ورزش منظم احتمال ابتلا به سرطان کبد را کاهش می‌دهد

ورزش منظم احتمال ابتلا به سرطان کبد را کاهش می‌دهد

مطالعات اخیر نشان می‌دهد ورزش منظم از طریق مسیرهای سیگنالینگ مولکولی در کاهش خطر بروز سرطان کبد نقش دارد.

به گزارش روز سه‌شنبه پایگاه خبری ساینس دیلی، بیماری کبد چرب به دلیل افزایش چاقی و دیابت در سراسر جهان رو به افزایش است.
‌کبد چرب عارضه‌ای است که به دلیل شیوه زندگی کم‌تحرک، مصرف غذاهای چرب، شیرین و پرکالری بوجود می‌آید. با توجه به گزارش محققان کلینیک کلیولند آمریکا، وجود چربی در کبد طبیعی است؛ ولی زمانی که این میزان افزایش یابد، یعنی بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شود، عارضه‌ای به نام کبد چرب به وجود می‌آید.

دو نوع کبد چرب الکلی و غیر الکلی وجود دارد. کبد چرب الکلی به دلیل مصرف الکل بوجود می‌آید. تجمع بیش از اندازه آهن در بدن و چاقی، احتمال ابتلا به کبدچرب الکلی را افزایش می‌دهد. هنوز دلیل قطعی ابتلا به کبد چرب غیر الکلی مشخص نیست؛ ولی محققان احتمال می‌دهند سن، اضافه وزن، دیابت و کلسترول بالا، مهم ترین عوامل خطر این عارضه باشند. علل دیگر کبد چرب غیر الکلی استفاده از داروهای مختلف، هپاتیت، بیماری‌های خود ایمنی یا بیماری‌های کبد ارثی، کاهش سریع وزن و سوء تغذیه هستند.
مطالعات محققان دانشکده ملی استرالیا نشان می‌دهد ورزش منظم احتمال ابتلا به بیماری‌های مزمن و سرطان کبد را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

محققان برای یافتن و درک مکانیسم مولکولی ارتباط ورزش و کاهش خطر ابتلا به سرطان تحقیقات جدیدی را آغاز کردند. در این مطالعه موش‌ها را به سمت غذاهای پرکالری و چرب تشویق کردند تا به کبد چرب، دیابت و چاقی مبتلا شوند. سپس عوامل سرطان‌زا را به بدنشان تزریق کردند. نیمی از موش‌ها به چرخ گردان دسترسی داشتند و مدام روی آن می دویدند و نیمی دیگر کاملا بی‌حرکت بودند. پس از شش ماه نتایج نشان داد تمام موش‌های بی‌حرکت به سرطان کبد مبتلا شدند، در حالی که حتی یک مورد ابتلا هم در گروهی که هر روز روی چرخ گردان می‌دویدند، دیده نشد. نتایج نشان می‌دهد ورزش از طریق مسیرهای سیگنالینگ مولکولی در کاهش خطر بروز سرطان کبد نقش دارد. محققان معتقدند نتایج این مطالعه با مدل‌های انسانی بسیار هم‌خوانی دارد.
به گزارش موسسه ملی سرطان آمریکا، سرطان کبد (HCC) چهارمین علت عمده مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان محسوب می شود و به دلیل افزایش مبتلایان به چاقی و دیابت نوع دو، به سرعت در حال گسترش است. این بیماری معمولا در افراد بالای ۵۰ سال و به خصوص در مردان دیده می شود.
سیروز یا زخم شدن کبد، هپاتیت B و C، عفونت ویروسی، التهاب مزمن کبد، هموکروماتوز (تجمع آهن در بدن) و مصرف الکل، مهم ترین دلایل ابتلا به سرطان کبد هستند.
نتایج این مطالعه در نشریه Hepatology منتشر شده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه