کتاب دایره المعارف تغذیه گیاهی انگور

کتاب دایره المعارف تغذیه گیاهی انگور

کتاب دایره المعارف تغذیه گیاهی انگور به قلم امید رحمانی، ابتدا دانسته‌های مفیدی در حوزه‌ی مصرف کودهای شیمیایی که در بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند، ارائه داده و سپس اطلاعات دقیق و کاملی از نتایج حاصل از تجزیه خاک و برگ یا اندام‌های دیگر گیاه در اختیار شما قرار می‌دهد.

اطلاعات بیشتر باغداران درباره‌ی مسائل حوزه‌ی تغذیۀ گیاهی کافی نبوده و در بهترین شرایط تنها با استعمال نسبت کودی توصیه شده از طرف کارشناسان محلی با روش چالکود و بعضاً به روش پاششی را می‌توان از آنان انتظار داشت.

با اینکه در این برهه‌ی زمانی برآورد همین انتظار نیز مغتنم شمرده می‌شود و راه‌گشای اغلب مشکلات تغذیه‌ای است اما جهت رسیدن به شرایط آرمانی و درک درست مدیران باغ‌ها از نیازهای غذایی درختانی که تحت پرورش هستند و همچنین چگونگی تأمین این نیازها، راه درازی پیش رو است و سطح اطلاعات کم و ناقص پاسخ‌گوی رسیدن به بیشترین حد تولید با حفظ استانداردهای امنیت غذایی و همچنین جلوگیری از تخریب محیط زیست نیست.

اگرچه نمایش یک نسخۀ واحد برای تأمین نیازهای غذایی گیاهان کشت شده در مناطق گوناگون با شک و تردیدهایی مواجه است اما گردآوری دستورالعمل‌های فنی جهت تعیین نسبت‌های کودی در دوره‌های زمانی خاص، لحاظ نمودن تغییرات اقلیمی و محیطی به عنوان یکی از ابزارهای کارشناسی و همچنین تجدید نظر در این حوزه، سبب ارتقای شاخص‌های امنیت غذایی و اقتصاد باغبانی می‌شود.

در بخشی از کتاب دایره‌المعارف تغذیه گیاهی انگور می‌خوانیم:

به منظور نیل به پایداری در تولید محصولات باغی کشور، توجه به همزیستی میکوریزی و ریزجانداران به وجود آورنده این نوع همزیستی یعنی قارچ‌های میکوریز آربسکولار از اهمیت ویژ‌ه‌ای برخوردار است. زیرا این ریزجانداران خاکزی به نوعی نقش کنترلی در تعادلات بیولوژیکی منطقه ریزوسفری گیاهان، مکانی که بیشترین تأثیر را در جذب آب و عناصر معدنی برای گیاهان دارد ایفا می‌کنند.

در بین گیاهان باغی یکی از گیاهانی که بیشترین وابستگی با رابطه همزیستی میکوریزی را نشان می‌دهد، انگور است زیرا سیستم ریشه‌ای این گیاه عمدتاً حاوی ریشه‌های ضخیم با انشعابات محدود است. بنابراین گیاه برای دسترسی به منابع آب موجود در خاک و جذب کافی عناصر معدنی، وابسته به قار چهای میکوریزی است. در ارقامی از این گیاه که ریشه از ضخامت بیشتری برخوردار است، وابستگی به قارچ‌های میکوریزی بیشتر از انواع دارای ریشه‌های نازکتر مشاهده می‌شود.

شرایط اقلیمی تاکستان‌های کشور به گونه‌ای است که ممکن است گیاه به دلیل محدودیت منابع آب در دوره رشد، تحت شرایط تنش رطوبتی قرار گیرد و این کاهش جذب آب و عناصر معدنی، کاهش رشد و عملکرد گیاه را در پی دارد. قارچ‌های میکوریزی تحت چنین شرایطی می‌توانند از طریق کمک به گیاه برای جذب هرچه بیشتر عناصر معدنی و اصلاح روابط آبی گیاه با بهبود بخشیدن به فرایند فتوسنتز، مقاومت آن را در برابر شرایط نامساعد محیطی افزایش دهند.

از دیگر عوامل کاهش رشد نهال‌های انگور بویژه در خزانه‌ها، استفاده بیش از حد از قارچ‌کش‌هایی است که به منظور کنترل بیمارگرهای ریشه انگور مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فهرست مطالب

پیشگفتار
معرفی محصول
نیازهای گیاهی
نیاز آبی
روش‌های تشخیص کمبود عناصر غذایی
آزمون خاک
حدود بحرانی غلظت عناصر غذایی در خاک
آزمون گیاه
علائم ظاهری کمبود عناصر غذایی
عناصر غذایی پر مصرف
کمبود فسفر
کمبود پتاسیم
کمبود منیزیم
کمبود کلسیم
علائم کمبود عناصر غذایی کم مصرف (ریزمغذی‌ها)
کمبود آهن
کمبود روی
کمبود بور
کمبود منگنز
کمبود مس
حدود کمبود، مطلوب و بیش بود عناصر غذایی در انگور
اثرات قلیائیت بر ساختار رویشی و زایشی گیاه
نیاز غذایی انگور بر اساس متوسط عملکرد در کشور و شرایط محیطی منطقه آذربایجان شرقی
قزوین
شاهرود
آذربایجان غربی
منابع کودی
کود‌های آلی
مصرف کودهای حیوانی
مصرف کودهای اسیدهیومیک
مصرف کودهای حاوی اسیدآمینه
مصرف ورمی کمپوست
کودهای بیولوژیکی
روش‌های استفاده از مایه تلقیح قارچ‌های میکوریزی
کودهای شیمیایی
روش‌های کوددهی و میزان مصرف کود
روش چال کود
مصرف از طریق سیستم آبیاری
محلول پاشی
توصیه‌های فنی در زمان محلول‌پاشی
تغذیه انگور در شرایط دیم
اعتقادات کشاوران قدیم (دانش بومی)
منابع

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه