مقالات سیاسی

احیای برجام با دیپلماسی فعال

احیای برجام با دیپلماسی فعال

طرف‌های مذاکره خواهان آن هستند که هر چه زودتر مذاکرات وین از سر گرفته شود اما ایران تنها به دنبال مذاکره برای مذاکره نیست و  زمانی که بداند تمامی تحریم‌ها لغو می‌شود در مقابل ایران نیز تعهدات برجامی را به طور کامل اجرایی خواهد کرد.

طرف‌های مذاکره خواهان آن هستند که هر چه زودتر مذاکرات وین از سر گرفته شود اما ایران تنها به دنبال مذاکره برای مذاکره نیست و  زمانی که بداند تمامی تحریم‌ها لغو می‌شود در مقابل ایران نیز تعهدات برجامی را به طور کامل اجرایی خواهد کرد.

کشورهای اروپایی و آمریکا به هر دری می زنند تا زودتر مذاکرات وین از سر گرفته شود اما درباره رفع تحریم‌ها، کماکان بر این موضع که تمامی تحریم‌های وضع‌شده در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ رفع نخواهد شد اصرار می‌ورزند؛ «تحریم‌های ناسازگار با برجام» کلیدواژه‌ای که مقام‌های دولت بایدن نیز در توضیح درباره اینکه چه تحریم‌هایی قابل رفع هستند، به کار می‌برند.

 

رسانه‌های اعتدال‌گرا

فاصله برجامی ایران و آمریکا و نقش نماینده عالی اتحادیه اروپا

افکار نیوز در گزارشی آورده است: سه ماه پس از برگزاری آخرین دور مذاکرات وین و بعد از روی کار آمدن دولت جدید ایران، حسین امیرعبداللهیان وزیرامور خارجه دولت سیزدهم، رویکرد این دولت را در عرصه سیاست خارجی، مذاکرات و برجام به صراحت تبیین کرد. از زمان پایان یافتن ششمین دور مذاکرات برای احیای برجام در سی‌ام خرداد در وین، آمریکا و همپیمانانش برغم آگاهی از انتقال قدرت و تغییر دولت در ایران، در پی فضاسازی و فشار به ایران برای بازگشت سریع تهران به میز مذاکرات بوده اند. دولت بایدن به رغم وعده‌هایی که پیش از انتخابات سال ۲۰۲۰ آمریکا درباره بازگشت به برجام مطرح کرده بود، همچنان به سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد ادامه می‌دهد. به اعتقاد مرد شماره اول دیپلماسی ایران، رفتار آمریکا متعارض است چون از سویی دعوت و درخواست برای بازگشت به برجام دارد و از سوی دیگر تحریم های جدید وضع می کند. او می گوید به جوسپ بورل مقام عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است مگر می شود آقای بایدن از یک طرف از ایران بخواهد به میز مذاکره برگردد، گاهی اوقات پیام هایی را ارسال کنند که ما حاضریم دو جانبه با هم گفتگو کنیم و همزمان در حالی که مدعی است می خواهد به تعهداتش و برجام بازگردد، تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی و مردم کشورمان اعمال می کنند. 

 

رسانه‌های اصولگرا

از آژانس اصرار، از ایران درخواست محکومیت حمله

روزنامه خراسان در گزارشی نوشت:‌ در حالی که ایران به دو دلیل واضح، یکی انجام عملیات تروریستی علیه سایت کرج که هرگز توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی پیگیری نشد و دیگری ادامه بررسی های امنیتی و قضایی این اقدام ،اجازه تعویض دوربین های نظارتی آژانس را نمی دهد، رافائل گروسی همچنان در گفت وگوهای مطبوعاتی خود،   بی توجه به دلایل تهران به دنبال فشار رسانه ای به ایران است تا راهی به سایت کرج باز کند و از سوی مقابل، پاسخ ایران هنوز " نه " بوده و حاضر نیست زیر بار چنین فشارهای سیاسی برود.جالب این جاست که هم غریب آبادی نماینده ایران در آژانس و هم کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان تاکید دارند اصولا تعمیر یا تعویض دوربین های سایت کرج در توافق اخیر ایران و آژانس نیامده است.به گزارش خراسان ، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با «بی بی سی»  درباره تجهیزات آژانس در سایت «تسا» در کرج اظهار کرد: « آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از ایران درخواست می‌کند تا به آن چه که با آن‌ها در روز یک شنبه ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) توافق کردم احترام بگذارند. ما توافق کردیم که بتوانیم تمامی تجهیزات خود را در آن جا سرویس کنیم».

وی در بخشی از این گفت‌وگو با تأکید بر لزوم گسترش دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هسته‌ای ایران افزود: «احتمال بازگشت به توافق در صورت محدود شدن توانمندی‌های بازرسی آژانس بسیار دشوار خواهد بود بنابراین ما تلاش می‌کنیم که آن‌ها (بازرسان) را در آن‌جا حفظ کنیم، ما آن‌ها (بازرسان) را در آن‌جا داریم».گروسی همچنین درباره سفر اخیر خود به ایران و  دیدار با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «ما برای دسترسی کامل (به تأسیسات هسته‌ای ایران) فشار می‌آوریم. به عنوان بخشی از این سفر با ایران توافق کردیم که به زودی برای دیدار احتمالی با رئیس‌جمهور ایران و وزیر خارجه به ایران بازگردم».پیشتر؛کاظم غریب‌آبادی  نماینده کشورمان در وین با بیان این که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اگر خواهان اجرای نظارت است، باید به صراحت حملات به مراکز هسته‌ای ایران را محکوم کند،تصریح کرده بود: آمریکا و متحدان غربی‌اش هم اگر خواهان تداوم نظارت‌ آژانس هستند، باید از «اقدامات تروریستی اسرائیل» ممانعت کنند.

 

ایران دیگر به برجام وابسته نیست آقای بورل!

به گزارش روزنامه وطن امروز،‌ مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی اخیرا به نکات قابل تأملی درباره مذاکرات وین و سرنوشت توافق هسته‌ای اشاره کرده است. «جوزپ بورل» در این باره می‌گوید: «موضوع، اعمال فشار [علیه ایران] نیست. فکر می‌کنم موضوع متقاعد کردن آنهاست که به یک توافق نیاز دارند. اقتصاد و جامعه ایران هم در وضعیت بدی قرار دارد. آنها هزینه گزافی برای مسدود شدن ظرفیت‌شان در تامین نفت می‌پردازند. آنها برای ازسرگیری فعالیت اقتصادی به یک توافق نیاز دارند. تنها راه رسیدن به این توافق، بازگشت به میز مذاکره است». بهتر است آقای بورل بداند اتفاقا مشکل کشور ما طی ۸ سال گذشته، همین «احساس نیاز مطلق به برجام» و در نتیجه، اعتماد کاذب به بانیان آمریکایی و اروپایی این پروسه بود. قطعا بورل به وضوح می‌داند در فاصله ۳ ماه تا انعقاد توافق هسته‌ای با ایران (تیرماه ۹۴)، «وندی شرمن» مذاکره‌کننده ارشد آمریکایی از ورود میلیاردها دلار پول به ایران و رفت‌وآمد شرکت‌های خصوصی و دولتی مختلف دنیا به ایران در دوران «پسابرجام» خبر داد اما پس از اجرایی شدن توافق هسته‌ای، همین مقامات دولت اوباما به این شرکت‌ها هشدار دادند در عین رفع تحریم‌های ضدایرانی، تضمینی درباره حفظ برجام در آینده وجود ندارد! آنها از شرکت‌های مختلف دنیا خواستند در تصمیم خود مبنی بر هرگونه سرمایه‌گذاری در ایران، ریسک سرمایه خود را نیز مدنظر قرار دهند! پس از این اقدام غیرقانونی وزارتخانه‌های خزانه‌داری و خارجه آمریکا، ایران به کمیته مشترک برجام نسبت به نقض ماده ۲۹ توافق هسته‌ای توسط واشنگتن شکایت کرد. در این بند آمده بود: آمریکا و اتحادیه اروپایی نباید به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، مانعی را در مسیر رفع تحریم‌های ضدایرانی ایجاد کنند. با این حال، واشنگتن چنین اقدامی را به صورت علنی و عامدانه صورت داده بود اما دولت‌های آلمان، انگلیس و فرانسه در اقدامی جمعی و وقیح، شکایت ایران را غیرمنطقی قلمداد کرده و حتی تهدید کردند در صورت اصرار ایران، مکانیسم ماشه را علیه کشورمان فعال خواهند کرد. در چنین شرایطی، یک ماه است دولت سیزدهم در رأس معادلات سیاسی و اجرایی ایران قرار گرفته است.

 

گروسی مأموریت داشت با یک سیلی صورت برجام را سرخ نگه دارد

فریدون عباسی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرگزاری مهر اظهار داشت:‌ در اولین ملاقات رئیس سازمان انرژی اتمی با «گروسی» توافق جدیدی صورت نگرفته است. گروسی مأموریت داشت که با یک سیلی صورت برجام را سرخ نگه دارد.  در این سفر گروسی فقط با رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار داشت. خواسته‌هایی را مطرح کرد که ایران زیر بار آنها نرفته است. دوربین‌های آژانس مطابق سنوات گذشته تصاویر را ضبط می‌کنند و مطابق مصوبه مجلس، آژانس نباید به دوربین‌ها و اطلاعات آن دسترسی داشته باشند، اما باید حافظه پر شده با یک حافظه جدید تعویض می‌شد و طبق توافق ایران و آژانس حافظه پر شده در حالت پلمب مشترک بین ایران و آژانس در ایران باقی می‌ماند.  اگر در آینده نظرات و خواست ایران تأمین شد، حافظه‌های پلمب شده در اختیار آژانس قرار می‌گیرد تا در مستمر بودن راستی آزمایی آژانس خللی وارد نشود، این موضوع تائیدی بر مسیری که دولتِ روحانی رفت و منجر به توافق خسارت بار برجام شد نیست؛ اصلاح طلبان ذوق زده نشوند. پیش از این سیاستمداران شرقی معتقد بودند ایران با یک چراغ سبز، غربی‌ها به سمت غرب غش می‌کنند، لذا برای ارتقا روابط با ایران احتیاط می‌کردند و تمایل چندانی نداشتند اما با روی کار آمدن دولت رئیسی این پیام به شرق ارسال شد که از این به بعد ارتباط با غرب و آمریکا بر اساس منافع ملی جمهوری اسلامی تنظیم خواهد شد، از این رو شرق روی ایران حساب باز کرد.

 

آژانس نباید بازیچه گروه‌های تروریستی باشد

خبرگزاری تسنیم به نقل از محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی نوشت:‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌عنوان سازمان مستقل و بین‌المللی نباید بازیچه گروه‌های تروریستی قرار بگیرد. ایران در چارچوب پادمان متعهد به قوانین است و اصل بر تعهد به NPT می‌باشد؛ افزون بر این موضوع ایران به‌عنوان یک کشور اسلامی، با فتوای رهبری عظیم‌الشأن، عدم اشاعه سلاح هسته‌ای را تکلیف می‌داند، این موضوع خود فراتر از قانون می‌باشد و لازم‌الاجرا است؛ بنابراین برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران صلح‌آمیز است و مرز غنی‌سازی به‌میزانی است که پروژه‌های صلح‌آمیز قابل اجرا باشد. در ایران بر اساس پادمان سالهاست که آژانس دوربین نظارتی دارد و بازرسی‌های آژانس مداوم انجام می‌شود، بر اساس وظایف نظارتی آژانس، بازرسی‌ها از طریق دوربین یا سرزدن حضوری بازرس‌ها انجام می‌گیرد و سیستم‌های نظارتی مختص به کشورهای دیگر هم می‌باشد، متأسفانه به‌دلیل شیطنت‌ها و دشمنی‌هایی که با ایران می‌شود، نحوه برخورد با برنامه هسته‌ای ایران سیاسی و گزینشی و تبعیض‌آمیز است و این رفتار کاملاً غیرقانونی و مردود است. جمهوری اسلامی ایران در راستای اعتمادسازی تاکنون خویشتنداری کرده و با حسن‌نیت رفتار کرده است.

 

وقتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم خدا را می‌خواهد هم خرما را

محسن پاک‌آیین سفیر پیشین کشورمان در جمهوری آذربایجان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، می‌گوید: هدف آمریکا و غرب از همان ابتدا این بود که هم تحریم‌های ظالمانه را بر ایران تحمیل کند و هم به نحوی از ایران بخواهد که تعهدات خود را برای محدودیت‌های هسته‌ای اجرا کند، این سیاست هنوز هم در دستور کار آمریکایی‌ها و غرب قرار دارد. آمریکایی‌ها علاقمند نیستند که تحریم‌های ظالمانه را رفع کنند در عین حال توقع دارند که ایران هم محدودیت‌های هسته‌ای را اجرا کند، اما جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم با رویکرد جدیدی که دارد، مسئله مذاکرات هسته‌ای را در اولویت قرار نداده است و تنها به دنبال مذاکره برای به نتیجه رسیدن و لغو کامل تحریم هاست و ادامه مذاکرات فرسایشی بدون نتیجه را در جهت منافع ملت ایران تلقی نمی‌کند. آن‌ها می‌ترسند که ایران به تدریج از مذاکرات هسته‌ای فاصله بگیرد، به همین دلیل است که مدام اصرار می‌کنند و پیغام می‌فرستند و برای بازگشت ایران به مذاکرات هسته‌ای عجله دارند.  در هر حال موضع صریح جمهوری اسلامی ایران توسط مقامات ارشد کشورمان بارها اعلام شده است؛ ایران به دنبال مذاکره برای مذاکره نیست و  زمانی که بداند مذاکرات به نتیجه مطلوب خواهد رسید، از آن استقبال می‌کند و نتیجه مطلوب هم برای ایران لغو کامل تحریم هاست؛ این سیاست قطعی نظام است درصورتی که این اتفاق بیفتد به طور طبیعی تعهدات برجامی را هم اجرایی خواهد شد.

 

علت عصبانیت آژانس و کشورهای غربی از ایران چیست؟

به گزارش رجانیوز، تا زمانی که رژیم صهیونیستی پاسخگوی اقدامات خرابکارانه‌ی خود نیست و آمریکا خود به نقضNPT متهم است، نهاد های به ظاهر بی‌طرفی مثل آژانس بین المللی انرژی اتمی حق ابراز نگرانی درباره‌ی صنعت صلح آمیز هسته‌ای ایران ندارند. آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار گزارشی در روز سه شنبه مدعی شده است که ایران برخلاف تعهدات خود عمل کرده و اجازه دسترسی به یک مکان مشخص شده را نمی‌دهد. در سفر اخیر مدیر کل آژانس به تهران و دیدار وی با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، بیانیه‌ی مشترکی میان دو طرف در تاریخ ۱۲ سپتامبر قرائت شد که طبق آن اجازه‌ی تعویض کارت حافظه‌ی دوربین‌های نظارتی به آژانس داده شد. در این گفتگو اما یک مکان استثنا قرار گرفت و ایران اجازه‌ی دسترسی به آژانس را نداد. مجتمع تسا یک کارگاه ساخت تجهیزات سانتریفیوژ واقع در کرج است که در اوایل تیرماه امسال مورد هدف عملیات خرابکارانه قرار گرفت. بررسی ها نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی پشت این خرابکاری قرار دارد. کمااینکه ترور دانشمندان و اخلال در صنعت هسته‌ای ایران خود حاکی از متهم ردیف اول بودن این رژیم است.

آژانس در دیدار اخیر چندین بار درخواست تعمیم تعویض کارت حافظه به این مجتمع را داده بود و هر بار با مخالفت ایران مواجه شد. نکته‌ی مهم سکوت سازمان‌های بین المللی در مقابل حرکت گستاخانه اسرائیل در خاک ایران است که طبق آن دوربین‌های نظارتی آسیب دیدند و حالا آژانس خواستار تعویض دوربین های آسیب دیده است بدون آنکه اشاره‌ای به عملیات خرابکارانه کند. در مذاکرات صورت گرفته با آژانس چندین بار اعلام شده که به دلیل ادامه یافتن تحقیقات امنیتی قضایی امکان حضور آژانس در مجتمع تسا وجود ندارد. گویا همین امر و قاطعیت ایران در مخالفت با درخواست آژانس باعث عصبانیت آژانس، مقامات اسرائیلی و حتی تروئیکای اروپا شده که هر کدام به صورت جداگانه مواضع تندی علیه ایران اتخاذ کردند. برای چندمین بار است که سیاسی کاری و عدم بی طرفی آژانس نمایان می‌شود. از سکوت مقابل فروش زیردریایی‌های هسته‌ای توسط انگلیس و آمریکا به استرالیا و نقض NPT تا بی تفاوتی نسبت به اقدام خرابکارانه توسط رژیم صهیونیستی در تاسیسات هسته‌ای ایران. رویکردی که باید در مقابل چنین نهاد دست نشانده‌ای در پیش گرفت، دفاع فعالانه و تهاجمی با افزایش توانمندی‌ها در صحنه‌ی بازی است.

 

رسانه‌های اصلاح‌طلب

دو سازوکار سه ضلعی برای خروج از انفعال هسته‌ای

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم حشمت الله فلاحت پیشه نوشت: اخیرا شاهد بودیم که یکسری از نمایندگان مجلس یازدهم از دولت خواستند که برجام را احیا کند. نکته‌ای که قابل‌تامل است و البته که باید هم استقبال کرد؛ نشان‌دهنده افزایش واقع‌گرایی نزد دولت و مجلسی است که الان عملا همسویی لازم را با هم دارند. نکته جالب این است که حتی تا همین چند ماه اخیر اتهامات مختلفی علیه کسانی که از احیای برجام صحبت می‌کردند، مطرح می‌شد. واقعیت و آن چیزی که روزبه‌روز اثبات می‌شود این است که وقتی امثال بنده یک کلیدواژه را بارها تکرار می‌کنیم، تحت عنوان تنش‌زدایی یعنی اینکه یک دید واقع‌گرایانه داریم و اعتقادمان بر این است که تنش‌ها به‌گونه‌ای فزاینده و بعضا مصنوعی شکل گرفته و گروه‌های مختلفی در داخل و خارج ایران و حتی به‌ویژه برخی قدرت‌ها از تنش ایران در دنیای امروز سود می‌برند ولی بازنده اصلی این تنش‌ها مردم هستند که هزینه تنش‌های فزاینده خارجی را پرداخت می‌کنند که همانا تحریم است. لذا بر این بنیان، ایران و آژانس باید به یک سازوکاری برای تجدید رابطه خود برسند. یعنی سازوکار جدیدی را باید شکل دهند که دغدغه‌های دو طرف را دربر بگیرد. معتقدم دولت در حال فرصت‌سوزی است و مشخصا در نشست‌های سازمان‌ملل‌متحد و حتی در سخنرانی رئیس‌جمهور عملا پلان و برنامه کاری که در آن بحث مشکلات سیاسی خارجی ایران دیده شود، وجود نداشت. لذا می‌بینیم بعد از این همه دیدار که آقای امیرعبداللهیان انجام داد، تنها چیزی که از دل دیدارها درآمده، افزایش تنش بین ایران و حتی کشورهای اروپایی و حتی تنش بین ایران و آژانس و غیره است. یعنی تنها تفسیری که از این شرایط می‌شد کرد، یعنی از بین رفتن یک فرصت ایده‌آل دیپلماتیک در بزرگترین مجمع جهانی که سالیانه شکل می‌گیرد.

 

سیاست برجامی ایران می‌تواند منجر به موفقیت شود

سیدجلال ساداتیان سفیر پیشین ایران در بریتانیا در گفت وگو با روزنامه آرمان ملی اظهار داشت:‌ به نظر می‌رسد که ایران عینا همان مذاکرات دولت قبل را پیگیری نمی‌کند و خواستار ایجاد تغییراتی در روند مذاکرات است. مشخصا این نیز سبب شده تا غربی‌ها بر ایران فشار وارد کرده تا از همان جایی که دور ششم مذاکرات به پایان رسید به رایزنی‌ها بازگردند. غربی‌ها نگران این هستند که به صورت کلی موضوعات منطقه‌ای و دفاعی از مذاکرات حذف شود و مجبور شوند که تحریم‌ها را علیه ایران صرفا به‌واسطه مسائل هسته‌ای لغو کنند. آمریکا احساس می‌کند که در مذاکرات اخیر تحقیر شده‌اند و این احساس به این علت است که آنها در مذاکرات دخیل نبودند و ایران با اروپا مذاکره می‌کرد و اروپایی‌ها به صورت غیرمستقیم آمریکا را در جریان قرار می‌دادند. همین امر سبب شد تا انتقادات زیادی علیه دولت بایدن نیز شود. ایران به‌واسطه استنباط حقوقی توانسته بود که آمریکا را از میز مذاکره کنار بزند با این استدلال که آمریکا از برجام خارج شده است و دیگر حقی ندارد. این اتفاق برای آمریکا سنگین تمام شد و اعتراض سنا و کنگره را نیز به دنبال داشت و همین سبب شد تا دولت بایدن حداقل در کلام ایران را تهدید به تحریم کند. ایران یک سیاست پرابهام را در پیش گرفته است تا بتواند دست برتر را در مذاکرات داشته باشد. همین سیاست سبب شد تا بین وزیرخارجه ما و مقامات آمریکایی نیز یک جنگ لفظی غیرمستقیم شکل گیرد. ایران تلویحا گفته عجله‌ای برای آغاز مذاکرات ندارد و آمریکا نیز گفته که تا ابد منتظر نمی‌ماند. باید توجه داشت که با وجود این فرازونشیب‌ها، بایدن توانست نخست وزیر اسرائیل را متقاعد کند که مخالفت زیادی با برجام از خود نشان ندهد. همین اتفاق سبب شد تا نفتالی بنت نیز در یک عقب‌نشینی عنوان کند که اگر برجام منتج به کنترل ایران می‌شود با آن مخالف نیستند. آمریکا به نحوی به اسرائیل تفهیم کرده است که راهی جز برجام وجود ندارد و به همین علت نفتالی بنت نیز عقب‌نشینی کرده است. امروز بار دیگر اتهامات علیه ایران است به علت عدم بازدید از مرکز کرج و به علت اینکه به گفت‌وگوهای وین بازنمی‌گردد. این ابهامات در مسیری افتاده‌اند که ممکن است جو را علیه ایران کند و ایران مشخصا باید این عرصه را مدیریت کند. نباید به شکلی حرکت کنیم که اجماع جهانی علیه ما صورت گیرد. امروز نیاز است علاوه بر دفاع از منافعمان، فرصت پیش آمده را نیز از دست ندهیم.

 

پاییز برجام؟

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: امیدها برای احیای توافق هسته‌ای ایران با ۱+۵ (اعضای اولیه برجام تا پیش از خروج ایالات متحده از توافق) کمرنگ‌تر از قبل شده و خوش‌بینی‌ای‌ که در بهار ۱۴۰۰ برای نزدیک شدن به توافق حاصل شده بود با فرارسیدن پاییز جای خود را به بدبینی فزاینده داده است. ایالات متحده امریکا، تروییکای اروپایی (فرانسه، بریتانیا و آلمان) به علاوه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در شطرنج برجام دست به مهره شده‌اند و فضای رسانه‌ای در اختیار را نیز با خود همراه کرده‌اند. با پایان سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت سیزدهم به نیویورک، موج رسانه‌ای جدید علیه نیت ایران برای بازگشت به برجام آغاز شده است. نگاهی به مجموعه مطالب منتشرشده در رسانه‌های غربی درباره مواضع مقام‌های ایرانی در نیویورک نشان می‌دهد که امتناع ایران از دیدار مشترک با وزرای خارجه ۱+۴ و رویکرد وزیر خارجه در گفت‌وگوهای دوجانبه با تروییکای اروپایی و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به علاوه سخنان او در جمع خبرنگاران و تحلیلگران ارشد رسانه‌های امریکایی همه را نسبت به بازگشت «به زودی» ایران به وین برای ازسرگیری رایزنی‌ها بدبین کرده است. علاوه بر آن خط خبری و تحلیلی که در تمامی مطالب منتشرشده در چند روز اخیر دنبال شده، طرح این پرسش است که آیا ایران برای برگزاری دور هفتم رایزنی‌ها به پایتخت اتریش بازمی‌گردد یا قرار است همه‌چیز از ابتدا آغاز شده و مطالبه‌های جدیدی هم از سوی ایران مطرح خواهد شد.

 

لزوم خروج برجام از بلاتکلیفی

روزنامه ابتکار نوشت: چنین به نظر می‌رسد که یک هفته حضور فعال دیپلماتیک ایران در مقر سازمان ملل متحد نتوانسته اوضاع را به گونه‌ای مهندسی کند که موضوع هسته‌ای این کشور از زیر تیغ خارج شود. برجام یکی از چند موضوع اصلی مورد توجه سران کشورهای حاضر در نیویورک بود. پیش‌بینی می‌شد که ممکن است در میانه رایزنی‌های دیپلماتیک، تغییری در وضع انجمادی آن حاصل شود، ولی چنین نشد و بلکه فضای عمومی دراین‌باره متشنج‌تر از گذشته بروز کرده است. اگرچه همه طرف‌ها همچنان خود را علاقه‌مند به بازگشت به برجام نشان می‌دهند، اما صحنه به گونه‌ای است که هنوز هیچ یک از آنان، نقشه راه روشن و قابل قبول نزد همگان برای بازگشت به ماه عسل توافق در سال ۲۰۱۵ در اختیار ندارند. تهران به همان اندازه بر شروط خود برای بازگشت به تعهدات برجامی اصرار دارد که تروئیکای اروپایی و ایالات متحده بر گسترده شدن دامنه توافق‌های آینده تاکید دارند.بلاتکلیفی کسالت‌بار برجام، بازتاب فرساینده خود را در مواضع اخیر گفتگو کنندگان برجامی نشان می‌دهد. حالا این سخن که توافقی متفاوت از برجام لازم است، لقلقه زبان‌ها شده و فرصتی را فراهم کرده که مخالفان برجام از جمله اسرائیل بنا به سیاست‌های راهبردی خود مدام از آن سخن به میان آورند. ادامه وضع کنونی و خطر بازگشت ناپذیر شدن به برجام، خطر بالقوه، اما نزدیکی است که می‌تواند منافع همه طرف‌ها را در بروز بی‌ثباتی‌های ناشی از آن در منطقه و به تبع آن جامعه جهانی درگیر کند. از این‌رو لازم است به تصمیم سازی‌ها برای توافق سازنده سرعت داد. خروج از چارچوب برجام و پذیرفتن برگشت‌ناپذیری به آن، یعنی قبول ورود به عرصه‌ای با چشم‌انداز مبهم که برای همگان تهدیدآفرین خواهد بود.

 

ایران و آمریکا شرایط بازگشت به برجام را سخت می‌کنند؟

سایت خبری نامه نیوز در گزارشی آورده است:‌ امیدها برای احیای توافق هسته‌ای ایران با ۱+۵ کمرنگ‌تر از قبل شده و خوش‌بینی‌ای که در بهار ۱۴۰۰ برای نزدیک شدن به توافق حاصل شده بود با فرارسیدن پاییز جای خود را به بدبینی فزاینده داده است. ایالات متحده امریکا، تروییکای اروپایی (فرانسه، بریتانیا و آلمان) به علاوه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در شطرنج برجام دست به مهره شده‌اند و فضای رسانه‌ای در اختیار را نیز با خود همراه کرده‌اند. با پایان سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت سیزدهم به نیویورک، موج رسانه‌ای جدید علیه نیت ایران برای بازگشت به برجام آغاز شده است.  نگاهی به مجموعه مطالب منتشرشده در رسانه‌های غربی درباره مواضع مقام‌های ایرانی در نیویورک نشان می‌دهد که امتناع ایران از دیدار مشترک با وزرای خارجه ۱+۴ و رویکرد وزیر خارجه در گفت‌وگوهای دوجانبه با تروییکای اروپایی و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به علاوه سخنان او در جمع خبرنگاران و تحلیلگران ارشد رسانه‌های امریکایی همه را نسبت به بازگشت «به زودی» ایران به وین برای ازسرگیری رایزنی‌ها بدبین کرده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه