کتاب اصول و مبانی استراتژی‌های مدیریت دانش

کتاب اصول و مبانی استراتژی‌های مدیریت دانش

کتاب اصول و مبانی استراتژی‌های مدیریت دانش نوشته‌ی مرجان صفدری، نشان می‌دهد که مدیریت دانش جایگاه ویژه‌ای در متون و ادبیات مدیریت برای خود باز کرده و راهبردهای آن را به عنوان یکی از اصول سازمان‌های یادگیرنده مورد توجه قرار داده است.

از سال 1950 رسیدن به یک سازمان رقابتی و موفق با یک برنامه‌ریزی استراتژیک و اخیرا با مدیریت استراتژیک تضمین می‌شود. یک سازمان پایدار باید بتواند با استفاده از فرصت‌ها، مقاومت در برابر تنش‌های محیطی و از بین بردن تهدیدها حرکت کند. در این میان پر رنگ کردن نقاط قوت سازمان و کمرنگ کردن نقاط ضعف‌ از الزامات یک برنامه استراتژی کاری تاثیرگذار است. در چند سال اخیر مدیریت دانش یک نقطه قوت داخلی سازمان برای بالا بردن توان رقابت و داشتن سازمان‌های فعال مورد اهمیت قرار گرفت.

امروزه کارکنانی که مهارت و دانش بالایی دارند به عنوان مهم‌ترین سرمایه‌های یک سازمان با توجه به قدرت خلاقیت و نوآوری، خلق فرآیندهای سازمانی نوین، فناوری‌های جدید و توسعه محصولات و خدمات جدید، سازمان را به مزیت رقابتی پایدار هدایت خواهند کرد. تلاش‌های خلاقانه در سازمان نتیجه سرمایه‌گذاری هدفمند در فرآیند یادگیری و بالا بردن مدیریت دانش است.

یکی از مشکلات سازمان‌ها اجرا و عمل به فرآیندهای مدیریت دانش است. مطالعات نشان می‌دهند که بخشی از موانع جهت اجرا، نداشتن ارتباط برنامه‌های مدیریت دانش و عوامل زیر مجموعه آن با برنامه‌ریزی‌های بزرگ و راهبردهای اصلی سازمان‌ها است.

همسویی برنامه‌های مدیریت دانش با راهبردهای سازمانی، علاوه بر تضمین برای اجرای مدیریت دانش، اجرای آن را نیز آسان می‌کند و نیز مطالعات نشان داده‌اند که اجرای مدیریت دانش خود باید به عنوان یک استراتژی به شمار آید تا بتواند علاوه بر اینکه خود دارای چشم‌انداز سازمانی می‌گردد، اجرای برنامه مدیریت دانش در سازمان را با به طور منظم، مشخص کرده و در یک هم راستایی با استراتژی اصلی سازمان به هم‌افزایی دانش سازمان نیز کمک کند.

زمانی، سازمان‌ها به دنبال به دست آوردن و یافتن داده و اطلاعات بودند، اما امروزه با حجم زیادی از اطلاعات و داده‌های گوناگون مواجه شدند که در بسیاری موارد اداره و بهره‌برداری صحیح از آن‌ها خود موضوعی دیگر می‌باشد. امروزه سازمان‌ها به طور روزافزونی بر پایه دانسته‌های خود از یکدیگر فاصله می‌گیرند و در واقع دانش را می‌توان بزرگترین مزیت رقابتی سازمان‌ها در عرصه اقتصاد جهانی به شمار آورد. امروزه، سرمایه ذهنی به عنوان یک نیروی قدرتمند، در حال جایگزین شدن به جای سرمایه‌های فیزیکی است.

در بخشی از کتاب اصول و مبانی استراتژی‌های مدیریت دانش می‌خوانیم:

از دیدگاه رابیتز مدیریت دانش، شامل همه‌ی روش‌هایی است که سازمان، دارایی‌های دانش خود را اداره می‌ کند که شامل: چگونگی جمع‌آوری، ذخیره‌سازی، انتقال، به‌ کارگیری، به روزسازی و ایجاد دانش است. سرمایه دانشی دارایی نهفته و پنهانی سازمان‌ها است که با مدیریت و اداره آن می‌توان به مزیت‌های رقابتی دست‌ یافت. در واقع دانش به‌ عنوان منبعی برای بقای سازمان‌ها ضروری است و شرط موفقیت سازمان‌ها، دستیابی به یک دانش و فهم عمیق در تمامی سطوح است. به نحوی که پیتر دراکر، راز موفقیت سازمان‌ها در قرن 21 را مدیریت دانش می‌داند. اهمیت مدیریت دانش در قرن حاضر به حدی است که تیلور آن را حرکت و جنبشی می‌داند که عصر آینده را مسخر خود خواهد ساخت. از طرف دیگر با پدیده‌ای بنام گیمیفیکیشن (یا بازی‌سازی) روبرو هستیم که طبق تعریف به آوردن مکانیک‌ها و داینامیک‌های بازی در محیط ‌های غیر بازی اطلاق می‌ شود که طبق آمار تاثیر بسزایی در یادگیری ایجاد می‌ کند.

گیمیفیکیشن و مدیریت دانش دو علمی هستند که هر کدام به تنهایی تاثیرات زیادی در پیشرفت یک سازمان می‌گذارند.

گیمیفیکیشن ابزاری نوظهور در سیستم‌های مدیریت دانش می‌باشد که با استفاده از مولفه‌های گیمیفیکیشنی می‌توان مشارکت کاربر، ایجاد محتوا و رضایت را افزایش داد. همچنین بر مکانیسم‌های روانی تاثیر گذاشته، رفتار و نگرش کاربر را در هنگام استفاده از سیستم‌های مدیریت دانش هدایت می‌نماید. سیستم‌های مدیریت دانش گیمیفای شده به کارکنان پلت فرمی را ارائه می‌دهد تا در آن به رقابت پرداخته، اعتماد به نفس خود را افزایش داده و به برآورده شدن نیازهای خاص خود در بالای هرم مازلو کمک می‌نماید. گیمیفیکیشن به تحقق اهداف اصلی کمک نموده، تعامل و مشارکت کارکنان با سیستم‌های مدیریت دانش را افزایش می‌دهد که به مشارکت در مطالب ارزشمند، سازمان‌دهی و بهبود آن یا کابرد آن به شیوه‌ای معنی‌دار منجر می‌گردد.

فهرست مطالب
پیش گفتار
فصل اول: اصول و مبانی مدیریت دانش
ضرورت مدیریت دانش
تاریخچه مدیریت دانش
انواع دانش
مولفه‌های کلیدی مدیریت دانش
مزایای مدیریت دانش
مدیریت دانش
سبک‌های مدیریت دانش
روش‌های مدیریت دانش
زیرساخت‌ها و ابزارهای مدیریت دانش
فصل دوم: مدل‌های مدیریت دانش
مدل اودل و گرایسون
مدل بک من
مدل بکووینز و ویلیامز
مدل بویست
مدل پایه ساختمان دانش
مدل هیسیگ
مدل مک الروی
مدل نوناکا و تاکوچی
فصل سوم: استراتژی‌های مدیریت دانش
سیر تکامل پارادایم استراتژی
دلایل عدم استفاده سازمان‌ها از رویکرد استراتژیک
مدل‌های مختلف برنامه ریزی استراتژیک
ب) مدل برنامه ریزی استراتژیک پیگلز و روجر
ج) مدل برنامه ریزی استراتژیک فیلیپس
د) مدل برنامه ریزی استراتژیک برایسون
تقسیم بندی انواع استراتژی توسط دیوید
استراتژی‌های یکپارچگی
استراتژی‌های یکپارچگی
استراتژی‌های متمرکز
استراتژی‌های تنوع گرایی
استراتژی‌های تدافعی
استراتژی‌های عمومی مایکل پورتر
ویژگی‌های اصلی یک استراتژی بازاریابی مؤثر
چهار اصل استراتژی بازاریابی
انواع استراتژی‌ها‌ی بازاریابی
استراتژی منابع انسانی
استراتژی تحقیق و توسعه
سطوح مدیریت استراتژیک
منابع

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه