کتاب هوش ریاضی کودکان

کتاب هوش ریاضی کودکان

کتاب هوش ریاضی کودکان نوشته‌ی مسعود بیگدلی و جلال بیگدلی، به بررسی عواطف مثبت و پرورش هوش در کودکان، روش‌هایی برای افزایش خلاقیت هوش منطقی - ریاضی آن‌ها، تأثیر بازی‌های تخیلی و داستان در پرورش ذهن کودک و ... می‌پردازد.

هوش از کلماتی به شمار می‌رود که در بین مردم زیاد استفاده می‌شود و معمولاً آن را یک عامل کاملاً مستقل در فرد می‌دانند و با اصطلاحاتی از قبیل پرهوش یا تیزهوش و کم هوش دیگران را قضاوت می‌کنند؛ ولی در تفسیر معنا و مفهوم آن کمتر نظر مشابهی دارند.

روانشناسان نیز اصطلاح هوش را از زبان عامه مردم گرفته و به عنوان یکی از مباحث روان‌شناسی قرار داده‌اند. هوش منطقی یا ریاضی زودتر و بیش از هر نوع هوش دیگری شناخته شده است. هر چند هوش منطقی یکی از ابعاد نه گانه هوش است اما مستقیماً بر بهره‌وری سایر ابعاد هوش تأثیر دارد. این بعد از هوش به توانایی ذهن در تفکر منطقی و حل مسئله بازمی‌گردد.

هوش منطقی قبل از اینکه نیاز به تصویرسازی از مسئله داشته باشد، با یک روند ذهنی دقیق و سریع، نظم منطقی بین اجزای یک مسئله را کشف و مسئله را با استفاده از اصول اساسی و منطقی عقل حل خواهد کرد. به عبارت ساده هوش منطقی یا ریاضی عبارت است از: توانایی استفاده از استدلال، منطق و اعداد.

در بخشی از کتاب هوش ریاضی کودکان می‌خوانیم:

هوش یکی از ویژگی‌های مهم انسانی است. اغلب توانایی‌ها و استعدادهای فردی را به همین عامل هوش نسبت می‌دهند. هوش با اینکه امری کاملا روشن و بدیهی است، اما در عین حال پیچیده‌ترین مفهوم روانشناختی است و هنوز تعریف مشخص و واحدی توسط نظریه‌پردازان و روانشناسان برای این مفهوم ارائه نشده است. برخی از روانشناسان هوش را یک مفهوم یکپارچه و واحد می‌دانند. آن‌ها به انواع هوش اعتقاد ندارند و معتقدند هوش یک عامل کلی است که بر اثر کسب تجربه و یادگیری، برخی جنبه‌های آن رشد می‌کند و برخی توانایی‌های فرد گسترش می‌یابد.

در مقابل برخی دیگر از روانشناسان و متخصصان به هوش‌های چندگانه با انواع هوش معتقدند. آن‌ها می‌گویند هوش یک مفهوم کلی و یکپارچه نیست، بلکه هوش به چند دسته تقسیم می‌شود. مثلاً برخی روانشناسان مانند گاردنر در نظریه خود هوش را به 7 دسته تقسیم نموده است که عبارت‌اند از: هوش زبانی یا کلامی، هوش منطقی - ریاضی، هوش فضایی، هوش بدنی - جنبشی، هوش موسیقی و هوش بین فردی یا تعاملی بعد از او نیز برخی محققین دو بعد هوش معنوی و هوش طبیعی را به ابعاد هفت گانه او افزودند و ابعاد 9 گانه هوش را مطرح کردند.

گاردنر معتقد است که در هر فردی یک یا چند نوع از هوش می‌تواند رشد کند. بنابراین او توصیه می‌کند معلمان و والدین باید دقت کنند تا دریابند کودکان در کدام یک از انواع هوش‌ها سرآمد و برتر هستند و آن‌ها را در همان مسیر برای شکوفایی استعدادهایشان هدایت کنند (گاردنر، 2011). در ادامه به ویژگی‌های انواع هوش‌های چند گانه اشاره می‌کنیم که ممکن است به شما در شناسایی توانایی و استعداد کودکتان یاری کند.

فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول: هوش کودک
انواع هوش در کودکان
هوش کلامی یا هوش زبانی و پرورش آن
راه های تقویت هوش کلامی یا هوش زبانی
مراحل تقویت هوش کودک
شناسایی معیارهای هوش نرمال در کودکان
عوامل مؤثر بر هوش کودکان
بازی دومینو و تأثیر آن بر ابعاد هوش و استعداد
عواطف مثبت و پرورش هوش در کودکان
تأثیر بازی‌های تخیلی و داستان برای پرورش ذهن کودک
موسیقی و هوش
تأثیر حیوانات خانگی بر کودک و هوش
فصل دوم: هوش ریاضی کودک
پرورش هوش منطقی - ریاضی: راهکارهای ارتقای آن
فرصتهای یادگیری در پرورش هوش منطقی-ریاضی
مشکلات منطقی – ریاضی
چند روش برای خلاّقیت هوش منطقی-ریاضی
تکالیف خلاق هوش منطقی-ریاضی
تقویت اعتماد به نفس از طریق هوش منطقی-ریاضی
ابزارهای تکنولوژیک در تقویت هوش منطقی-ریاضی
روش‌های تأدیبی منطقی - ریاضی
مشاغل احتمالی منطقی - ریاضی
فصل سوم: آموزش ریاضی به کودکان
درک ریاضی در کودکان پیش از دبستان
مهارت ریاضی در کودکان قبل از پیش دبستان
کودکان چگونه ریاضی یاد می‌گیرند؟
آموزش ریاضی در کودکان پیش دبستانی
آموزش ریاضی همراه باز
بازی ریاضی کودکان
چند نمونه بازی ریاضی برای کودکان
تأثیر موسیقی بر اضطراب ریاضی
انواع روش‌های تدریس ریاضی
1- روش کلامی زبانی
2- روش اکتشافی
3- روش مفهومی
4- روش فعال
چالش‌های تدریس ریاضی
راهکارهایی برای غلبه بر مشکلات یادگیری ریاضی
عامل اصلی ترس دانشآموزان از درس ریاضی
علاقمند کردن دانش آموزان به ریاضی
نمایش خلاق و کلاس ریاضی
منابع و مآخذ

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه