کتاب «تاریخ شفاهی مطبوعات استان مرکزی»

کتاب «تاریخ شفاهی مطبوعات استان مرکزی»

کتاب «تاریخ شفاهی مطبوعات استان مرکزی» روایتی از اهالی قلم دیار آفتاب است که به کوشش «یوسف نیکفام» در ۱۶۵ صفحه جمع‌آوری و تالیف شده و با شمارگان یک‌هزار نسخه و قیمت هر جلد ۱۵ هزار تومان از سوی انتشارات اروانه روانه کتابفروشی‌ها شده است.

این کتاب حاوی مطالب خواندنی و ارزنده‌ای است که از میان خاطرات شفاهی، جستارها و یاداشت‌های «بهمن ابراهیمی» پیشکسوت مطبوعات استان مرکزی از زمان حضور او در رسانه‌های محلی «سروش استان اراک» و «لاله سرخ استان» مرکزی ارایه شده است.

کتاب علاوه بر جستارها و یادداشت‌های مطبوعاتی بهمن ابراهیمی از خاطرات و یادداشت‌های سایر اهالی قلم نیز در شرح روایت تاریخ شفاهی این نشریه‌ها بهره برده است و در بخش دوم کتاب اسناد و تصاویر جالبی را به چاپ رسانده است.

در پیشگفتار این کتاب آمده است: اولین جریده منتشر شده در عراق عجم (اراک) «اتفاق» نام داشته که با مدیریت میرزا «حبیب الله طاهری» عکاسباشی ماندگار شد و پس از آن نیز بر اساس پژوهش تاریخ اجتماعی اراک نشریات «رنجبر»، «مفتش ایران»، «تمدن ایران»، هفته‌نامه عراق، سالنامه معارف عراق، هفته نامه «سپهر»، هفته‌نامه «اراک‌نو»، هفته نامه «افق اراک»، «بیان‌الحق»، «سمنگان»، «سندان»، «ندای اراک « «قیام اراک»، «مدنی»، «اهرام»، «هدی»، زبان اراک»، «طاهر»، سالنامه دبیرستان صمصامی، ماهنامه روشندل و «سفرنگ بینش» متولد شده و در عرصه مطبوعات نقش‌آفرین بودند.

در ادامه این مطلب شمار پرتعداد دیگری از نشریات استان مرکزی در قبل و بعد از انقلاب اسلامی معرفی شده‌اند و نویسنده اذعان دارد که استان مرکزی با بیش از ۲ هزار شخصیت فرهنگی و مشهور در عرصه مطبوعات نیز حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

در این کتاب شرحی از زندگی بهمن ابراهیمی و سوابق کار مطبوعاتی او در اراک ارایه شده و پس از آن با بیانی جذاب در خصوص حال و هوای مطبوعات در اراک و پیوستی که وقایع مطبوعاتی با مسایل روز اجتماعی، فرهنگی و سیاسی شهر داشته است، ارایه شده و تابلویی از وضعیت آن روزگار اراک را فراروی خواننده قرار داده است.

این مطالب وقایع نگاری دوران انقلاب و پس از آن نیز به شمار می‌رود و ناگفته‌هایی از آن زمان را با بیانی شیرین ارایه می‌کندو علاوه بر آن به معرفی فعالان عرصه مطبوعات پرداخته و شرایط چاپ و تکثیر، حال و هوای آگهی ها و تامین هزینه دفاتر نشریاتی (به اصطلاح نشریه‌گردانی) را عنوان کرده است.

شرح ماجرای مطبوعات اراک در دو نشریه سروش و لاله سرخ که راوی کتاب در آن‌ها شاغل بوده پررنگ تر است.

بخش دیگر این کتاب ماجراهای نقل شده در یادداشت‌های سردبیری ۲ نشریه فوق و خاطرات سایر خبرنگاران و اهالی مطبوعات را در برمی‌گیرد و از جمله مطالبی که در این قسمت ارایه شده می‌توان به «روزنامه‌نگاری با اعمال شاقه»، «درآمدی بر سووشون بامداد»، «پیرمرد چشم ما بود»، «به یاد آن استثنا»، «اندر احوال آن طبیب حکیم رفیق» و «نیمای نجیب قره، چای» اشاره کرد.

در ادامه یادداشت‌هایی از چند مدیر مسوول استان مرکزی در خصوص ۲ نشریه ارایه شده به چاپ رسیده و از دیدگاه‌های متفاوت این مهم نقد و بررسی شده است.

هفته‌نامه سروش اراک اولین نشریه‌ای است که پس از انقلاب اسلامی در استان مرکزی منتشر شد و نخستین شماره آن دوم شهریورماه سال ۵۸ در چاپخانه سیرنگ اراک به چاپ رسید که فعالیت آن تا سال ۶۳ ادامه داشت و پس از تعطیلی این جریده هفته‌نامه دیگری به نام لاله سرخ پای در جرگه مطبوعات استان مرکزی گذاشت که به مدیرمسوولی محمدحسن فخرزاده نخستین شماره آن ۲۲ بهمن سال ۶۶ منتشر شد.

این نشریه تاثیرگذار و وزین در ۲۲ اردیبهشت سال ۹۳ به فعالیت مطبوعاتی خود پایان داد

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه