کتاب "ترنم آبشار"سروده‌های شاعران معاصر سمیرم

کتاب "ترنم آبشار"سروده‌های شاعران معاصر سمیرم

کتاب "ترنم آبشار" مجموعه‌ای از ابیات، اشعار و سروده‌های شاعران معاصر شهرستان سمیرم است که از سوی امرالله قاسمی گردآوری و چاپ شده است.

۴۵ شاعر سمیرمی از شهرها و روستاهای مختلف این شهرستان در این کتاب، شعر یا اشعاری دارند که در قالب های کهن یا سپید و نو منتشر شده‌اند.

«امرالله قاسمی» نویسنده و گردآورنده اشعار کتاب است و آن را به متفکران و اندیشه ورزان خطه هزار چشمه سمیرم تقدیم کرده است.

پیش از این نیز کتاب‌های سیمای سمیرم در اداوار تاریخ، شکوفه های سیب، اطلس فرهنگی و مذهبی سمیرم و علی و عصبیت‌های عرب از همین نویسنده و معلم بازنشسته سمیرمی در «کتابخانه ایرنا» معرفی و مرور شده‌اند.

ابتدای هر سروده شرح حالی از شاعر و سابقه او درج شده اما ترتیب اشعار و شاعران الفبایی نیست و چینش مشخصی ندارد. تنها برخی شاعران قدیمی و پیشکسوت در صفحه های ابتدایی جای گرفته اند.

شاعر نخست کتاب، «عباس دُهانی» است که مجموعه شعری بنام «فروغ اندیشه» داشته و در شهریور ماه ۱۳۷۸ دار فانی را وداع می گوید و می‌سراید:

گر ساغری شکستم از شوق شور و مستی/ ساقی نگیر از من سودای می پرستی/ از من اگر بپرسی تنها علاج این است/ باید که درد غم را دادن به دست مستی/ چشم طمع چو دارم بد عادتم تو کردی/ از بس به دام محنت افتادم و گسستی/ از کشت بذر نیکی غافل مباش زنهار/ بر ارزنی نیرزد این کشتزار هستی/ خواری خار گوید این نکته را دُهانی/ همواره بر حذر باش از سفلگی و پستی

«داود صادقی» دیگر شاعر و موسیقی دان سمیرمی کتاب است که پیش از این کتاب شعر وی با عنوان «برای چار شب دیگر» را در ایرنا معرفی کرده‌ایم.

اشعاری از خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای هم که دستی هم در شعر و ادب فارسی دارند نیز در کتاب جای دارند.

از جمله «احمدرضا دُهانی» که سال‌هاست در اصفهان فعالیت هنری و رسانه‌ای دارد و «محمود افشاری» خبرنگار ایرنا که ۱۷ سالی از فعالیت رسانه‌ای و فرهنگی او در سمیرم می‌گذرد و سروده‌ ای از وی به یاد سردار شهید «حاج احمد کاظمی» و همراهان شهیدش که در زمستان سال ۱۳۸۴ به آسمان‌ها پرکشیدند، در صفحه ۱۱۲ کتاب منتشر شده است.

هواپیما به سمت آسمان رفت/ بسان باد تا بالا مکان رفت/ در آن هنگام مردان خدایی/ همان یاران مشتاق رهایی/ شهادت را به شیرینی چشیدند/ به آفاق الهی پرکشیدند/ شهید «احمد» گل بستانشان بود/ و آن ده لاله هم از شاهدان بود/ یکی می گفت آنها کوه بودند/ به این مردم چه خدمت ها نمودند/ همان ها عشق را معنا نمودند/ همان ها فاتحان صبر بودند/ و اینک یادشان در یادهامان/ بماند در بیان و یاد یاران/ خدا آینه دار روحشان باد/ علی(ع) هم شافع محشورشان باد

«الهه بهرامیان» یکی از معلمان و فرهنگیان اهل ادب و شعر سمیرم است که به گفته خودش دوستدار حافظ، سعدی، مولانا و البته قیصر امین پور است و می سراید:

خوب من بگذار تا گریان بمانم منتظر/ در کنار آینه هر آن بمانم منتظر/ التماس غنچه پژمرده ام باران من/ کاش بگذاری که در گلدان بمانم منتظر/ کاش بگذاری که در گرمترین نقطه عشق/ من زمستان خیس در باران بمانم منتظر

گر نیایی پشت در من خیره می مانم به ماه/ تا سحرگه بر لب ایوان بمانم منتظر/ اشک من آیینه را می شوید از گرد نگاه/ خوب من بگذار تا گریان بمانم منتظر

«شهربانو افشاری» شاعر و خوشنویس سمیرمی است و عنوان های متخلف هنری و فرهنگی در استان و کشور دارد و سروده بلندی از وی در قالب شعر نو با نام «چشم ها را بگشایید» در میانه کتاب به طبع رسیده است.

«شکرالله امینی سمیرمی» مدیر سابق کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سمیرم است. کتاب های شعر و نثر پیچک، ایران ما گلخانه است، دنای زیبا و یه قل دو قل او را که برای بچه های ایران زمین سروده است، پیش از این مرور و بازخوانی کرده ایم.

شاعر دیگری بنام «شاهپور آقایی» با مجموعه شعر سپید «آدم برفی» و «خلیل پیرمرادیان» و کتاب شعر «نسیم سحر» او که هر دو در سال ۱۳۸۹ سروده و منتشر شده اند هم در کتاب جای دارند.

«فاطمه نجفی» از فعالان فرهنگی و حوزه هنری سمیرم و شهر ونک این خطه است که به تازگی کتابی از وی درباره شهیدی از دیار ونک به چاپ رسیده است.

صدای پای ایل/ و دخترکی چوب به دست/ آرام پی گوسفندان می دود/ افسوس زمین را/ انتظار نوازش باران/ به خواب برده بود...

«اباذر آقایی» شاعر شوریده سمیرمی که در سال ۱۳۴۷ فوت شده است. با اینکه دفتر اشعارش مفقود شده یا مکتوب نشده اند اما ۲۰۰ بیت و دوبیتی از وی به یادگار مانده است.

نگفتی بوذری آید به راهت/ ببندد راهتان را در قیامت/ تمام ملک سامی در سمیرم/ در این دنیا و آن دنیا فدایت...

سه صفحه انتهایی کتاب هم اشعاری از شاعر و نویسنده کتاب منتشر شده که شعر سمیرم او بسی خواندنی است.

روزی به شهر ما بیا و شکوه دنا ببین/ اینجا سمیرم است بهشت خدا ببین/ نور صدا و شور و نشاط عشق/ در چهره منور پیران ما ببین

در شیوه نوازش مهمان در این دیار/ یاران این دیار همه بی ریا ببین/ روح زنان شیر دلش را به زندگی/ یک جا پر از نجابت و مهر و وفا ببین

غوغای آفتاب در این شهر پر غرور/ بر خشت خشت خانه آنها، طلا ببین/ بر هر وجب ز خاک سر افراز این دیار/ ما را به قیمت جان ها، بها ببین

ردّ و نشان نادره مردان این زمین/ بر صخره های سنگی کوه سیاه ببین/ چون قاسمی به درگه حق التجا برد/ آهسته بر سلامت جان ها، دعا ببین

دیگر شاعرانی که در این کتاب شعر و دل نوشته ای دارند: حدیث سامی، ابراهیم طاهری، مصطفی طغرایی، شهناز علیزاده، زهرا جعفری، صغری رضایی، معصومه جعفری، معصومه محمودی، صغری حیدری، کورش حیدری، حجت الله امیدی، محمدرضا دهانی، وحید موسوی زاده، مجید کهنگانی، سید کیومرث موسوی، علیرضا و محمدرضا آسوده، سید عیسی موسوی، علی حسین بابا ملکی، احسان امینی، سهراب اسدی، معصومه قنبری، فرحنار دهانی، فروغ سامی، سیدیاسر براتی، حسین منصورزاده، محمد و هادی محرابی، امین الله ساعدی و قوام الدین داودی.

هر چند نام شمار زیادی از شاعران به همراه شعرهایشان در کتاب هست، اما اسم و رسم برخی ادیبان و شعرگویانی همچون «ناصر طغرایی» و مجموعه شعر وی با نام «رنگ خیال» در این مجموعه نیست.

انتشارات سام آرام کتاب «ترنم آبشار» را در ۱۲۶ صفحه با طراحی جلد سحورا کاوه، روانه بازار نشر و مطالعه کرده است.

مطالب مرتبط

تگ‌ها

مطالب پربیننده

پربیننده
آخرین مطالب

عضویت در خبرنامه