کتاب آشفتگی سیاسی

کتاب آشفتگی سیاسی

کتاب «آشفتگی سیاسی؛ شبکه‌های اجتماعی مجازی چگونه به کنش جمعی شکل می‌دهند؟» تألیف هلن مارگتس و همکاران، با ترجمه محمد رهبری برای نخستین بار در تیر امسال به وسیله نشر کویر به بازار نشر عرضه شد.

کتاب آشفتگی سیاسی نوشته هلن مارگتس استاد جامعه و اینترنت در دانشگاه آکسفورد و مدیر چند رشته‌ای آکسفورد و اینترنت، پیتر جان، اسکات هیل و طاها یاسری با ترجمه محمد رهبری و مقدمه هادی خانیکی به همت انتشارات کویر منتشر شد.
این کتاب که برنده جایزه مکنزی (انجمن مطالعات سیاسی بریتانیا) در ۲۰۱۷ میلادی است که توسط انتشارات پرینستون انتشار یافت، یکی از نخستین آثاری به شمار می رود که با رویکردی میان‌رشته‌ای و متفاوت به تحلیل شبکه‌های اجتماعی مجازی پرداخته و از طریق تحلیل کلان‌داده‌ها، رفتار جمعی کاربران شبکه‌های اجتماعی را با رویکردی روان‌شناختی تحلیل کرده است. هیات داوران «انجمن مطالعات سیاسی بریتانیا (PSA)» در بیانیه خود پیرامون این کتاب اظهار داشته‌است:
کتاب آشفتگی سیاسی مبتنی بر روش‌های تحقیق مبتکرانه همراه با ارتباط عمیق با رخدادهای دنیای اطراف‌مان است. پژوهش‌های تیم نگارنده، با استفاده از روش‌های علوم اجتماعیِ محاسباتی سوالات اساسی ما را در مورد نقش رسانه‌های اجتماعی در فعالیت‌های جمعی سیاسی پاسخ می‌دهد. این کتاب دیدگاه‌های تازه و مستحکمی در مورد دموکراسی در دوران پرتلاطم امروز ارایه می‌دهد.

 


آشفتگی سیاسی در ۸ فصل سامان یافته است. در فصل نخست به ظهور اینترنت و تأثیرات آن بر جنبش‌های اجتماعی در ۲ دهه ابتدایی سده ۲۱ میلادی پرداخته شده و اهمیت اینترنت را در شکل‌گیری بر این کنش‌ها توضیح داده است.
فصل دوم با عنوان «مشارکت‌های سیاسی کوچک» با رجوع به نظریات مختلف به این مساله پرداخته است که با ظهور اینترنت و شبکه‌های اجتماعی مجازی چه نوع کنشگری جدیدی متولد شده و تفاوت آن با کنشگری سنتی در چیست. نویسندگان کتاب معتقدند که انواع جدید کنشگری، باعث به محاق رفتن کنشگری‌های سنتی نظیر عضویت در سازمان‌های سیاسی شده است.
فصل‌های سوم و چهارم این کتاب با بررسی حجم وسیعی از دادخواست‌های آنلاین (petition) به این پرسش، پاسخ می‌دهند که چه عواملی در موفقیت یا شکست یک کمپین مجازی مؤثر هستند و اطلاعات آنلاین و بلادرنگ موجود حول هر کمپین، چه تأثیری بر میزان مشارکت در آن می‌گذارد. آن‌ها همچنین به نقش رؤیت‌پذیری افراد در فضای مجازی نیز می‌پردازند و معتقدند این موضوع باعث می‌شود تا احتمال کنشگری افراد در فضای آنلاین بیشتر باشد.
در فصول ششم و هفتم، نویسندگان کتاب به بررسی سازوکارهای موجود در شکل‌گیری یک کمپین می‌پردازند و با روان‌شناسی افراد، رفتار آن‌ها را در پیوستن به یک کمپین یا سکوت در برابر آن بررسی می‌کنند. آن‌ها در فصل ششم کتاب با عنوان «اهمیت شخصیت» ادعا می‌کنند که برای ارزیابی احتمال مشارکت افراد در یک کمپین آنلاین، ویژگی‌های روان‌شناختی آن‌ها مهمتر از ویژگی‌های جمعیت‌شناختی آن‌هاست. در فصل هفتم نیز، نویسندگان به این پاسخ پرسش می‌دهند، کنش جمعی چگونه شکل می‌گیرد و اطلاعات اجتماعی موجود درون شبکه‌ها و رؤیت پذیری افراد درون آن چه تأثیری بر شکل گیری یک فعالیت جمعی می‌گذرد.

 

در پایان کتاب، نویسندگان نتیجه می‌گیرند که شبکه‌های اجتماعی به آشفتگی و پیچیدگی دنیای سیاسی افزوده‌اند. آنها می‌گویند: جهان سیاسی در شبکه‌های اجتماعی بیش از حد ناهمگون، بسیار فردگرا، پر از هرج و مرج و نامناسب با گفت وگو به منظور احیای حوزه عمومی است. از این روی متناسب با این واقعیت جدید، سیاست‌های مناسب برای مواجهه با شبکه‌ها در این فصل پیشنهاد می‌شود.


گفتنی است که کتاب آشفتگی سیاسی؛ شبکه‌های اجتماعی مجازی چگونه به کنش جمعی شکل می‌دهند؟ در ۳۳۶ صفجه و با شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۵۵هزار تومان، از اواسط تیر امسال به همت انتشارات کویر در دسترس علاقمندان به حوزه‌های سیاست، رسانه و روان‌شناسی قرار گرفته است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه