کتاب آشنایی با ره نگاشت: نقشه راه فناوری
کتاب آشنایی با ره نگاشت: نقشه راه فناوری، از مجموعه کتابهای دانشگاهی نصیر است. این کتاب رهنگاری در حوزه فناوری است. رهنگاشت فناوری در حالت کلی، ارتباطی بین بازار، محصولات و فناوریهای مورد نیاز ایجاد کرده و سرمایهگذاری را با اهداف هم راستا مینماید.
در مباحث مختلف مدیریتی صحبت از سرعت بالای تغییرات و تحولات محیط بوده و روشهای مختلفی برای رویارویی با این مسأله مطرح است. اثرات عمده این امر بر رقابت و پیچیدگی محیط سبب شده که سازمانها برای بقا از ابزارهای جدید استفاده کنند. شاید در گذشته سازمانی که از ابزارهای پیشبینی استفاده مینمود و خود را برای آیندههای محتمل آماده میکرد میتوانست به موفقیت دست پیدا کند؛ اما امروزه با ورود به مباحث آیندهنگاری - که هدف آن ساختن آیندههای مطلوب است نه رویارویی مطلوب با آینده - دیگر ابزارهای پیشبینی، بازدهی چندانی نداشته و با استقبال کمتری روبرو خواهند شد.
برای بکارگیری آیندهنگاری روشهای مختلفی ایجاد شده است که بسته به موضوعِ مورد نظر و ویژگیهایی از قبیل دسترسی به اطلاعات، ابهام، میزان ارتباط آینده با گذشته در حیطهی آن موضوع، میتوان از آنها استفاده نمود. یکی از این ابزارها، رهنگاشت است که مسیر رفتن از وضعیت کنونی به مقصد را ترسیم مینماید. رهنگاشت میتواند برای مسائل مختلف از قبیل سیاسی، فرهنگی، اجتماعی بکار گرفته شود.
مخاطب کتاب آشنایی با ره نگاشت (getting to know technology roadmap)، تمامی سازمانهایی هستند که به هر نوعی در فضای رقابتی محصول یا خدمات ارائه مینماید؛ این سازمانها ممکن است در سطوح مختلف از کسب و کارهای کوچک تا سازمانهای ملی و بین المللی خصوصی یا دولتی فعالیت نمایند.
با توجه به موضوع مورد نظر، در فصل اول، توضیحی اجمالی پیرامون مباحث مربوط به فناوری ارائه شده است. در فصل دوم، مروری بر آیندهنگاری و روشهای آن صورت گرفته است. لازم به ذکر است که هدف از فصول اولیه آشنایی با مفاهیم و کلیات پیشنیاز رهنگاشت فناوری است.
در فصل سوم به تشریح رهنگاشت فناوری پرداخته شده است. در این بخش، ابتدا مفاهیم ارائه شده و سپس انواع رهنگاشت از دیدگاههای مختلف معرفی گریده است؛ در گام بعد، انواع روشهای رهنگاری مورد بحث واقع شده و در پایان چگونگی ارزیابی رهنگاشت تعیین شده است.
در بخشی از کتاب آشنایی با ره نگاشت میخوانیم:
یکی از زمینههای اعمال مدیریت فناوری که مستلزم جامعنگری و دورنگری است، انتقال فناوری است. انتقال فناوری عبارت است از بکارگیری و استفاده از فناوری در مکانی بجز مکان اولیه ایجاد و خلق آن. به عبارتی دیگر، فرآیندی که باعث جریان یافتن فناوری از منبع به دریافت کننده آن میشود، انتقال فناوری نامیده میشود.
امروزه، صنعتی شدن به طور عمیقی به انتقال فناوری وابسته است و در کشورهای در حال توسعه این مفهوم به عنوان راه حلی برای بهبود و توسعه بخشهای صنعتی و اقتصادی بوده و به طور گسترده در تجارت بین کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته مورد استفاده قرار میگیرد. با مطالعه سابقه توسعه کشورهای در حال توسعه، خصوصاً کشورهای شرق آسیا، ملاحظه میشود که آنها در مسیر توسعه خود برای تسریع در حل مشکلات بخش صنعت، بنیان فناوری کشور خود را از طریق انتقال آن از سایر کشورهای توسعه یافته تقویت کرده و سپس با ایجاد زیربنای اقتصادی مناسب درصدد تقویت مراکز دانشگاهی و پژوهش خود برآمدهاند.
اگر کشورهای در حال توسعه به عنوان یک راه حل دیگر قصد دارند که خود دانشهای علمی و فنی ضروری جهت توسعه اقتصادی را بدون بهرهگیری از دانشهای موجود که نتیجه تحقیقات پژوهشگران و اندیشمندان جهان است کسب کنند، این نه تنها عملی بس مشکل است، بلکه باعث اتلاف غیرمنطقی نیروها میشود. به علاوه، دستیابی به چنین راه حلی در مدت زمانی که کشورهای کم رشد جهت رسیدن به توسعه اقتصادی در نظر گرفتهاند امکانپذیر نیست. لذا، برای کاستن فاصله فناوری بین کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال توسعه، انتقال فناوری بهترین گزینه است. برای این کار بایستی به عناصر تشکیل دهنده فناوری توجه کرد.
به طور کلی، انتقال موفق فناوری نیاز به شناخت اهداف صنعت، منابع فناوری، روشهای انتقال، عوامل تأثیرگذار، نحوه جذب و نحوه توسعه آن دارد و هر یک از آن شناختها متکی به تخصص ویژه خود است. نگاه به انتقال نیز باید به عنوان فرآیندی باشد که از طریق آن فناوری وارداتی به گونهای کسب شود که نه تنها برای تولید محصول بکار گرفته شود، بلکه زمینهای برای خلق فناوری جدید باشد. همچنین، از آن جا که انتقال فناوری فرآیندی پیچیده و دشوار است خرید و انتقال فناوری بدون مطالعه و بررسی لازم، نه تنها مفید نخواهد بود، بلکه ممکن است علاوه بر هدر رفتن سرمایه و زمان، به تضعیف فناوری ملی هم بینجامد؛ لذا، بدون استفاده از کارشناسان انتقال فناوری و اصول مدیریت فناوری، معمولاً عمل انتقال یا اصولاً صورت نمیگیرد و یا انتقال فناوری مربوطه به صورت ناقص انجام میشود.
فهرست مطالب
مقدمه مولف
مقدمه ناشر
فهرست اختصارات
مقدمه
فصل 1. فناوری
فصل 2. آیندهنگاری
فصل 3. رهنگاشت فناوری
مراجع
ضمایم
مطالب مرتبط
تگها
مطالب پربیننده
- چه کسانی می توانند نامخانوادگیشان را تغییر دهند
- روزانه چقدر پروتئین مصرف کنیم؟
- خواص شگفتانگیز کیوی را بشناسید
- فراخوان دومين كنگره بين المللی راهكارهای گسترش فرهنگ غدير و ترويج نهج البلاغه
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- متن کامل دعای جوشن کبیر با ترجمه
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری