ترامپ و شکست حداکثری مقابل ایران
«فشار حداکثری» راهبردی بود که ترامپ تمام برنامههایش برابر ایران را بر مبنای آن تنظیم کرد تا در نهایت تهران را زمینگیر و تسلیم کند؛ سیاستی که اگرچه فشارهای بیسابقهای را به ایران تحمیل کرد، ولی همین راهبرد بود که بزرگترین شکست را در عرصه سیاست خارجی بر رئیسجمهور آمریکا تحمیل کرد.
روزهای پایانی ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» یکی پس از دیگری بدون دستاورد خاصی در حوزه سیاست خارجی به ویژه در قبال ایران سپری شد. کشوری که نامش، یکی از پرتکرارترین کلیدواژههای رئیسجمهوری آمریکا از زمان تبلیغات انتخاباتی تا همین آخرین روزهای ریاستجمهوری او است.
بر اساس وعدهها و شعارهای انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶، او قرار بود در برابر ایرانی که تازه (به موجب توافق هستهای) از تنگناهای چندساله در حوزه اقتصادی و نیز دیپلماتیک در حال خروج بود، کاری کند کارستان؛ کاری که نقطه اوج آن را در خروج از برجام و سپس در ترور سردار سلیمانی و تحریمهایی به نمایش گذاشت که هر روز دامنه آنها تنگتر شد.
نتیجه این فشارها اگرچه از سال ۹۷ تاکنون به جنگی تمام عیار در حوزه سیاسی و به ویژه اقتصادی علیه کشورمان منجر شد و فشارهای بیسابقهای به کشور و مردم وارد آورد، ولی هرگز به نتیجه مطلوب و مورد نظر ترامپ منجر نشد.
این روزها که ترامپ با مساله مخالفتها و استیضاح و اسبابکشی از کاخ سفید سرگرم است، «مایک پمپئو» وزیر خارجه او که گویی برای آینده سیاسی خود زمینهسازی میکند، بیش از دیگران در مورد موفقیتهای سیاست فشار حداکثری در برابر ایران میگوید و از عملکرد دولتی که درخدمتش بود دفاع میکند.
او در هفتههای گذشته در اظهارات رسمی و صفحه توئیتر خود علیه ایران سنگ تمام گذاشته است. او با طرح ادعای «میزبانی» ایران از رهبران القاعده، تلاش میکند به توجیه سیاستهای چند ساله واشنگتن در قبال تهران بپردازد. با طرح ادعای کاهش نفوذ ایران در منطقه، در تکاپو است تا سیاست فشار حداکثری را در تحقق اهداف آمریکا موثر و کارآمد جلوه دهد. اعمال تحریمهای فزاینده در برابر بخشهای صنعتی و چهرههای حقیقی و حقوقی کشور حتی در روزهای پایانی عمر حاکمیت ترامپ همچنان ادامه دارد.
این فشارها به ویژه از سال ۹۷ تاکنون، به شدت اقتصاد کشورمان را در تنگنا قرار داد؛ تنگنایی که تعبیر «جنگ» و «تروریسم اقتصادی» گویای ابعاد گسترده و سخت آن برای ملت بوده است، به ویژه آنکه این فشارها در یک سال اخیر با تبعات ناشی از شیوع کرونا همافزایی پیدا کرد و تبعاتش بیش از پیش ملموس شد. همراهی با نظام و ایستادگی مردم در برابر ترامپ پیمانشکن و تحمل سختیها وفشارها، اجازه نداد واشنگتن به اهداف اصلی خود از اتخاذ این سیاست برسد. چه بسا همین سیاست که ارادهای گسترده برای انجامش در هیات حاکمه آمریکا وجود داشت و ترامپ برای اجرایش از اعتبار آمریکا در عرصه بینالمللی هزبنهها داد، بزرگترین شکست را در عرصه سیاست خارجی به ترامپ وارد کرد.
این همان تعبیری است که بارها رئیسجمهوری کشورمان مورد اشاره قرار داده است. «حسن روحانی» چهارشنبه۲۴ دی ماه درجلسه هیات دولت گفت: امروز بحث پایان یک دولت و آغاز یک دولت جدید نیست در آنجا هم امروز یک سقوطی همراه با سرافکندگی و رسوایی از سوی کاخ سفید را شاهد هستیم. مردم عزیز و صبور ما طی سه سال گذشته در برابر این تروریست بزرگ تاریخ مقاومت کردند و علیرغم اینکه آنها میخواستند سه ماهه نظام را سرنگون کنند خودشان با رسوایی سرنگون شدند.
وی با اشاره به شکست سیاست های فشار حداکثری و تروریسم اقتصادی دولت ترامپ گفت: آنها میخواستند زندگی مردم را به هم بریزند اما اکنون در پایان این سه سال جنگ و خشونت و اقدامات تروریستی، شاهد احیای اقتصاد کشورمان هستیم و امروز در پایان سال ۹۹ شاهد یک حرکت باثبات در اقتصاد کشور هستیم و مردم یک افق روشنتری را در پیش چشم خود میبینند.
رئیس جمهور با برشمردن شاخص رشد اقتصادی کشور در بخشهای مختلف افزود: همه این حقایق این واقعیت را به ما میگوید که سیاست فشار حداکثری و تروریسم اقتصادی آمریکا با شکست قطعی و حتمی مواجه است.
اکنون دولت تازه آمریکا با ایرانی مواجه است که درنتیجه خروج یکجانبه و غیرمشروع ترامپ از برجام و عدم عمل به تعهدات برجامی از سوی کشورهای اروپایی، در جایگاهی متفاوت از سال ۹۷ ایستاده است. جمهوری اسلامی ایران در چارچوب توافق هستهای به صورت گام به گام تعهدات خود را کاهش داده تا جایی که امروز در نتیجه تعهد دولت در عمل به مصوبه هستهای مجلس یازدهم، غنیسازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد از سر گرفته شده است.
همه اینها در حالی است که بارها مسئولان کشورتاکید کردهاند، همه این گامها برگشتپذیر است و در صورت بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریمها، ایران نیز به تعهدات هستهای خود پایبند خواهد بود. ترامپ در شرایطی دولت را به «جو بایدن» تحویل میدهد که ایران در جایگاهی متفاوت از زمانی ایستاده است که چهار سال پیش جمهوریخواهان بر سر کارآمدند؛ جایگاهی که چندان مطلوب آمریکا نیست و توانسته ناکامی سنگینی را درحوزه سیاست خارجی به واشنگتن تحمیل
مطالب مرتبط
- شرایط کارآمدی یک دولت
- مقاله علمی و پژوهشی برند سازی شخصی و سیاسی ترامپ و بازنمایی رسانه ای
- تعاون علیه تحریم
- مروری بر نظام انتخاباتی ایالات متحده آمریکا
- ۵ جایگزین داخلی برای اینستاگرام
- مقاله تحقق اقتصاد مقاومتی با استفاده از راهبرد مدیریت جهادی
- پیدا و پنهان تحریم
- در باره برنی سندرز
تگها
مطالب پربیننده
- ۳ نوشیدنی مفید برای سالمندان
- نکاتی مهم درباره جوشهای صورت
- علائم بیش فعالی در دخترها و پسرها را بشناسید
- میوه ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- گیاهی برای دفع سنگ کلیه
- اربعین؛ پلی به سوی وحدت جهانی
- چالشهای ازدواج در دوران پیری
- اذن پدر برای ازدواج دختر لازم است یا خیر؟
- معرفی سوغات و صنایع دستی مازندران
- چگونه عطر مناسب بخریم؟
- زندگی نامه مسعود پزشکیان
- رابطه زناشویی برنده و بازنده ندارد
- درباره دوران بحرانی نوجوانی
- بازار کرمان با قدمت ۶۰۰ سال
- معرفی موزه هنرهای معاصر تهران؛ بازتابی از هنر ایران و جهان
- مصرفگرایی و ویرانی زندگی
- پاسخ به سوالات رایج درباره مصرف شیر
- معرفی جنگل فندقلو؛ بهشتی مینیاتوری در اردبیل
- درباره سن پیری بیشتر بدانیم
- اهمیت خواب را جدی بگیرید
- معرفی مسجد شیخ لطف الله، اثری شگفت انگیز از دوران صفویه
- پناهگاه سکوت
- نحوه خوابیدن به خواستههای درونی
- مضرات سیگار از آسیبهای پوستی تا تهدید سلامتی
- در مورد کف پای صاف و باورهای قدیمی
- چگونه با کودکان چاق تعامل داشته باشیم
- چگونه خشم بهاری را کنترل کنیم
- چگونه تشخیص دهیم یک تصویر با هوش مصنوعی ساخته شده؟
- آموزش کامل تهیه سبزه عید با تخم شربتی
- کاهش وزن علمی و بدون برگشت
- قوانین کلاس و مدرسه
- قالب آماده و زیبای پاورپوینت(15)
- ۵ فیلم که همه زنان ایرانی باید تماشا کنند
- شعار سال ۱۴۰۱ «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»
- قالب زیبای پاورپوینت برای ارائه پروپوزال و دفاع رساله دکترا
- قالب پاورپوینت کادر دار زیبا
- پورنوگرافی چیست و چه اثری بر مغز و رابطه جنسی دارد؟
- قالب پاورپوینت گرافیکی و طرح دار زیبا
- قالب پاورپوینت گرافیکی زیبا
- رنگ چشم هایتان درباره شما و اجدادتان چه می گوید؟
- نمونه تدریس درس اول هدیه آسمان پنجم
- قالب پاورپوینت گرافیکی جالب
- اندکی درباره درسپژوهی
- کتاب پسری که جادویی شد
- همه زائران سلطان
- قالب پاورپوینت
- معرفی کتاب
- دوستی با کتاب
- قالب پاورپوینت گرافیکی
- درباره محسن رضایی
- معرفی کتاب
- قیافه و ظاهر واسه متولدین کدوم ماه، خیلی مهمه؟
- درباره امیر کبیر
- کتاب راهنمای کامل Interaction access
- کتاب پیوند زخم خورده
- درباره فخرالدین عراقی
- درباره محسن مهر علیزاده
- کتاب آموزش علیه آموزش
- خلاصه کتاب سواد بصری
- تورم به کدام سو میرود؟