کتاب محمد بن سلمان: قدرت سیاسی ولیعهد و رویای پادشاهی عربستان سعودی

کتاب محمد بن سلمان: قدرت سیاسی ولیعهد و رویای پادشاهی عربستان سعودی


کتاب محمد بن سلمان: قدرت سیاسی ولیعهد و رویای پادشاهی عربستان سعودی نوشته‌ی بن هوبارد داستانی ناگفته از چگونگی ظهور یک شاهزاده جوان و مرموز را روایت می‌کند که اصلاحات گسترده‌ای صورت داده است. این کتاب تلاش می‌کند با تحلیل شخصیت و عملکرد بن سلمان نحوه‌ی حکومت و دستاوردهای او را ارزیابی نماید.

معرفی کتاب محمد بن سلمان:

بن هوبارد (Ben Hubbard) نویسنده‌ی روزنامه‌ی نیویورک تایمز و مستقر در دفتر بیروت این روزنامه بود و سفرهای خود را به کشور عربستان از سال 2013 آغاز کرد. او وظیفه داشت تا هرچقدر که می‌تواند شناخت بیشتری نسبت به این کشور و آداب و رسوم آن پیدا کند. بن به مدت پنج سال بارها به عربستان سعودی سفر کرد و در طول این مدت صدها مقاله در خصوص سیاست داخلی و خارجی و اوضاع فرهنگی و دینی عربستان نوشت و تا جایی که می‌توانست با مردم و فرهنگ این کشور آشنا شد. کتاب محمد بن سلمان

MBS: The Rise to Power of Mohammed Bin Salman) را به نوعی می‌توان نتیجه‌ی سال‌ها سفر و تجزیه و تحلیل عربستان از سوی بن هوبارد دانست. کتاب حاضر با مشاهدات هوبارد از وضعیت مردم به خصوص زنان و جوانان آغاز می‌شود. وی در بخشی از کتاب عنوان کرد:

«محافظه‌کاری در مناسبات اجتماعی مردم در کشور سعودی بیداد می‌کرد. وهابیت بر تمام ابعاد زندگی مردم تأثیر گذاشته بود. تقریباً همهٔ زن‌ها در ملأ عام لباس‌های بلند، گشاد و سیاهی به نام عبایه می‌پوشیدند که بدن آن‌ها را کاملاً می‌پوشاند و جز کفش‌های پاشنه‌بلند یا ورزشی که به‌پا می‌کردند، چیزی از آن‌ها پیدا نبود. همهٔ زن‌ها موهایشان را و بیشتر زن‌ها چهره‌هایشان را پوشانده بودند و فقط شکاف باریکی روی برقعشان باز بود تا بتوانند جلوِ پای خود را ببینند. زن‌ها و مردهای نامحرم نباید باهم معاشرت می‌کردند و برای جلوگیری از این اتفاق، رستوران‌ها دو بخش داشتند که یکی از آن‌ها «خانوادگی» بود و زنان و مردان محرم باهم می‌نشستند. در بخش «مجردها» فقط مردهای تنها می‌نشستند. بعداً متوجه شدم بسیاری از مردم سعودی در فضای خصوصی‌شان جمع‌های مختلط برگزار می‌کنند و زن‌ها و مرد‌ها معمولاً بی‌هیچ مشکلی در لابی هتل‌ها باهم دیدار می‌کردند. عده‌ای از مردم این کشور خودشان نمی‌خواستند در جمع‌های مختلط حاضر شوند و تفکیک جنسیتی را بخشی از فرهنگ خود می‌دیدند. برخی از مردان محافظه‌کار افراطی چهرهٔ هیچ زنی غیر از محارم و نزدیکانشان (حتی همسر برادر خود) را نمی‌دیدند.»

بن هوبارد تلاش می‌کند پتانسیل و نیاز بالای جامعه‌ی عربستان را برای تغییر و اصلاحات پیش از به قدرت رسیدن محمد بن سلمان نشان دهد و این کار را به زیبایی و با توصیفات دقیق خود انجام می‌دهد. نویسنده در کتاب حاضر تلاش می‌کند با حفظ جنبه‌های روایی، عملکرد و شخصیت محمدبن سلمان را تجزیه و تحلیل نماید. بن هوبارد به دلیل نگاه و خاص ژورنالیستی‌ای که دارد نظرات دقیق و درستی در خصوص شخصیت بن سلمان ارائه می‌دهد. کتاب پیش رو با توصیف وضعیت مردم عربستان پیش از به قدرت رسیدن بن سلمان شروع می‌شود و با توصیف همین مردم پس از اعمال اصلاحات ولیعهد جوان به پایان می‌رسد و این مقایسه‌ی هوشمندانه به خودی خود نشان‌دهنده‌ی تغییرات گسترده‌ای است که این چهره‌ی نوظهور عرصه‌ی سیاست توانسته است اعمال نماید.

مطالعه‌ی کتاب محمد بن سلمان: به چه کسانی توصیه می‌شود:

اگر علاقه‌مند به سیاست و اوضاع خاورمیانه هستید، مطمئن باشید کتاب حاضر یکی از بهترین گزینه‌ها برای شما خواهد بود.

در بخشی از کتاب از کتاب محمد بن سلمان می‌خوانیم:

ملک‌عبدالله پس از مبارزه‌ای طولانی با سرطان ریه جان خود را از دست داد و در بیمارستان گارد ملی در ریاض درگذشت. پس از اینکه وی از دنیا رفت یکی از پسرانش از اتاق اورژانس بیمارستان آمد و به خویشاوندان و درباریان اطلاع داد که پادشاه درگذشته است. بسیاری از آشنایان زیر گریه زدند. وقتی خبر مرگ پادشاه به مردم کشور رسید، شاهزادگان سایر طوایف خاندان سلطنت نیز آمدند و عرض تسلیت کردند. یکی از آن‌ها سلمان بود که با محمدبن سلمان به بیمارستان آمد. پس از مدتی شاهزادهٔ جوان، مهر دربار پادشاهی را از مرد قدرتمندی که در زمان ملک‌عبدالله دربار را اداره می‌کرد گرفت و این نشان می‌داد که از آن پس او قرار است مسئول جدید دربار باشد. نگهبانان کاخ که عبدالله را به بیمارستان آورده بودند، با سلمان آن مکان را ترک کردند. عبدالله را در یک گور بی‌تجمل به خاک سپردند و سلمان، پادشاه جدید عربستان سعودی شد. وی هفتاد و نه سال سن داشت و یکی از آخرین پسران پادشاه عبدالعزیز بود که هنوز زنده بود و آخرین کسی از آن نسل بود که پادشاه می‌شد.

با به تخت نشستن پادشاه جدید، کشور عربستان در شادی و سرور فرورفته بود. بی‌شمار برنامه‌های جشن و سرگرمی در شبکه‌های تلویزیونی پخش می‌شد و نورافشانی‌های سبز پشت‌سرهم آسمان ریاض را روشن می‌کرد، ولی کشور اسیر اضطراب بود. قیام‌های مردمی معروف به بهار عربی، با سرنگونی شاهان مستبد در تونس، یمن، لیبی و مصر، نظم حاکم بر منطقه را که کشور سعودی به آن عادت کرده بود از بین برده بود. پس از سرنگونی شاهان، کسی نمی‌دانست در هرکدام از این کشورها چه کسی قدرت را به‌دست می‌گیرد و ارتباطش با کشور سعودی چگونه خواهد بود.

فهرست مطالب
کشور پادشاهی عربستان
ورودی به عربستان
تاج‌گذاری
به قدرت رسیدن شاهزادۀ جوان
چاپلوسی برای اوباما
وهابیت وجود خارجی ندارد
برنامه‌های بزرگ
نقش روزنامه‌نگاران
دو نفر به نام محمد
جنگ بن سلمان
هم‌پیمان تحمیلی
یک دوست خوب در کاخ سفید
خنجر از پشت
فعالیت‌های یک روزنامه‌نگار
ارباب مگس‌ها
تبعید در وطن
رانندگی... زندگی
هولوگرام ولیعهد، بخش یک
ما به دلایلی معتقدیم عربستان نخست‌وزیر ما را دزدیده است
مهمانان پادشاه
شبی در اپرا
گردش‌های جالب
پلنگ سیاه
آه کانادا
در جست‌وجوی عشق
هولوگرام ولیعهد، بخش دو
کلام پایانی
تصاویر

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه