کتاب نگرشی جدید بر حقوق بانوان در اسلام

کتاب نگرشی جدید بر حقوق بانوان در اسلام


محمد صادقی تهرانی در کتاب نگرشی جدید بر حقوق بانوان در اسلام، حقوق زنان را با توجه به شرایط اجتماعی آنان مورد تجزیه و تحلیل علمی، فقهی و قرآنی قرار می‌دهد و با استدلال‌های قرآنی به اثبات حقوق زنان می‌پردازد.

محمد صادقی تهرانی یکی از حامیان حقوق زنان است. او به حقوق عادلانه‌ی زن در مبحث ارث، ازدواج، طلاق، قضاوت و موارد دیگری از حقوق آن‌ها بسیار معتقد است.

با بررسی دقیق و منصفانه در قرآن در می‌یابید که اصولا زن و مرد هر یک جزیی از دیگری و در انسانیت برابرند. دیدگاه قرآن درباره‌ی زن، نه مانند جاهلیت گذشته است که انسانش نمی‌دانست و نه مانند جاهلیت کنونی که او را برتر از مرد می‌انگارد، بلکه هر دو اعضای یک پیکرند که در آغاز آفرینش ز یک گوهرند. که زن در آغاز آفرینش بخشی از مرد بوده و از کالبد وی آفریده شده است. گرچه در ادامه‌ی نسل بشر، تمامی ولادت‌ها از زن است که بدون او هرگز تولید مثلی رای مرد ممکن نیست، اما برای زن تولید مثل بدون همسر برای یک بار به وقوع پیوسته، که حضرت عیسی بدون مرد از حضرت مریم متولد شد ولی برای مردان هرگز چنین اتفاقی نمی‌افتد.

در بخشی از کتاب نگرشی جدید بر حقوق بانوان در اسلام می‌خوانیم:

در باب ارث، چنان می‌نماید که ارث برد دو برابر زن است، در حالی که فقط به دلیل وظایف اقتصادی ویژه‌ی مرد، سهم الارث مرد دو برابر زن است، چنانکه نفقه‌ی زن در خانه‌ی پدر، شوهر و سپس در خانه‌ی پسرش بر عهده‌ی اینان است، که در هر سه موقعیت، زن، «نفقه گیرنده» و مرد در تمام این حالات «نفقه دهنده» است، و در نتیجه سهم الارث دو برابر مرد با اضافاتی باید برای خود زنان مصرف شود، ولی از نظر شرع مقدس اسلام لازم نیست سهم‌الارث زن به مصرف شوهرش یا دیگران برسد، اما مردان موظفند زنان و افرادی دیگر را اداره نمایند و می‌بینیم که شارع حکیم با گذاشتن مسئولیت مالی بر عهده‌ی مردان، یک امتیاز مالی در ارث نیز برای آنان قائل شده است و آیا می‌توان گفت این بی‌عدالتی است؟ البته در موارد استثنایی اگر هر یک از همسران با پسران و یا دختران و یا دیگران احتیاج ضروری بیشتری داشته باشند، مورث باید با وصیت، از ثلث اموال خود به کسی که احتیاج خاصی دارد ببخشد تا کمبودهای استثنایی او را جبران کند.

کمبود دیگری هم که در سهم الارث زن به نظر می‌رسد، در زمینه‌ی تعدد زوجات است که مرد از تمامی زنانش، نصف یا یک چهارم میراث را می‌برد، ولی زن‌های چهارگانه، یک چهارم یا یک هشتم میراث مرد را میان خود تقسیم می‌کنند که مثلا اگر مردی چهار زن داشته و از هر کدام چهار میلیون تومان بر جای مانده - در صورتی که فرزندی نداشته باشند - از هر یک، دو میلیون تومان - که جمعا هشت میلیون تومان است - ارث می‌برد، ولی برای هر یک از چهار زن از ثروت چهار میلیون تومانی مرد، در صورت نداشتن فرزند 250 هزار تومان، حق الارث یعنی یک هشتم مرد است، ولی در فرض مذکور نادر هم پرداختی مردی که این همه عائله دارد بسیار بیشتر از زن است، و نیز تنها مردی می‌تواند با زنان متعددی ازدواج کند که قدرت مالی او اضافه بر قدرتی عدالتش بسیار و برای اداره‌ی این عایله‌ی سنگین کافی باشد، و مرد فقیر حق ندارد ازدواج متعدد نماید؛ چرا که توانایی برقراری عدالت در بعد مادی را ندارد مگر آن که زنان بعدی، خود دارای تمکن مالی باشند و به ازدواج با چنین مردی راضی شوند و ظلم به زن یا زنان قبل هم نشود.

فهرست مطالب
به بهانه‌ی پیشگفتار
ارث
مرجعیت
قضاوت
قصاص
شروط قصاص
تفاوت قصاص و دیه‌ی زن و مرد
چگونگی قصاص مرد با کشتن زن
فتوایی عجیب 4 = 2؟!
حرمت ابدی
محرمات شیرخوارگی
شهادت در مسائل قضایی
طلاق
حقوق مشترک همسران
حضانت
تعدد زوجات
ازدواج موقت
اجازه‌ی پدر
خواستگاری طرفینی
سنخیت هماهنگ زوجین
شروط حد زنا
روابط اجتماعی نامحرمان
شغل زنان
آزادی؟
پاسخ پرسش‌هایی چند از سمینار زنان تهران
مناظرات مکتوب پیرامون حقوق زنان
حقوق زنان پس از انقلاب
تحقیقی در مورد قصاص از دیدگاه قرآن
پاسخ آیت‌الله صادقی تهرانی به دو مقاله‌ی گذشته
پاسخ به مقاله‌ی خانم ژیلا موحد شریعت پناهی
نامه‌ی خانم ژیلا موحد شریعت پناهی در پاسخ به جوابیه‌ی اول
جوابیه‌ی آیت‌الله صادقی تهرانی به نا مه‌ی خانم ژیلا موحد
نامه‌ی خانم ژیلا موحد شریعت پناهی در پاسخ به جوابیه‌ی دوم
جوابیه‌ی سوم ایت‌الله صادقی تهرانی در پاسخ به خانم ژیلا موحد
متن جوابیه‌ی آیت‌الله صادقی تهرانی در مورد عهدنامه‌ی مجمع عمومی سازمان
ملل راجع به حقوق زنان
مختصری از زندگی نامه‌ی علمی و سیاسی آیه الله العظمی صادقی تهرانی
تألیفات عربی آیه‌ الله العظمی صادقی تهرانی
تألیفات فارسی آیۀ الله العظمی صادقی تهرانی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه