کتاب کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی و پردازش تصویر در خشک کردن مواد غذایی

کتاب کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی و پردازش تصویر در خشک کردن مواد غذایی

 

کتاب کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی و پردازش تصویر در خشک کردن مواد غذایی، توسط مریم بیات ترک و محسن وظیفه دوست نوشته شده است. این کتاب به صنایع غذایی متفاوت اشاره می‌کند که همواره از گذشته در حال ظهور است. بکارگیری فن‌آوری‌های جدید در تولید محصولات غذایی موجب دگرگونی و تحول در این صنعت شده است بطوری که از قبل این نوآوری‌ها کیفیت و کمیت مواد غذایی تحت الشعاع قرار گرفته و نوید دهنده حل نگرانی‌های روزافزون ناشی از رشد جمعیت شده است.

در کنار افزایش کمی مواد غذایی، سلیقه مصرف کننده بر خرید مواد غذایی اثر گذار است لذا توجه به تولید خوب یک محصول یک اولویت محسوب شود. در بین مواد غذایی مختلف، خشکبار از جایگاه ویژه‌ای بعلت قدمت و سهولت نگهداری و مصرف برخوردار است. لذا به کارگیری روش‌ها و فنونی که منجر به تولید یک محصول کیفی شود حائز اهمیت است. نویسندگان این کتاب بنا بر همین ضرورت اقدام به پژوهشی در این راستا نموده و کتاب حاضر از دل این پژوهش استخراج شده است. در این کتاب، مبانی مقدماتی خشک کردن مواد غذایی و استفاده از پدیده اسمز، اولتراسوند، شبکه‌های عصبی مصنوعی و همچنین کاربرد علم پردازش تصویر در خشکبار مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. لذا این کتاب جهت دست اندرکاران صنعت غذا و بخصوص صنایع خشکبار و همچنین دانشجویان و اساتید رشته‌های صنایع غذایی، شیمی، داروسازی، تغذیه و علاقه مندان و کارآفرینان صنعت غذا مفید خواهد بود. نویسندگان این کتاب، از نظرات و پیشنهادات مفید خوانندگان این کتاب جهت چاپ‌های بعدی کتاب استقبال می‌کنند و امیدوار هستند گامی هر چند کوچک در جهت توسعه دانش صنایع غذایی باشد.

در بین خصوصیات فیزیکی مواد غذایی، رنگ به عنوان مهمترین ویژگی ظاهری در درک کیفیت مطرح شده است مشتری تمایل دارد که رنگ را با طعم، ایمنی، ماندگاری و خصوصیات تغذیه‌ای مربوط سازد. به علت همبستگی بالا با ارزیابی فیزیکی، شیمیایی و حسی کیفیت مواد غذایی، میزان رضایتمندی تحت تأثیر رنگ قرار دارد. ماشین بینایی، تکنولوژی تهیه و پردازش تصاویر یک صحنه واقعی به وسیله کامپیوتر در راستای کسب اطلاعات یا کنترل یک پروسه است. ماشین بینایی روشی غیر تخریبی و علمی برای اندازه گیری الگوی رنگ در سطوح رنگی غیر یکنواخت است.

در کتاب کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی و پردازش تصویر در خشک کردن مواد غذایی،روش‌های سنتی ارزیابی حسی که در تعیین کیفیت مواد غذایی کاربرد زیادی دارند، را بررسی می‌کنند. ولی این روش‌ها زمان بر و پر هزینه هستند. این عوامل سبب ایجاد انگیزه برای توسعه روش‌های جانشین است که در زمان کمتر و با دقت بیشتر خصوصیات کلیدی محصول را ارزیابی کنند. در فصل اول اطلاعاتی را در زمینه مبانی و مفاهیم خشک کردن مواد غذایی و فرآیند آبگیری اسمزی ارائه شده است و می‌تواند به خواننده در درک بهتر فرآیند آبگیری اسمزی و شرایط آن کمک نماید. همچنین این فصل به تشریح تکنیک فراصوت و کاربرد آن در خشک کردن مواد غذایی می‌پردازد و در ادامه استفاده همزمان دو تکنیک اسمز-اولتراسوند را مورد بررسی قرار می‌دهد و سرانجام تکنیک‌های پردازش تصویر و شبکه‌های عصبی مصنوعی که در ارزیابی مواد اولیه، محصول حین فرآیند و محصول نهایی در واحد تولیدی می‌توانند حائز اهمیت باشند شرح داده می‌شوند. فصل دوم، مطالعات انجام شده در زمینه کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی، پردازش تصویر و اولتراسوند در خشک کردن مواد غذایی را مطرح می‌کند. مطالعات انجام شده در مورد خشک کردن هویج با پیش تیمار اسمز-اولتراسوند به همراه پردازش تصویر و کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی در کتاب حاضر برای اولین بار انجام شده است و تا کنون فعالیت تحقیقاتی در این مورد به خصوص، صورت نگرفته است. در فصل سوم سعی شده است که بنیان‌های آزمایشگاهی به ساده‌ترین شکل ممکن بیان شود تا درک آن برای دانشجویان محترم و علاقمندان به این صنعت آسان شود. سرانجام، فصل چهارم بازگو می‌کند که امکان استفاده از شبکه‌های عصبی مصنوعی و پردازش تصویر برای پیش بینی ویژگی‌های آبگیری اسمزی در مواد غذایی میسر خواهد بود.

فهرست مطالب

پیش گفتار
مقدمه
فصل اول: شک کردن مواد غذایی، مبانی و مفاهیم
1-1- خشک کردن مواد غذایی
1-2- فرایند آبگیری اسمزی
1-3- تکنیک‌های مورد استفاده برای بهبود انتقال جرم در خشک کردن اسمزی
1-4- پردازش تصویر مواد غذایی
1-5- مراحل اساسی پردازش تصویر
1-6- شبکه‌های عصبی مصنوعی
1-7- کاربرد شبکه‌های عصبی در صنایع غذایی
فصل دوم: مطالعات انجام شده
2-1- پیش تیمار اسمز - اولتراسوند
2-2- فرآیند آبگیری اسمزی
2-3- کاربرد پردازش تصویر در ارزیابی رنگ محصولات غذایی
2-4- کاربرد شبکه‌های عصبی در صنایع غذایی و خشک کردن محصولات مختلف
فصل سوم: بنیان‌های آزمایشگاهی
خشک کردن هویج پیش فرآیند شده با اسمز- اولتراسوند
3-1- آماده سازی مواد اولیه
3-2- خشک کردن اسمزی
3-3- پیش تیمار اولتراسوند
3-4- خشک کردن با هوای داغ
3-5- سیستم تصویر برداری و پردازش تصویر
3-6- تعیین جذب مواد جامد و دفع آب در فرآیند خشک کردن اسمزی
3-7- تعیین میزان رطوبت نهایی نمونه‌های هویج اسمز شده
3-8- تعیین میزان جذب مواد جامد تعادلی و دفع آب تعادلی
3-9- شبکه عصبی مصنوعی
3-10- ارزیابی آماری داده‌ها
فصل چهارم
4-1- بررسی تغییرات رنگ
4-2- بررسی تغییرات دفع آب
4-3- بررسی تغییرات جذب مواد جامد
3-4- بررسی تغییرات مقدار محتوای رطوبتی
4-5- بررسی مقادیر پیش بینی شده در برابر مقادیر آزمایشگاهی شبکه عصبی مصنوعی
4-6- نتایج تعیین میزان جذب مواد جامد تعادلی و دفع آب تعادلی
4-7- شبکه عصبی مصنوعی
فصل پنجم: خاتمه کلام
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع غیر فارسی

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه