتشر و به بازار نشر عرضه شده است. این کتاب در شمارگان پانصد نسخه و قیمت ۱۹ هزار تومان در سال ۱۳۹۸ به چاپ پنجم رسیده است.
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری