کتاب هفت چالش: نکته‌ها و تمرین‌هایی برای برقراری ارتباط موثر و مشارکتی

کتاب هفت چالش: نکته‌ها و تمرین‌هایی برای برقراری ارتباط موثر و مشارکتی

کتاب هفت چالش: نکته‌ها و تمرین‌هایی برای برقراری ارتباط موثر و مشارکتی نوشتۀ دنیس ریورز، هفت راه را پیش پای شما می‌گذارد که از طریق آن‌ها مکالمات خود را به‌ گونه‌ای هدایت کنید که هم برای شما و هم برای طرف مقابل رضایت‌بخش‌تر باشد.

این هفت راه، برگرفته شده از تجارب مدرسان و محققانی است که در حوزه ارتباطات فعالیت می‌کنند. هر چند که این هفت مهارت دربرگیرندۀ همۀ آنچه که یک فرد باید برای صحبت کردن، گوش‌ دادن و رفع تضادها بداند نیست؛ دنیس ریورز (Dennis Rivers) بر این اعتقاد است که این مهارت‌ها بخش عمده‌ای از ضروریات را دربرمی‌گیرند و لذا نقطه شروع خوبی محسوب می‌شوند.

حوزۀ ارتباطات بین فردی از عارضه‌ای رنج می‌برد که نویسنده نام آن را «دردسر غنا» گذاشته است. این حوزه از نظر توصیه‌ و نصیحت غنی است ولی فکر نمی‌کنم فردی پیدا شود که بتواند همۀ آن‌ها را به ‌کار بندد. بنابراین آنچه در پس همۀ این توصیه‌ها و نصایح مطرح است مسئله اولویت‌هاست: چه موضوعی از همه مهم‌تر است و باید در کانون توجه قرار گیرد؟ چه اقداماتی بیشترین تأثیر مثبت را روی زندگی افراد خواهد داشت؟ کتاب هفت چالش (The seven challenges) حاصل تلاش نویسنده برای پاسخگویی به این سؤالات است. هدف دنیس ریورز در وحله نخست گردآوری نکاتی است که به تأیید بسیاری از صاحب‌نظران دربرگیرندۀ مهم‌ترین اصول ارتباطات بین‌فردی است. در وحله بعد می‌خواهد این اصول را به ‌گونه‌ای بیان کند که هم آسان به خاطر سپرده شوند و هم در کنار هم قرار دادن و به ‌کار بستن آن‌ها راحت باشد.

عمدۀ مطالبی که در این کتاب به آن‌ها اشاره می‌شود، سال‌هاست که بر همگان آشکار است اما این بدان معنا نیست که همگان قادر به بهره بردن از آن‌ها بوده‌اند. این کتاب تلاشی است برای پرکردن خلأ میان آنچه می‌دانیم و آنچه انجام می‌دهیم.

دنیس ریورز در این کتاب به هفت مهارت قوی، ثمربخش و چالشی اشاره خواهد کرد. این هفت گام، گام‌هایی بوده‌اند که به خود نویسنده در امر برقراری ارتباط با دیگران کمک کرده‌اند و خلأهایی که در روابط خانوادگی‌اش ایجاد شده بود را پر کرده‌اند.

از ‌آن ‌جا که یک مکالمه، حاصل ایفای نقش هر دو طرف است، چنانچه شما تغییری مثبت را در نحوه گوش‌ دادن و صحبت کردن خود اعمال کنید، می‌توانید «دست‌ تنها» کیفیت مکالمات خود را تغییر دهید. اقدامات شرح‌ داده‌ شده در این کتاب، هفت مثال از تغییراتی است که همیشه به دنبال آن بوده‌ایم.

در بخشی از کتاب هفت چالش می‌خوانیم:

ممکن است اتفاقات خیلی بدی بیافتد. در طی سال‌های اخیر تراژدی‌های متعددی به وقوع پیوسته که نشان می‌دهند مکالمات خشن، زورگویانه و نامطبوع تا چه حد می‌توانند فاجعه‌بار باشند. در سایت عملیاتی فضاپیمای چلنجر یکی از مهندسان به مدیران هشدار داد که هوای سرد، ممکن است باعت نقص عملکرد بعضی قسمت‌های موشک شود ولی مسئولین با «بی‌تفاوتی» از کنار این امر گذشتند و چهار فضا‌نورد جان‌شان را بر اثر فاجعه چلنجر از دست دادند. یک هواپیمای مسافربری حین برخواستن از زمین سقوط کرد و تمام سرنشینانش کشته شدند چون خلبان این هواپیما، کمک خود را به‌ زور وادار کرده بود که علی‌رغم یخ‌زدگی بال‌ها، هواپیما را به پرواز در بیاورد. و همچنین یکی از ماجراهای تکراری که همه‌روزه در آمریکا شاهد آن هستیم این است که نوجوانانی که در مدرسه مورد تحقیر قرار گرفته‌اند به مدرسه برمی‌گردند و همکلاسی‌ها و معلمان‌شان را به قتل می‌رسانند.

این موارد و مواردی از این دست آشکارا به ما می‌گویند به نفع خودمان است که راجع ‌به نیات مطبوع و مطلوب محاوره‌ها بیشتر بدانیم. اگر می‌بینید که خودتان در تعاملات روزمره و برای رسیدن به مقاصد خود به‌ کرّات از روش‌ها و رفتارهایی مشابه آنچه در مثال‌های فوق بدان اشاره شد استفاده می‌کنید و یا در تعامل با افرادی هستید که اینگونه رفتار می‌کنند، بهتر است با یک متخصص یا مشاور مشورت کنید.

فهرست مطالب
مقدمه و کلیات: پیدایش کتاب حاضر، جستجو به دنبال چالش‌های هفتگانه ‌و فایدۀ سبک مشارکتی در گوش‌ دادن و صحبت کردن
چالش اول: گوش ‌دادن با دقت و حساسیت بیشتر
تمرین 1 1: گوش دادن فعال
تمرین 2 1: درس گرفتن از گذشته با ابزارهای حال
چالش دوم: توضیح مقصودتان و دعوت از دیگران برای موافقت
تمرین 1 2: توضیح دادن نوع محاورۀ مورد تمایل‌تان
تمرین 2 2: بررسی و شناخت نیات و مقاصد مسئله‌ساز در محاوره‌ها
چالش سوم: ابراز عقاید به‌ گونه‌ای شفاف و کامل
تمرین 3: بررسی پیام‌های پنجگانه
گفتار 1 3: بیان آنچه در دل دارید
گفتار2 3: مشاوره با دوستان و پیام‌های پنجگانه
چالش چهارم: تبدیل گله‌ها و انتقادات به درخواست و خواهش
تمرین 1 4: کار بر روی موقعیت‌های گوناگون در زندگی‌تان
گفتار و تمرین 2 4: رها کردن ترس
گفتار و تمرین 2 4: (ادامه)
گفتار و تمرین3 4: 10 توصیه ضروری برای ارتباط مشارکتی
گفتار و تمرین 3 4: (ادامه)
چالش پنجم: پرسیدن سؤالات بازتر و خلاق‌تر
بخش اول: پرسیدن سؤالات بازتر
تمرین 1 5: استفاده از سؤالات برای نیل به اهداف
تمرین 2 5: تبدیل سؤالات بله یا خیری
بخش دوم: پرسیدن سؤالات خلاق‌تر
تمرین 3 5: تقویت خزانۀ سؤالات خلاق
گفتار 1 5: سؤالات بنیادین برای موقعیت‌های بحرانی
چالش ششم: بیان سپاس قدردانی
قدرت تشکر و قدردانی
بررسی بعد عمیق‌تر قدردانی
تمرین 1 6: اتفاقاتی که باید به خاطر آنها شکرگزار بود
بررسی سه بخش قدردانی
تمرین 2 6
چالش هفتم: تمرکز بر یادگیری: اعمال مبتنی بر شش چالش قبل را تبدیل به بخشی از کارهای روزمره خود کنید.
گفتار 1 7: در باب قدرت ارتباطات
گفتار 2 7: در باب قدرت ارتباطات
گفتار 3 7: در باب قدرت ارتباطات

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه