دانشگاه‌های علوم پزشکی در مسیر تقویت هیات علمی

دانشگاه‌های علوم پزشکی در مسیر تقویت هیات علمی

کمبود عضو هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور همواره یکی از اصلی ترین چالش های این حوزه از آموزش عالی بوده که اکنون با توجه به اجرای نقشه توسعه علمی دانشگاه ها، زنگ تقویت هیات علمی در این دانشگاه ها نواخته شده است.

کمبود هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی از اصلی ترین چالش های این بخش از آموزش عالی کشور است چرا که در ۶ سال اخیر اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان، بازنشستگی حدود ۲ هزار عضو هیات علمی را به دنبال داشته است. همچنین افزایش مقاطع تکمیلی و رشته های تخصصی نیز بر این کمبود دامن زده است. اما ابلاغیه تازه معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نوید هموارسازی این چالش را می دهد.

باقر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تازه ترین اظهارات خود از آغاز مراحل جذب صدها عضو هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور خبر داده است.

تقویت هیات علمی؛ دستور کار دانشگاه های علوم پزشکی

وی ضمن تاکید بر رعایت دستورالعمل معاونت آموزشی در شانزدهمین فراخوان جذب اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور، عنوان کرد: دانشگاه های علوم پزشکی کشور در جذب اعضای هیات علمی به نقشه توسعه علمی دانشگاه ها، نیازهای بومی منطقه و همچنین، اجرای برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی توجه ویژه کنند.

لاریجانی با اشاره به ابلاغ دستورالعمل فرآیند جذب اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور از سوی معاونت آموزشی وزارت بهداشت به دانشگاه های علوم پزشکی عنوان کرد: از دانشگاه های علوم پزشکی کشور انتظار می رود، با در نظرگرفتن نیازهای دانشگاه و همچنین، با رعایت کامل این دستورالعمل مراحل جذب را اجرا کنند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت بر لزوم توجه به نیازهای منطقه در جذب هیات علمی تاکید کرد و گفت: این نیازسنجی، بارها در قالب پروژه های مختلف در قالب برنامه تحول آموزش در مناطق آمایشی صورت گرفته و توجه به نیازهای واقعی منطقه و مرتفع سازی این نیازها با تربیت نیروی انسانی در سطح مهارتی، آموزش های دانشگاهی عمومی و تخصصی از اهداف مهمی است که در آموزش علوم پزشکی دنبال می شود.
وی افزود: نقشه توسعه علمی مناطق آمایشی و دانشگاه های علوم پزشکی کشور، در قالب برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی تدوین شده است. در این نقشه برآورد شده، با توجه به نیازهای بومی هر منطقه آمایشی و همچنین، چشم اندازهای توسعه علمی منطقه، در هر رشته چه تعداد نیروی انسانی مورد نیاز است. لذا توصیه می شود، دانشگاه ها در فرایند جذب نیروی هیات علمی نقشه توسعه دانشگاه را مدنظر قرار دهند و اعضای هیات علمی به نحوی جذب شوند که بتوانند چشم اندازهای توسعه علمی دانشگاه را محقق کنند.

رفع کمبود هیات علمی علوم پزشکی؛ دغدغه مجلسی ها

سیدمرتضی خاتمی نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا گفت: با توجه به گسترش دانشگاه ها و ابعاد مختلف آموزش علوم پزشکی نیاز به توسعه کادر هیات علمی به ویژه در دانشگاه های محیطی افزایش یافته است. اگرچه این چالش تنها به دانشگاه های محیطی اختصاص ندارد بلکه دانشگاه های مادر نیز در برخی رشته ها از کمبود هیات علمی رنج می برند.

وی در ادامه با اشاره به خروج از خدمت و همچنین بازنشستگی برخی اساتید حوزه علوم پزشکی عنوان کرد : اگرچه به صورت ادواری جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی صورت گرفته و می گیرد، اما در شرایط حاضر نیاز به ترمیم و جایگزینی بیشتر است. این کمبود در برخی رشته ها بیشتر احساس می شود.

نایب رئیس کمیسیون بهداشت افزود : در رفع این چالش باید فکر اساسی تری برای دانشگاه های کوچک اندیشید. یا باید برخی رشته های آن ها را محدود ساخت یا برای تثبیت آموزش در دانشگاه ها نیازهای واقعی آموزشی را در نظر گرفت و تقویت کادر هیات علمی را در پیش گرفت.

خاتمی تاکید کرد : لازم است وزارت بهداشت در این زمینه اهتمام بیشتری به خرج داده در تقویت آموزش علوم پزشکی گام اساسی بردارد.

مشکلات کمبود هیات علمی در حوزه آموزش پزشکی کشور تا جایی است که محمدحسین قربانی عضو کمیسیون بهداشت مجلس نیز در تازه ترین اظهارات خود ضمن انتقاد از اینکه دانشگاه‌های علوم پزشکی با کمبود عضو هیات علمی روبرو هستند، به استادان بازنشسته ای اشاره کرده است که با کوله باری از علم، تجربه و تخصص از محیط های دانشگاهی دور بوده و دانشگاه ها از وجود آن ها محروم هستند.

وی همچنین از فقدان اختصاص سهمیه استخدامی به دانشگاه ها سخن گفته و اظهار داشته که دانشگاه ها باید برنامه ریزی بلندمدت برای ورود و خروج نیروها داشته و در راستای جذب اعضای هیات علمی مشکلات این حوزه را رفع کنند.

دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان مهمترین بخش آموزش عالی کشور به شمار می روند چرا که نبض سلامت و درمان جامعه در دست دانشجویانی است که از دل این دانشگاه ها دانش آموخته می شوند. از این رو، توجه به سطح علمی این دانشگاه ها، امکانات زیرساختی، رفاهی و آموزشی در این دانشگاه در تربیت هرچه علمی تر و باکیفیت تر دانشجویان نقش دارد. مسئولان این حوزه نیز معتقدند که افزون بر تقویت بدنه هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی، تقویت آموزشی و علمی آن ها ضروری به نظر می رسد.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه